Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Museum

Illatmúzeum

Museum · Pannonhalmi-dombság · 209 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Gyógynövény-látványkert Pannonhalmán
  Gyógynövény-látványkert Pannonhalmán
  Photo: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség

Az ország első, illatokat bemutató múzeuma a gyógynövénytermesztés évezredes hagyományait folytató Pannonhalmán nyílt meg.

Látványkert és lepárlás

A Gyógynövénykert felújított, modern épületeiben végigkísérhetjük az itt lezajló folyamatokat a növények termesztési technológiájától az illóolaj lepárlásán keresztül a késztermék gyártásáig és a gyógynövényekből kinyert illóolajok bemutatásáig.

Az immár egy évszázadra visszanyúló levendulatermesztésen kívül a pannonhalmiak különleges, illóolaj-alapanyagnak való gyógynövényeket is termesztenek 2010 óta. A francia és angol levendula mellett további négy gyógynövényt termesztenek nagyobb területen (orvosi zsálya, kakukkfű, citromfű és borsmenta), amelyeket elsősorban az illóolaj-gyártásban, teakeverékekben és kozmetikumok, gyógytermékek, fűszerek, krémek vagy sütemények alapanyagaiban használnak fel.

Egy 9. századi leírás alapján alakították ki a 16 ágyásból álló látványkertet, amelyben kiskertekben is könnyen termeszthető növényeket mutatnak be – a fentieken kívül borsikafűt, cickafarkot, rozmaringot és körömvirágot is. Az apátság gyógynövénykertjében termesztett növényekből évente 130-150 liter illóolajat állítanak elő a helyi lepárlóban. Hogy a mennyiségeket értsük: 150-200 kg virágzó levendulahajtásból nyerhető 1 liter olaj. Az illóolaj előállítása mondhatni, ősi tevékenység (i.e. 5000-ből való a legrégibb fennmaradt lepárlási eszköz), amit testápolásra, gyógyításra és halottak balzsamozására is használtak. A mintegy 4,5 hektáron termesztett levendulát kézzel és géppel aratják Pannonhalmán, de a párlás kezdetleges technikáját mára a legfejlettebb gépi folyamat váltotta fel, amit egészen közelről is megfigyelhetünk a látvány-lepárlóban. A gőzfejlesztéstől kezdve a hidrodesztilláción, hűtésen és szűrésen keresztül a csomagolásig az ábrák, leírások és maguk az eszközök segítségével kaphatunk betekintést a folyamatba.

Az illatok múzeuma

Bár az ember több ezer illat megkülönböztetésére képes, a kiállításon először a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényével ismerkedhetünk meg közelebbről; ezek az orvosi citromfű, kakukkfű, francia levendula, borsmenta és orvosi zsálya. Ezeket a növényeket már az ókorban is használták fűszerként, illatosításra és a gyógyászatban egyaránt. A Földközi-tenger vidékéről származó növényeket a bencés szerzetesek honosították meg „az Alpokon túl”, így hazánkban is.

A kiállítás ötletesen tálalja az egyébként nehezen bemutatható illatokat: tölcsérben végződő csöveket pumpálva szagolhatjuk meg a gyógynövényeket, anélkül, hogy a levegőben összekeverednének az illatok, míg az ismertetőkből megtudhatjuk botanikai sajátosságaikat, valamint gyógynövényként és fűszerként való alkalmazásukat. Beleolvashatunk egy gyógynövényekre vonatkozó szerzetesi leírásba, tájékozódni lehet a botanika világáról, a parfüméria alapjairól

Az emeleten egy 19. századi parfümőr fiolákkal és üvegcsékkel teli asztalát láthatjuk, amiből kitűnik, hogy ebben a korban ez mennyire komoly foglalkozásnak számított. Ugyanitt hét olyan különleges, bibliai kötődésű, természetes alapanyagú illattal ismerkedhetünk meg, amelyeket az egész világon használnak évezredek óta, mégsem biztos, hogy tudjuk, miből készülnek. Ilyen például a tömjén, a pézsma, a mirha vagy az ámbra. Mindent megtudhatunk a rózsa szimbolikájáról és a viktoriánus kor kedvecéről, a pacsuliról. Az is kiderül, hogy a rozmaringnak már régen is különleges szerepe volt: amellett, hogy az európai parfümgyártás első alapanyaga, az első magyar parfümnek is ebből a ma már bárhol fellelhetű növényből készült. 

Opening hours

Az illatmúzeum nyitvatartása:

 • hétfő – csütörtök:  ZÁRVA
 • péntek – szombat- vasárnap: 9:00 – 16:00

Tárlatvezetés egyéni látogatóknak:

 • péntek – szombat - vasárnap : 11:00 és 14:00 órakor

Price:

Az Illatmúzeum egyéni, önálló látogatóknak ingyenes.

Tárlatvezetéssel:

 • Felnőtteknek 1000 Ft/fő
 • Diákoknak, nyugdíjasoknak 600 Ft/fő

Tárlatvezetés csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: August 10, 2022

Public transport

 • A Győr és Pannonhalma közt közlekedő buszokról a Pannonhalma, Tóthegy megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállóból induljunk az apátság felé, majd a levendulásnál forduljunk jobbra az utcán. Balra találjuk a Gyógynövénykertet és az Illatmúzeumot (550 m).

Parking

 • Közvetlenül a gyógynövénykertnél, a bekötőút végén parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.551854, 17.767661
DMS
47°33'06.7"N 17°46'03.6"E
UTM
33T 708229 5270205
w3w 
///cutback.scruff.devise
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate
Distance 32.2 km
Duration 2:30 h
Ascent 397 m
Descent 383 m

Győrből egy igazi bringasztráda vezet a közeli Pannonhalmára – a két település évszázados történelme, kulturális értékeik, látnivalóik, illetve a ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Illatmúzeum

9090 Pannonhalma
Phone +36 96 570 100

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp