Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Nature reserve

Pannonhalmi Főapátsági Arborétum és Gyógynövénykert

Nature reserve · Pannonhalmi-dombság · 260 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pannonhalmi Arborétum
  Pannonhalmi Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

Az apátsághoz tartozó 22 hektáron elterülő kert a monostor 996-os alapításától szerves része a bencés szerzetesek mindennapjainak. Ma több mint ezer növényfaj és 150 féle madár lakik a szabadon látogatható területen. 

A Kert története

A bencés rendi apátság 996-os alapításkor a falakon belül létrehoztak egy ispotályt (gondozásra, ápolásra rendelt épületet) is, amihez szükségszerűen tar­toznia kellett egy gyógynövényes kertnek is – ez feltehetőleg a mai kert területén kapott helyet. Létezésének első írásos bizonyítéka egy 1201-es oklevél.

A jelenlegi Arborétum alapítása 1802-ben történt, amikor a bencés rend az akkori Magyarország területén 8 iskolát nyitott, melyek számára a kert természettudományos oktatóhelyszínként szolgált. A növényeket ekkor a különféle földrajzi területi egységek, éghajlati övek szerint csoportosítva telepítették. 1830-ban már mintegy 80 fa- és cserjefaj volt az Arborétumban, amelynek angolkert jellegét Szeder Fábián alakította ki az 1840-es években. Ez a voltaképpeni Arborétum területe szervesen összekapcsolódik a mai Gyógynövénykerttel, mely körbeöleli az Főapátság épületegyüttesét.

Az arborétumban ezernél több növényfaj és csaknem 150 madárfaj él. 

Mára elsősorban a felüdülés, a kikapcsolódás helye, de rendszeres oktató- és kutatómunka is folyik itt. Az intézmény egyben az ország legismertebb gyógynövénytermesztő és -feldolgozó műhelye.

Botanikai értékek

Az Arborétum a következő területi egységek mentén mutat be jól ismert, illetve hazánkban alig megtalálható fajokat: Európa kárpáti, pannon és illír területei; keleti és nyugati Észak-Amerika; Ázsia japán, kínai és kaukázusi területei, valamint a Mediterráneum.

Találunk még örökzöld parcellákat döntően lomblevelűekkel, látványkertet, valamint évszázados csertölgyekkel kísért sétautat is, de érdemes felkeresni az 1896-ban ültetett Millenniumi Lucfenyőcsoportot, illetve a június végi teljes virágzás idején a levendula ültetvényeket is.

A 2010-11-ben végzett rekonstrukció során számos ritka, illetve növényföldrajzi szempontból jellegadó fás növény telepítésére került sor – mint a mandulafenyő, libanoni cédrus, a keleti ámbrafa, a keleti (kaukázusi) luc vagy a távolkeleti flóra tagjai közül a szugifenyő, a szavára álciprus és számos lombos fa- és cserjeféle.

Természetvédelem

A terület a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet egyik legértékesebb eleme, 1996 óta a Világörökség része. Rendkívül látványos a hóvirág és a téltemető tömeges tavaszi virágzása.

Épített értékek

Az arborétum hagyományos elemei a grották, a kő-labirintus és a barokk pavilon. A gyógynövények körüli tevékenység érdekes látnivalói a gyógynövényolaj lepárló látványüzem és a gyógynövényház, melyben a teázó mellett egy gyógynövény kozme­tikum manufaktúra is helyet kapott. Előremutató létesítmények a biomassza fűtőmű és a napelempark.

Kulturális programok

A nép- és világzenei koncertsorozat mellett az arborétum rendszeres programjai közé tartoznak a június-július fordulóján megrendezett levendulahetek, az augusztus 15-i gyógynövényáldás, az augusztus 15-20. között megrendezett Gyógynövényhét, valamint az augusztus 19-20-án tartott Kolostori és világörökségi termékek vására.

Rendszeresen indul vezetett séta a kertben, és népszerű a gyerekek körében a madárgyűrűzés is.

Opening hours

 • 9:00 - 17:00

Price:

Szabadon látogatható.

Profile picture of Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Update: September 23, 2022

Public transport

 • Menetrend szerinti autóbusszal Győrből, az autóbusz-pályaudvarról minden nap 8.00, 10.15 és 12.00 órakor, vasárnap és ünnepnapokon 14.10-kor lehet eljutni a Pannonhalmi Főapátság (Vár főkapu) végállomásig.
 • A helyközi buszokról a Pannonhalma, Takarékszövetkezet megállónál szálljunk le. 
 • Budapestről nincs közvetlen buszjárat sem Győrbe, sem Pannonhalmára.
 • Vonattal a Győrből Veszprémbe (Bakonyszentlászlóra ill. Zircre) induló szerelvények érintik Pannonhalma vasútállomását.

Getting there

 • A Győrből induló busz az apátságnál tesz le. A főbejárattal szemben találjuk az arborétum bejáratát.
 • A pannonhalmi buszmegállóból negyedórás sétával változatos és kitáblázott gyalogutakon közelíthető meg a Főapátság (S, majd S▲).
 • Pannonhalma vasútállomástól a S jelzést követve egy nagyjából 2 km-es sétával érünk a Főapátsághoz.

Parking

 • Személyautók, buszok részére a Viator Étterem melletti parkolóban van lehetőség parkolni.
 • Az Arborétumba és Gyógynövénykertbe érkezők a levendulamezők alatt, a biomassza fűtőmű előtt állhatnak meg. A Gyógynövénykert mellett ezen kívül további kijelölt parkolóhelyek is találhatóak.

Coordinates

DD
47.552877, 17.762162
DMS
47°33'10.4"N 17°45'43.8"E
UTM
33T 707812 5270303
w3w 
///frown.mends.semester
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate
Distance 79.2 km
Duration 8:00 h
Ascent 980 m
Descent 980 m

A túra során felfedezzük mindazt, amit a Sokorói-dombság Pannonhalmán „túl” nyújt. Megnézzük az ország legnagyobb vízmosását Nyúlon, gyönyörű ...

1
from Ferenc Szigeti,   MTSZ - együttműködő szervezetek
recommended route Difficulty moderate
Distance 32.2 km
Duration 2:30 h
Ascent 397 m
Descent 383 m

Győrből egy igazi bringasztráda vezet a közeli Pannonhalmára – a két település évszázados történelme, kulturális értékeik, látnivalóik, illetve a ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others

+ 18

Pannonhalmi Főapátsági Arborétum és Gyógynövénykert

Vár 1.
9090 Pannonhalma

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp