Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Rom

Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

Rom · Bakonyvidék · 155 m
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kővágóörsi zsinagóga romja
  / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Az egykori zsinagóga romos épülete Kővágóörsön
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja hátulról
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja a Cseh Tamás utca végén
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Az egykori zsinagóga romos épülete Kővágóörsön
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A kővágóörsi zsinagóga romja
  Fénykép: Farkas Péter
A kővágóörsi zsinagóga valószínűleg az 1820-as években épült. A ma már magántulajdonban lévő, buja kertben rejlő, romos zsinagógát drótkerítés veszi körül, az épületbe való belépést senkinek sem javasoljuk! Kívülről azonban érdemes megnézni, ha már a környéken járunk.

A források alapján Kővágóörsön már a középkorban jelentős izraelita közösség élt, ám erről hivatalos dokumentumok nincsenek. A Magyar Zsidó Lexikon szerint 1929-ben a 2120 kővágóörsi lakosból 140 fő volt izraelita. A helyi hitközség 1778-ban alakult, első rabbija Pfejfer Zélig Lébi volt, aki 1868-ban hunyt el. A hitközséghez 9 környékbeli település tartozott, köztük Tapolca is, ahol nagyobb számú zsidó közösség élt. A 19. század végén Tapolcán kiépült a vasút és az iparosodás is erősebben jelentkezett itt, ami miatt Kővágóörs jelentősége csökkent, a környék hitközségei közül is a tapolcai lett a jelentősebb. A szent iratok Kővágóörsről a II. világháború előtt átkerültek Tapolcára. A II. világháború idején a helyi zsidóságot elhurcolták, a források szerint egyik holokauszt túlélő sem települt vissza Kővágóörsre.

A kővágóörsi zsinagóga valószínűleg az 1820-as években épült. A női karzat feljáratát is rejtő előépítmény az 1880-as évekre készülhetett el, ahogyan a belső festés is, köztük a lizériákon nyomokban még ma is látható kékes, márványos festés, a mennyezeti szekkók, valamint a 4, mára olvashatatlanná vált felirat a zsinagógában. Az egykori zsinagóga bejáratából a fő térbe jutnánk, amelyben láthatnánk a ma már említett festés maradványokat, szekkókat. A kívülről nyíló női karzat feljáróját azonban már visszakövetelte a természet, így egy kisebb dzsungelt leküzdve juthatnánk csak fel a még stabilabb részekkel is rendelkező karzatra.

A háború vége óta üresen álló zsinagóga a '60-as években ÁFÉSZ raktár lett, majd a Révfülöpi Nagyközségi Közös Tanács tulajdona volt. Az 1980-as években került magántulajdonba, többször is tulajdonost váltva. 1985-ben műemlékké nyilvánították, ám a tulajdonosokat nem sikerült rábírni az épület állagának megóvására, így az évről évre egyre romosabb állapotba kerül. A zsinagógával azonos telken állt a rabbi háza, amelyet az 1960-70-es években lebontottak.

2020 februárjában új fejezet kezdődött a több száz éves épület életében: hosszas jogi procedúra után a Káli medence zsinagógája Alapítvány tuladonába került. 2020-21-ben megtisztították az épület környékét, elbontották a drótkerítést, és közösségi eseményeket, kültéri kiállítást is rendeztek már. Az alapítvány tulajdonosai az épület megmentésén dolgoznak, céljuk, hogy 2023-ra, amikor Veszprém tölti be az Európa Kulturális fővárosa címet, az eredetihez közeli állapoban legyen látogatható a régi-új zsinagóga. 

Nyitvatartás

Romos épület, csak kívülről látogatható.
funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2022-04-21

Tömegközlekedéssel

 • Busszal a Kővágóörs, autóbusz-váróterem megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A megállóból a Petőfi utcára, majd rögtön a Zrínyi Miklós utcára kanyarodjunk. Az elágazásnál a bal oldali, Chet Tamásról elnevezett utcára térjünk, amelynek végénél találjuk az egykori zsinagóga épületét.

Parkolás

 • A buszmegálló környékén tudunk parkolni is.

Koordináták

DD
46.851808, 17.603701
DMS
46°51'06.5"N 17°36'13.3"E
UTM
33T 698490 5191987
w3w 
///répalé.cukiság.számtalan
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 3. nap, hosszú táv
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 27,4 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 472 m
Szintcsökkenés 509 m

A vándortúra feléhez érve a Művészetek völgyéből a Káli-medence szívébe jutunk el. Bár a fesztivál már véget ért, Kapolcson találunk bőven ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 17,7 km
Időtartam 5:05 óra
Szintemelkedés 402 m
Szintcsökkenés 404 m

Számos kilátópont és egy különleges vízvételi lehetőség, a kékkúti Theodora-forrás is színesíti utunkat a Badacsonyörsről Salföldön, Kékkúton és ...

Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Egykori zsinagóga romja, Kővágóörs

Dózsa György u. 4.
8254 Kővágóörs

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp