Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Gorge

Vasas-szakadék

Gorge · Visegrádi-hegység · 326 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Vasas-szakadékban
  A Vasas-szakadékban
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
Egy kettétört hegy belsejébe pillanthatunk bele a Vasas-szakadéknál: gigászi erők repesztette vulkáni kőzetek rétegei nyílnak fel a Cseresznyés-hegy északi oldalán. A rideg sziklahasadék sikátorként kanyarog, néhol alig karnyújtásnyira szűkül, míg fejünk felett az égboltot kitakarja a magasra nyúló, zuzmóval fedett kőfal.

A Visegrádi-hegység délnyugati szélén, a Lajos-forrás és a Kő-hegy között, a Cseresznye-hegy meghasadt északi végén rejtőzködik a kevéssé ismert Vasas-szakadék. Az öreg bükkösből kibontakozó meredek, sziklás hegyoldalban kelet felől nyíló, szűk sikátor 30-40 méter mélyre vezet a hegyet alkotó kőzettömb belsejébe. A mohával és zuzmóval fedett, magasba törő falak között markáns hangulat uralkodik: testközelből megdöbbentően szűk és magas a hasadék, pedig ez csak a törés felszín feletti része. A zegzugos sziklavilág kalandos belsejében rejtett részletek bontakoznak ki, a föld alá vesző barlangi száj is nyílik innen.

A hegy vulkáni anyaga egy földtani „baleset" során nyílt meg. A kemény kőzet a kb. 15 millió évvel ezelőtti Keserűs-hegyi vulkán terméke, amely felváltva produkált hamut és lávát. A vulkán lejtőjének kőzetei újra és újra hatalmas törmelékárak kaotikus összevisszaságában sodródtak lefelé, és felépítettek egy vastag, kemény réteget a tűzhányó szoknyáján. Ezt a kemény, tömbös kőzetet több helyen is látjuk a Visegrádi-hegység tetőszintjén, és ez építi fel a Cseresznye-hegy kidomborodó csúcsát is. Amikor évmilliókkal később a már lekopott felszínt a patakok felszabdalták, a Cseresznye-hegy alatti vízfolyás alámosta a puhább kőzeten nyugvó, vulkáni törmelékes réteget, amely alátámasztását vesztve megroppant és megcsúszott a völgy irányába, hasadékot nyitva a hegy belsejébe.

A törést a behullott törmelék részben elfedte, így bizonyos részei takarva maradtak a felszín alatt - ezeket napjainkban a barlangászok próbálják feltárni. A folyosó végén, kb. 50 méter hosszban kibontott hasadékbarlang rejtőzik, illetve a hegyoldal völgy felőli részén is hasonló bejáratot találtak a törés mentén, amely szintén kb. 50 méteren át folytatódik a felszín alatt.

A szakadék állítólag a csepeli vasmű turistáitól kapta a nevét (ahogy a közeli Csepel-forrás is), de valószínűbb, hogy a vulkáni törmelékeket összecementáló, vöröses színű alkotóelemek állnak az elnevezés hátterében.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.
Profile picture of Péter Farkas
Author
Péter Farkas 
Update: March 09, 2022

Public transport

 • Busszal legközelebb a Szentendre, Lajos-forrási elágazásig tudunk utazni.
 • Déli irányból a Pomáz, Szabadság tér megállóig utazhatunk a legközelebb.

Getting there

 • A Szentendre, Lajos-forrási elágazástól a Z, majd a ZΩ jelzésen jutunk a Cseresznye-hegy oldalában a Vasas-szakadékhoz (1,6 km, 122 m szintemelkedés).
 • A Pomáz, Szabadság tér megállótól röviden a Szerb utcán jelzetlenül, majd a Z jelzésen jutunk először a Kő-hegyi menedékházhoz, aztán a S és a SΩ jelzésen a Vasas-szakadékhoz (6 km, 256 m szintemelkedés).

Parking

 • Legközelebb a Lajos-forrási elágazásnál tudunk parkolni.
 • Pomázon a HÉV megállójában tudunk parkolni, vagy közelebb a temetőnél, ahonnan a Vróci úton csatlakozunk a turistaúthoz.

Coordinates

DD
47.683072, 19.007206
DMS
47°40'59.1"N 19°00'25.9"E
UTM
34T 350441 5282999
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A pomázi tölgyesek sziklái
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 11 km
Duration 3:45 h
Ascent 580 m
Descent 640 m

Pomáz fölé éles lejtőjű hegyek és impozáns sziklaormok magasodnak. Túránk e geológiai attrakciókban gazdag terület mélyére vezet, és olyan formákat ...

11
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp