Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Szurdok

Vasas-szakadék

Szurdok · Visegrádi-hegység · 326 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Vasas-szakadékban
  A Vasas-szakadékban
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Egy kettétört hegy belsejébe pillanthatunk bele a Vasas-szakadéknál: gigászi erők repesztette vulkáni kőzetek rétegei nyílnak fel a Cseresznyés-hegy északi oldalán. A rideg sziklahasadék sikátorként kanyarog, néhol alig karnyújtásnyira szűkül, míg fejünk felett az égboltot kitakarja a magasra nyúló, zuzmóval fedett kőfal.

A Visegrádi-hegység délnyugati szélén, a Lajos-forrás és a Kő-hegy között, a Cseresznye-hegy meghasadt északi végén rejtőzködik a kevéssé ismert Vasas-szakadék. Az öreg bükkösből kibontakozó meredek, sziklás hegyoldalban kelet felől nyíló, szűk sikátor 30-40 méter mélyre vezet a hegyet alkotó kőzettömb belsejébe. A mohával és zuzmóval fedett, magasba törő falak között markáns hangulat uralkodik: testközelből megdöbbentően szűk és magas a hasadék, pedig ez csak a törés felszín feletti része. A zegzugos sziklavilág kalandos belsejében rejtett részletek bontakoznak ki, a föld alá vesző barlangi száj is nyílik innen.

A hegy vulkáni anyaga egy földtani „baleset" során nyílt meg. A kemény kőzet a kb. 15 millió évvel ezelőtti Keserűs-hegyi vulkán terméke, amely felváltva produkált hamut és lávát. A vulkán lejtőjének kőzetei újra és újra hatalmas törmelékárak kaotikus összevisszaságában sodródtak lefelé, és felépítettek egy vastag, kemény réteget a tűzhányó szoknyáján. Ezt a kemény, tömbös kőzetet több helyen is látjuk a Visegrádi-hegység tetőszintjén, és ez építi fel a Cseresznye-hegy kidomborodó csúcsát is. Amikor évmilliókkal később a már lekopott felszínt a patakok felszabdalták, a Cseresznye-hegy alatti vízfolyás alámosta a puhább kőzeten nyugvó, vulkáni törmelékes réteget, amely alátámasztását vesztve megroppant és megcsúszott a völgy irányába, hasadékot nyitva a hegy belsejébe.

A törést a behullott törmelék részben elfedte, így bizonyos részei takarva maradtak a felszín alatt - ezeket napjainkban a barlangászok próbálják feltárni. A folyosó végén, kb. 50 méter hosszban kibontott hasadékbarlang rejtőzik, illetve a hegyoldal völgy felőli részén is hasonló bejáratot találtak a törés mentén, amely szintén kb. 50 méteren át folytatódik a felszín alatt.

A szakadék állítólag a csepeli vasmű turistáitól kapta a nevét (ahogy a közeli Csepel-forrás is), de valószínűbb, hogy a vulkáni törmelékeket összecementáló, vöröses színű alkotóelemek állnak az elnevezés hátterében.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.
Farkas Péter profilképe
Szerző
Farkas Péter 
frissítve: 2022-03-09

Tömegközlekedéssel

 • Busszal legközelebb a Szentendre, Lajos-forrási elágazásig tudunk utazni.
 • Déli irányból a Pomáz, Szabadság tér megállóig utazhatunk a legközelebb.

Megközelítés

 • A Szentendre, Lajos-forrási elágazástól a Z, majd a ZΩ jelzésen jutunk a Cseresznye-hegy oldalában a Vasas-szakadékhoz (1,6 km, 122 m szintemelkedés).
 • A Pomáz, Szabadság tér megállótól röviden a Szerb utcán jelzetlenül, majd a Z jelzésen jutunk először a Kő-hegyi menedékházhoz, aztán a S és a SΩ jelzésen a Vasas-szakadékhoz (6 km, 256 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Legközelebb a Lajos-forrási elágazásnál tudunk parkolni.
 • Pomázon a HÉV megállójában tudunk parkolni, vagy közelebb a temetőnél, ahonnan a Vróci úton csatlakozunk a turistaúthoz.

Koordináták

DD
47.683072, 19.007206
DMS
47°40'59.1"N 19°00'25.9"E
UTM
34T 350441 5282999
w3w 
///hajtűk.rétesek.márt
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A pomázi tölgyesek sziklái
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 11 km
Időtartam 3:45 óra
Szintemelkedés 580 m
Szintcsökkenés 640 m

Pomáz fölé éles lejtőjű hegyek és impozáns sziklaormok magasodnak. Túránk e geológiai attrakciókban gazdag terület mélyére vezet, és olyan formákat ...

11
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp