Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Múzeum

Illatmúzeum

Múzeum · Pannonhalmi-dombság · 209 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Gyógynövény-látványkert Pannonhalmán
  Gyógynövény-látványkert Pannonhalmán
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség

Az ország első, illatokat bemutató múzeuma a gyógynövénytermesztés évezredes hagyományait folytató Pannonhalmán nyílt meg.

Látványkert és lepárlás

A Gyógynövénykert felújított, modern épületeiben végigkísérhetjük az itt lezajló folyamatokat a növények termesztési technológiájától az illóolaj lepárlásán keresztül a késztermék gyártásáig és a gyógynövényekből kinyert illóolajok bemutatásáig.

Az immár egy évszázadra visszanyúló levendulatermesztésen kívül a pannonhalmiak különleges, illóolaj-alapanyagnak való gyógynövényeket is termesztenek 2010 óta. A francia és angol levendula mellett további négy gyógynövényt termesztenek nagyobb területen (orvosi zsálya, kakukkfű, citromfű és borsmenta), amelyeket elsősorban az illóolaj-gyártásban, teakeverékekben és kozmetikumok, gyógytermékek, fűszerek, krémek vagy sütemények alapanyagaiban használnak fel.

Egy 9. századi leírás alapján alakították ki a 16 ágyásból álló látványkertet, amelyben kiskertekben is könnyen termeszthető növényeket mutatnak be – a fentieken kívül borsikafűt, cickafarkot, rozmaringot és körömvirágot is. Az apátság gyógynövénykertjében termesztett növényekből évente 130-150 liter illóolajat állítanak elő a helyi lepárlóban. Hogy a mennyiségeket értsük: 150-200 kg virágzó levendulahajtásból nyerhető 1 liter olaj. Az illóolaj előállítása mondhatni, ősi tevékenység (i.e. 5000-ből való a legrégibb fennmaradt lepárlási eszköz), amit testápolásra, gyógyításra és halottak balzsamozására is használtak. A mintegy 4,5 hektáron termesztett levendulát kézzel és géppel aratják Pannonhalmán, de a párlás kezdetleges technikáját mára a legfejlettebb gépi folyamat váltotta fel, amit egészen közelről is megfigyelhetünk a látvány-lepárlóban. A gőzfejlesztéstől kezdve a hidrodesztilláción, hűtésen és szűrésen keresztül a csomagolásig az ábrák, leírások és maguk az eszközök segítségével kaphatunk betekintést a folyamatba.

Az illatok múzeuma

Bár az ember több ezer illat megkülönböztetésére képes, a kiállításon először a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényével ismerkedhetünk meg közelebbről; ezek az orvosi citromfű, kakukkfű, francia levendula, borsmenta és orvosi zsálya. Ezeket a növényeket már az ókorban is használták fűszerként, illatosításra és a gyógyászatban egyaránt. A Földközi-tenger vidékéről származó növényeket a bencés szerzetesek honosították meg „az Alpokon túl”, így hazánkban is.

A kiállítás ötletesen tálalja az egyébként nehezen bemutatható illatokat: tölcsérben végződő csöveket pumpálva szagolhatjuk meg a gyógynövényeket, anélkül, hogy a levegőben összekeverednének az illatok, míg az ismertetőkből megtudhatjuk botanikai sajátosságaikat, valamint gyógynövényként és fűszerként való alkalmazásukat. Beleolvashatunk egy gyógynövényekre vonatkozó szerzetesi leírásba, tájékozódni lehet a botanika világáról, a parfüméria alapjairól

Az emeleten egy 19. századi parfümőr fiolákkal és üvegcsékkel teli asztalát láthatjuk, amiből kitűnik, hogy ebben a korban ez mennyire komoly foglalkozásnak számított. Ugyanitt hét olyan különleges, bibliai kötődésű, természetes alapanyagú illattal ismerkedhetünk meg, amelyeket az egész világon használnak évezredek óta, mégsem biztos, hogy tudjuk, miből készülnek. Ilyen például a tömjén, a pézsma, a mirha vagy az ámbra. Mindent megtudhatunk a rózsa szimbolikájáról és a viktoriánus kor kedvecéről, a pacsuliról. Az is kiderül, hogy a rozmaringnak már régen is különleges szerepe volt: amellett, hogy az európai parfümgyártás első alapanyaga, az első magyar parfümnek is ebből a ma már bárhol fellelhetű növényből készült. 

Nyitvatartás

Az Illatmúzeum november 1-től előzetes bejelentkezéssel 10 fő feletti csoportok számára látogatható.

Árak:

Az Illatmúzeum egyéni, önálló látogatóknak ingyenes.

Tárlatvezetéssel:

 • Felnőtteknek 1000 Ft/fő
 • Diákoknak, nyugdíjasoknak 600 Ft/fő

Tárlatvezetés csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 decemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa 
frissítve: 2022-12-21

Tömegközlekedéssel

 • A Győr és Pannonhalma közt közlekedő buszokról a Pannonhalma, Tóthegy megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból induljunk az apátság felé, majd a levendulásnál forduljunk jobbra az utcán. Balra találjuk a Gyógynövénykertet és az Illatmúzeumot (550 m).

Parkolás

 • Közvetlenül a gyógynövénykertnél, a bekötőút végén parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.551854, 17.767661
DMS
47°33'06.7"N 17°46'03.6"E
UTM
33T 708229 5270205
w3w 
///állóvíz.idejében.nyújt
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 88,5 km
Időtartam 11:30 óra
Szintemelkedés 837 m
Szintcsökkenés 756 m

A méltán híres bencés főapátságtól a királynék városáig vezető túraútvonal az első azok közül, amelyeket új típusú útbaigazító táblák szegélyeznek, ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 32,2 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 397 m
Szintcsökkenés 383 m

Győrből egy igazi bringasztráda vezet a közeli Pannonhalmára – a két település évszázados történelme, kulturális értékeik, látnivalóik, illetve a ...

Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 79,2 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 980 m
Szintcsökkenés 980 m

A túra során felfedezzük mindazt, amit a Sokorói-dombság Pannonhalmán „túl” nyújt. Megnézzük az ország legnagyobb vízmosását Nyúlon, gyönyörű ...

1
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Illatmúzeum

9090 Pannonhalma

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp