Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Földtani érték

Boszorkány-kő (Kis-Salgó)

· 1 értékelés · Földtani érték · Medvesvidék · 571 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Boszorkány-kő
  A Boszorkány-kő
  Fénykép: Farkas Péter
Salgóbánya mellett található a kitűnő panorámát kínáló sziklás csúcs, amelynek adottságai a környék egyik leglátogatottabb kilátópontjává emelték a Salgó vára alatt emelkedő bazalttaréjt. A Boszorkány-kőnek vagy Kis-Salgónak nevezett orom hosszan kinyúló, sziklaszirtben végződő gerincével magasan a vidék fölé tornyosul, és elsőrangú rálátást enged a környező csúcsokra, valamint a megyeszékhelyre, Salgótarjánra.

Magasan Salgótarján fölé emelkedik a Boszorkány-kő, amelynek sziklás csúcsa a megyeszékhelyről és a Zagyva völgyéből legkönnyebben megközelíthető, kilátást nyújtó szirt. Neve emlékeztet az egykori természeti vallásokra: szinte minden vidéknek megvolt a maga boszorkányokat csábító magaslati pontja, áldozóhelye. A sziklát ugyanakkor nevezik Kis-Salgónak is, mivel valójában nem más, mint egy oldalcsúcs, a Salgó vulkáni tömbjének déli kiszögellése. Autóval könnyen megközelíthető a hegyoldalba települt Salgóbánya, ahonnan minimális szintemelkedéssel és alig egy kilométeres sétával érjük el a nagyszerű, különösen látványos geológiai adottságokkal rendelkező kilátópontot.

A Karancs-Medves-vidék központjában állunk, magasan az erdős nógrádi tájban. Alattunk születik meg a Zagyva a Medves-fennsík nyugati peremén, hogy aztán Rónafalu határában erdős hátak közé vágódó völgye dél felé kanyarodjon Zagyvarónán át. Mindkét falura szépen rálátunk, bár tekintetünket főként Salgótarján belvárosának toronyházai vonzzák. Ebből a perspektívából látszik igazán, hogy a megyeszékhely mennyire az erdők közé települt: Nógrád megye és Palócföld hegyvidéki jellege tagadhatatlan. A környező tájat uralja a szemben velünk teljes egészében kibontakozó Mátra gerince. A vulkanikus hegylánc északi letöréseivel egyértelműen a legmegkapóbb látvány a kilátópontról, magasan a környezete fölé emelkedő vonulata zárja a déli horizontot. Tiszta időben a Bükk-fennsík kikandikál Rónafalu felett, sőt egy kicsiny szeletben a Gömör-Szepesi- (vagy Szlovák-)érchegységet is láthatjuk Rimaszombat irányába. A tágasabb felvidéki panorámáért érdemes a szomszédos Salgó várába feltúráznunk, amely jellegzetes, sisakos tornyával kitakarja a kilátást észak felé.

A Boszorkány-kő úgy keletkezett, hogy a homokkő alapkőzet hasadékán át 5,3 millió évvel ezelőtt feláramló bazaltláva a vulkáni kürtő déli oldalán határozott sávban, kemény kőzettestként szilárdult meg. Ez a környezetéhez képest keményebb bazaltláva alkotja magát a csúcsot, míg körülötte a hegyoldal a vulkán hamuszórásának könnyebben pusztuló tufáiból, összesült agglomerátum törmelékéből áll, amelyet a Bükki Nemzeti Park által létesített Boszorkány-kő tanösvény mentén tanulmányozhatunk.

A vegyes vulkáni törmelékanyagot a kitörések robbanásos (explozív) jellege adja. A szomszédos Medves-fennsík bazaltplatójával ellentétben itt heves robbanások kísérték a vulkáni anyag felszínre kerülését, ami a vizes közeg, a nagy nedvességtartalmú üledékek hatására a lávával keveredő gázok kirobbanásából ered. Találunk itt az összesült hamuba ágyazódott, felszakított homokkő alapkőzet darabokat, vulkáni bombákat és salakos bazaltot. Egy jellegzetes módosulattal is találkozhatunk: a kukoricacsöves bazalttal, amely a gyors hőmérsékletcsökkenés hatására feszültségekkel teli, murvává („kukoricaszemekké") széteső rideg kőzetanyag. A legmagasabb kiszögellés a pódiumszerű, parányi csúcs egy lemezesen elváló, pikkelyes bazaltból álló torony, amelyről a legszebb kilátást élvezhetjük a körülöttünk kibontakozó tájra.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-11-02

Tömegközlekedéssel

 • A Salgóbánya, FMSZ megállóhelyig utazzunk a helyi buszjárattal.

Megközelítés

 • Salgóbánya felől a Z jelzésen jutunk a Salgóvár alatti nyeregbe, ahonnan dél felé követjük a PL jelzést a sziklás kiszögellésig (1,2 km, 64 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Salgóbánya szélén, a Vár utca nyugati végén, az ifjúsági tábor mellett tudunk parkolni

Koordináták

DD
48.140028, 19.849299
DMS
48°08'24.1"N 19°50'57.5"E
UTM
34U 414395 5332504
w3w 
///ponyvák.áthat.viharos
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet
Szép kilátás: Boszorkányos túra a Medves-fennsíkon
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 19,7 km
Időtartam 5:33 óra
Szintemelkedés 443 m
Szintcsökkenés 443 m

Látványos, szaggatott bazaltcsúcsok, várak, zölden hullámzó füves fennsík, hegyi tó és folyóforrás - erre mondták régen azt, hogy minden szinten ...

1
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 16 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 399 m
Szintcsökkenés 394 m

A Medves-fennsík különleges hangulatú, kevésbé járt déli részéről az ország egyik legszebb várába, a Salgóra kapaszkodunk, majd onnan a Boszorkány ...

Szerző: Szigeti Ferenc,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Mirájder Teréz
2022-05-24 · Közösség
Érdemes el láttogatni szép a kilátás a várból.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp