Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Geotope

Boszorkány-kő (Kis-Salgó)

· 1 review · Geotope · Medvesvidék · 571 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Boszorkány-kő
  A Boszorkány-kő
  Photo: Péter Farkas
Salgóbánya mellett található a kitűnő panorámát kínáló sziklás csúcs, amelynek adottságai a környék egyik leglátogatottabb kilátópontjává emelték a Salgó vára alatt emelkedő bazalttaréjt. A Boszorkány-kőnek vagy Kis-Salgónak nevezett orom hosszan kinyúló, sziklaszirtben végződő gerincével magasan a vidék fölé tornyosul, és elsőrangú rálátást enged a környező csúcsokra, valamint a megyeszékhelyre, Salgótarjánra.

Magasan Salgótarján fölé emelkedik a Boszorkány-kő, amelynek sziklás csúcsa a megyeszékhelyről és a Zagyva völgyéből legkönnyebben megközelíthető, kilátást nyújtó szirt. Neve emlékeztet az egykori természeti vallásokra: szinte minden vidéknek megvolt a maga boszorkányokat csábító magaslati pontja, áldozóhelye. A sziklát ugyanakkor nevezik Kis-Salgónak is, mivel valójában nem más, mint egy oldalcsúcs, a Salgó vulkáni tömbjének déli kiszögellése. Autóval könnyen megközelíthető a hegyoldalba települt Salgóbánya, ahonnan minimális szintemelkedéssel és alig egy kilométeres sétával érjük el a nagyszerű, különösen látványos geológiai adottságokkal rendelkező kilátópontot.

A Karancs-Medves-vidék központjában állunk, magasan az erdős nógrádi tájban. Alattunk születik meg a Zagyva a Medves-fennsík nyugati peremén, hogy aztán Rónafalu határában erdős hátak közé vágódó völgye dél felé kanyarodjon Zagyvarónán át. Mindkét falura szépen rálátunk, bár tekintetünket főként Salgótarján belvárosának toronyházai vonzzák. Ebből a perspektívából látszik igazán, hogy a megyeszékhely mennyire az erdők közé települt: Nógrád megye és Palócföld hegyvidéki jellege tagadhatatlan. A környező tájat uralja a szemben velünk teljes egészében kibontakozó Mátra gerince. A vulkanikus hegylánc északi letöréseivel egyértelműen a legmegkapóbb látvány a kilátópontról, magasan a környezete fölé emelkedő vonulata zárja a déli horizontot. Tiszta időben a Bükk-fennsík kikandikál Rónafalu felett, sőt egy kicsiny szeletben a Gömör-Szepesi- (vagy Szlovák-)érchegységet is láthatjuk Rimaszombat irányába. A tágasabb felvidéki panorámáért érdemes a szomszédos Salgó várába feltúráznunk, amely jellegzetes, sisakos tornyával kitakarja a kilátást észak felé.

A Boszorkány-kő úgy keletkezett, hogy a homokkő alapkőzet hasadékán át 5,3 millió évvel ezelőtt feláramló bazaltláva a vulkáni kürtő déli oldalán határozott sávban, kemény kőzettestként szilárdult meg. Ez a környezetéhez képest keményebb bazaltláva alkotja magát a csúcsot, míg körülötte a hegyoldal a vulkán hamuszórásának könnyebben pusztuló tufáiból, összesült agglomerátum törmelékéből áll, amelyet a Bükki Nemzeti Park által létesített Boszorkány-kő tanösvény mentén tanulmányozhatunk.

A vegyes vulkáni törmelékanyagot a kitörések robbanásos (explozív) jellege adja. A szomszédos Medves-fennsík bazaltplatójával ellentétben itt heves robbanások kísérték a vulkáni anyag felszínre kerülését, ami a vizes közeg, a nagy nedvességtartalmú üledékek hatására a lávával keveredő gázok kirobbanásából ered. Találunk itt az összesült hamuba ágyazódott, felszakított homokkő alapkőzet darabokat, vulkáni bombákat és salakos bazaltot. Egy jellegzetes módosulattal is találkozhatunk: a kukoricacsöves bazalttal, amely a gyors hőmérsékletcsökkenés hatására feszültségekkel teli, murvává („kukoricaszemekké") széteső rideg kőzetanyag. A legmagasabb kiszögellés a pódiumszerű, parányi csúcs egy lemezesen elváló, pikkelyes bazaltból álló torony, amelyről a legszebb kilátást élvezhetjük a körülöttünk kibontakozó tájra.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 02, 2021

Public transport

 • A Salgóbánya, FMSZ megállóhelyig utazzunk a helyi buszjárattal.

Getting there

 • Salgóbánya felől a Z jelzésen jutunk a Salgóvár alatti nyeregbe, ahonnan dél felé követjük a PL jelzést a sziklás kiszögellésig (1,2 km, 64 m szintemelkedés).

Parking

 • Salgóbánya szélén, a Vár utca nyugati végén, az ifjúsági tábor mellett tudunk parkolni

Coordinates

DD
48.140028, 19.849299
DMS
48°08'24.1"N 19°50'57.5"E
UTM
34U 414395 5332504
w3w 
///bumblebees.ordain.apes
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Karancs Medves Tájvédelmi Körzet
Szép kilátás: Boszorkányos túra a Medves-fennsíkon
recommended route Difficulty moderate
Distance 19.7 km
Duration 5:33 h
Ascent 443 m
Descent 443 m

Látványos, szaggatott bazaltcsúcsok, várak, zölden hullámzó füves fennsík, hegyi tó és folyóforrás - erre mondták régen azt, hogy minden szinten ...

1
from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 16 km
Duration 4:40 h
Ascent 399 m
Descent 394 m

A Medves-fennsík különleges hangulatú, kevésbé járt déli részéről az ország egyik legszebb várába, a Salgóra kapaszkodunk, majd onnan a Boszorkány ...

from Ferenc Szigeti,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Teréz Mirájder
May 24, 2022 · Community
Érdemes el láttogatni szép a kilátás a várból.
Show more

Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp