Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lake

Megyer-hegyi Tengerszem

· 1 review · Lake · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · 281 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A megyer-hegyi Tengerszem
  A megyer-hegyi Tengerszem
  Photo: Péter Farkas
A függőleges sziklafalakkal körbevett, Megyer-hegyi „Tengerszem” néven ismert tavat az évszázados malomkőbányászat által létrehozott, tekintélyes méretű bányagödör és az abban megrekedt csapadékvíz alkotja. A XV. századtól működő bánya a falban megmaradt faragási nyomok, a fejtés különlegessége miatt népszerű és látványos ipartörténeti emlék.

A Megyer-hegyen is megtalálható mikóházi riolittufa a 15 millió éve lezajlott vulkáni hamuszórás kovaoldatokkal utólag átjárt, átkristályosodott kőzetanyaga. Az apró üregekkel teli, nagy keménységű kova különösen alkalmassá teszi az itteni kőzetet malomkövek gyártásához. A fejtést a XV. századtól kézi erővel, a falban felállított állványzatokról végezték, úgy, hogy a malomkő formáját már a falban kifaragták. Nagy méretű körzővel (cirkalom) előrajzolt minta alapján csákánnyal körbefejtették, majd ékekkel feszítették le a falról a kőtömböket. A bánya fénykorában, a XVIII. században több mint tíz kőfaragó serénykedett segédeivel, évente négyszáznál is több malomkövet előállítva. A több mázsás köveket a bánya mellett működő malomkőpiacon adták el a molnároknak, akik szekérrel szállították el a malmok kőszívét az ország különböző pontjaira.

A bánya mélyülésével folyamatos problémát jelentett az aljzaton összegyűlő csapadékvíz, amit költséges szivattyúzással távolítottak el. Hosszútávú megoldásként egy vízelvezető árkot kezdtek kibontani a bánya déli oldalán, de a munkát lassította, hogy a gazdaságosság végett malomköveket fejtettek ki a csatorna bevágásából is. Bő fél évszázados munka árán is csak részben készült el a víztelenítő rendszer, ugyanis a fejtési módszer a XIX. századra elavulttá vált. A hagyományos malomkövek helyét átvette a nagyobb keménységű elemekből vasabronccsal összefogatott francia malomkő, amelyhez a szomszédos Király-hegyen és a bot-kői bányában termelték a kovakövet. Az új műszaki eljárás átvette az óbánya forgalmát, ezért a termelés a Megyer-hegyen 1907-ben megszűnt. A világháború után még álltak a kőfaragók szállásai, és őrizték az el nem adott köveket, de a természet idővel visszafoglalta a sebhelyes hegyoldalt, az erdő benőtte a romokat.

Így maradt meg a malomkőfejtő falai között a napjainkban Tengerszemnek becézett, mesterséges tó, amelynek szintje és vízminősége az időjárástól függ: a legmélyebb pontján 6 méteres állóvíz akár fél méternyit is ingadozhat a csapadék függvényében. A sötétbarnának tetsző, de közelről átlátszó víz színét a gödörben felgyülemlett szerves anyag (vízi növények, falevelek) bomlásterméke okozza.

Az 1970-es években természetvédelmi területté nyilvánított Megyer-hegy a XX. század vége óta az Aggteleki Nemzeti Park fennhatósága alatt áll. Környékbeli turisták kezdték járni a különleges falakkal körülölelt, „tengerszemet” rejtő bányát, amely a 2000-es években egyre népszerűbb kirándulócélponttá vált. A 2010-es évek végén via ferratázásra lehetőséget biztosító drótköteleket feszítettek az ipari műemlék falaira, így még közelebbről, izgalmas vonalvezetéssel, akár a tó víztükre felett sétálva is bejárhatjuk a kőfejtőt. A közelben álló kilátóból pedig körbekémlelhetjük a Megyer-hegy tágabb környezetét és a Tokaji-hegység formáit is.

Opening hours

Price:

Ingyenes
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: May 24, 2022

Public transport

 • Sárospatak vasútállomásra utazhatunk tömegközlekedéssel, mellette található a sárospataki autóbusz-állomás is.
 • A hegy túloldaláról, Károlyfalváról indulva a Sátoraljaújhely (Károlyfalva), vegyesbolt buszmegálló a megfelelő startpont.

Getting there

 • A Sárospataki vasútállomásról (5,2 km, 169 m szintemelkedés), illetve a Bot-kői parkolótól (2,4 km, 141 m szintemelkedés) a PT tanösvényjelzés mentén találjuk a megyer-hegyi kőfejtőt és benne a Tengerszemet.
 • Károlyfalva központjából a P◼, majd az erdőszélen a P jelzés bal ága vezet föl a Megyer-hegyre. Ott balra, a P+ jelzésre váltva ereszkedhetünk le a tó partjára (2 km, 168 m szintemelkedés).

Parking

 • A bot-kői bánya parkolójában, Sárospatak Hídvégardó településrészétől északra, a 37-es út közelében tudunk parkolni.
 • Legközelebb a Ciróka-pihenőpark parkolója található, ám ide csak döngölt földúton lehet feljutni.
 • Károlyfalván a Dózsa György utca burkolt szakaszának végén, a faluszélen, vagy a faluközpontban érdemes parkolni.

Coordinates

DD
48.356905, 21.573082
DMS
48°21'24.9"N 21°34'23.1"E
UTM
34U 542453 5356128
w3w 
///declare.tilt.documentary
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
A malomkövet termő kvarcithegyek hátán
recommended route Difficulty easy Open
Distance 7 km
Duration 2:05 h
Ascent 191 m
Descent 191 m

Kalandos vidékre kalauzol túránk: a Sárospatak melletti Megyer-hegy „tengerszemet" rejtő falai közé. Az egykori malomkőbánya látványában és ...

3
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék
Makkoshotyka makktermő vidékén
recommended route Difficulty easy Open
Distance 17.2 km
Duration 4:55 h
Ascent 537 m
Descent 537 m

Túránk a Sárospatak körüli erdőket járja végig, betekintést engedve a megyer-hegyi malomkőbánya meredek falakkal tátongó torkába. A tölgyesek és ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp