Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Church

Veleméri Szentháromság-templom

· 18 reviews · Church · Őrségi Nemzeti Park · open
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A veleméri templom
  / A veleméri templom
  Photo: Péter Farkas
 • / A veleméri templom belseje a diadalívvel és a napfürdőző szetntéllyel
  Photo: Péter Farkas
 • / A Háromkirályok imádása és egy vadászjelenet a veleméri templom falán
  Photo: Péter Farkas
 • / A veleméri templom
  Photo: Péter Farkas
 • / A szivárványon trónoló Krisztus az utolsó ítélet alakjajént a Veleméri templom diadalíve fölött
  Photo: Péter Farkas
 • / A veleméri templom freskói: Mária az angyali üdvözleten, felette a sasként ábrázolt János evangélista
  Photo: Péter Farkas
 • / A veleméri templom: balra Szent László és Szent Miklós, jobbra a megfeszített Krisztus
  Photo: Péter Farkas
 • / A veleméri templom szentélyének diadalíve. A résablak felett az Üdvözítő képmása Vera kendőjével
  Photo: Péter Farkas
 • / Gárbiel arkangyal az angyali üdvözlet figurájaként a veleméri templom falán
  Photo: Péter Farkas
Vas megye délnyugati csücskében, a szlovén határ mellett, az Őrség, a Vendvidék és a Hetés találkozásánál járunk. Itt bújik meg egy apró falu, Velemér, melynek határában, terebélyes fák között "a fény temploma", egy különleges freskókkal díszített, hét évszázados épület vonzza ide a látogatókat.

A falun kívül, a Papréten, erdő mentén találjuk a rendkívül arányos felépítésű templomot. Az építmény téglalap alaprajzú, egyhajós és egy tornyos, sokszögű szentéllyel záródó. A hajót a szentélytől diadalív választja el. A 13. század végén készült, de Velemér sajátos helyzete miatt valószínűsíthető, hogy építését már István király rendelte el. Kőből és téglából falazták, ívsoros párkány díszíti. Zömök formáján és részletein (pl. a lőrésszerű ablakokon) felismerhetők a késő román stílusjegyek, ugyanakkor a korai gótikára is utal néhány részlet: a csúcsíves ajtó, a torony ikerablakai és a szögletes záródású, boltozott szentély. Ez utóbbi egyébként keleti tájolású, megfelelően a korabeli kívánalmaknak. A szentélyen egy résablak és egy körablak látható, a hajón pedig három résablak.

A templomot a Szentlélek tiszteletére emelték és nevezték el egy 1360-as oklevél tanúsága szerint. Igazán híressé a freskói tették, melyeket a radkersburgi Aquila János 1377-78 körül készített. Ezek a falak teljes felületét beborították, ám a templomot a 17. század közepétől a reformátusok vették birtokba, akik elvetik az ábrázolásokat, így a falakat lemeszelték. A templomot a rekatolizáló osztrák megszállók 1732-ben visszaadták a katolikus egyháznak, a lakosság azonban az ellenreformáció után is megtartotta a hitét. Így az épület - használat híján - elhagyatottá vált.

A templom 1808-ban már pusztulásnak indult, tetőzete beomlott. Az esővíz lemosta a mészréteget, és a freskók is megrongálódtak. A 19. században új tetőt kapott, de ez 1871-ben leégett, és a tűzvészhez használt oltóvíz tovább károsította a festményeket. Az épület sokáig tető nélkül állt, hajójában fák nőttek, a padlót állati ürülék borította. Ebben az állapotban talált rá Gózon Imre szentgyörgyvölgyi tanító, aki értesítette Rómer Flórist, a műemlékvédelem neves egyéniségét. Ő 1863-ban teljes leírást készített róla. A későbbi évtizedekben több felújításon, állagmegőrzésen is átesett: 1941-ben Pável Ágoston (a szombathelyi múzeum igazgatója) új tetőt készíttetett a templomra és elvégeztette a legszükségesebb helyreállításokat. A freskók teljes restaurálására azonban csak 1968-ban került sor.

Különleges freskók fényfürdőben

Jelenleg a legtöbb falkép jól látszik, bár néhány alig kivehető, és vannak teljesen elpusztult részek is. Legfeltűnőbb a belépés után szemből (a szentély résablaka körül) látható Üdvözítő képmása, Vera kendőjén. A résablak két oldalán az Angyali üdvözlet látható: Gábriel arkangyal és Mária alakjával, felettük pedig egy-egy evangélista. Egy glóriás női alak mellett maga Aquila János, a festő ismerhető fel.

Velük szemben, a körablak alatt találjuk a misekellékekeket, köztük a Bibliát, a misekönyveket, kelyhet.  Mellettük látható Apollónia és Mihály arkangyal ábrázolása. A szentély diadalíve környékén Jézus és Lucifer alajka vehető ki, illetve a megfeszített Krisztus. Az északi, egybefüggő és nagy felületű fal felső részén a tizenkét apostol látható (a beázások miatt csak lábaik), alattuk pedig a Háromkirályok imádása és egy vadászjelenet, melynek alakjai jó állapotban maradtak fenn. A freskón könnyen beazonosíthatók a szentként tisztelt magyar királyok: István és László, valamint Szt. Miklós. A hajó déli oldalán (a három ablak közötti részeken) négy szent ábrázolása volt - ezekből már csak Árpádházi Szent Erzsébet alakja vehető ki. A nyugati falon a köpönyeges Madonnát fedezhetjük fel, ám Szent Márton és Sárkányölő Szent György alakja már alig látszik.

Hogy miért hívják a "fény templomának" a bájos építményt? Az említett keletelés nem pontosan szabályos, mivel 18,5 fokkal észak felé tér el. Ezt tudatosan tervezték így, hogy a Szentháromság vasárnapján kelő nap első sugara a szentély boltozatán lévő jelképre essen. Téli napfordulókor (hajnalban) pedig a szentély délkeleti kerek ablakán besütő első napsugarak a Madonna ölében ülő gyermek Jézust világítják meg. Nyári napfordulókor a szentély résablakán bejutó fény a Madonna köpenye alatti alakokat mutatja, tovább haladva pedig a küszöbnél áll meg. Napéjegyenlőségkor az északi (egybefüggő) falon látható alakok egyidejű megvilágítása okoz látványos optikai jelenséget. Téli napfordulókor, amikor a Nap alacsonyan jár, a sugarai végig az északi fal felső részét emelik ki.

A jelenleg a kercaszomori katolikus plébániához tartozó templomban évente két misét tartanak (Szentháromság vasárnapján és augusztus 20-án). Ezen kívül csak esetenként, például esküvők alkalmával van benne egyházi szertartás.

Open from

open today
Monday11:00–16:00
Tuesday11:00–16:00
Wednesday11:00–16:00
Thursday11:00–16:00
Friday11:00–16:00
Saturday11:00–16:00
Sunday11:00–16:00

A templom húsvét és november 1. között a hétfői napokon csak 15:00-ig van nyitva!

Más időpontban előzetes egyeztetés alapján látogatható (telefon: Szabó Elekné, 30/448-9276).

 • A plébániahivatal élérhetősége: Tel.: +36-94/428-077

Price:

A templom adományjegy ellenében látogatható.

 • Felnőtt: 400 Ft/fő
 • Diák: 200 Ft/fő

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, kérjük, írd meg nekünk!

Profile picture of Kálmán Gombos
Author
Kálmán Gombos
Updated: December 24, 2020

Public transport

 • Autóbusz indul a Velemér, autóbusz-forduló megállóba Őriszentpéterről, Magyarszombatfáról, Csesztregről és Lentiből, de a járatok meglehetősen ritkák.

Getting there

 • Az autóbuszról a Velemér, autóbusz-forduló megállónál érdemes leszállnunk. Induljunk el a falu felé, vagyis északnyugati irányba, és száz méter megtétele után térjünk le balra, délnyugatra! További 750 méternyi sétával (egy balos ív után) megérkezünk a templomhoz.

Parking

 • Velemér községen belül az autóbusz-fordulónál térjünk le a főutcáról délnyugati irányba, és további 750 méter megtételével (egy balos ív után) megérkezünk a templomhoz, ahol ingyenes parkolóhelyeket találunk.

Coordinates

DD
46.732875, 16.373140
DMS
46°43'58.4"N 16°22'23.3"E
UTM
33T 604912 5176395
w3w 
///velocities.joker.welding
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
53.9 km
14:40 h
675 m
715 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

5.0
(18)
Ildikó Markovits
December 23, 2020 · Community
Aquila János
show more
Show all reviews

Photos from others

+ 10

Veleméri Szentháromság-templom

Fő utca 54.
9946 Velemér
Phone +36 30 448 9276

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Long Distance Hiking · Pannonien
Őriszentpéter – Zalalövő (DDK-03)
Top moderate Stage 3 open
53.9 km
14:40 h
675 m
715 m

Ez a szakasz nagyobb részt a Vas megyei Őrség falvai között kanyarog, melyeket alacsony dombhátak választanak el egymástól. Zalába átérve ritkán ...

2
from Imre Bába,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp