Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Castle

Esterházy-kastély (Tata)

· 1 review · Castle · Öreg-tó · 135 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A tatai Esterházy-kastély
  A tatai Esterházy-kastély
  Photo: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A tatai vártól nem messze, az Öreg-tó partján található a diplomáciatörténetben is fontos szerepet játszó, 18. századi barokk Esterházy-kastély.

Az 1765 és 1769 között, Fellner Jakab tervei alapján épült barokk kastély gróf Esterházy (IV.) Ferenc rezidenciájaként épült. A saroktornyos főépület mellett egy kiskastély és számos melléképület is tartozik hozzá. A 2021-ben kívül-belül megújult épület kiállítása a főnemesi rezidencia egykori lakóinak életét mutatja be, többek közt a berendezett grófi és a grófnői lakosztályon (amiket titkos lépcső kötött össze) keresztül. A Zöld szalonban a családi portrék segítenek feleleveníteni a híres ősöket, a Béke szobában pedig mindent úgy találunk, ahogy 1809-ben, a schönbrunni békeszerződés idején kinézhetett.

A kastélyban a II. világháborút követő államosítás után idegszanatórium működött, ám furcsa módon ennek köszönhető, hogy jobb állapotban maradt fenn, mint a többi hasonló, funkcióját vesztett kastélyunk. Az 1990-es években azonban a kórház kiköltözött az épületből, amelynek rohamos állagromlás lett a következménye. A 2018-ben kezdődött felújítás során igyekeztek minél több eredeti részletet - stukkókat, parkettát, csempét - megőrizni, illetve, ahol csak lehetett, az eredetihez hasonló enteriőröket alakítottak ki a korabeli fényképek segítségével.

A belső terekben számos helyen a barokk falfestéseket, a tapétákat és a barokk parkettát is sikerült eredeti pompájában helyreállítani, de csodával határos módon, 700 négyzetméteren épségben maradt az eredeti, rombusz alakú táblás parketta. Ezen kívül is több korabeli részletet sikerült megőrizni, ilyen például a két, eredeti állapotában látható grófi fürdőszoba gyönyörű márványborítással és kézi festésű holland csempés burkolatokkal.

A kastélyt a háborúban és utána kifosztották, a benne lévő műkincseket elhordták vagy tönkretették, de a felújítás alatt számos értékes műtárgyat sikerült felkutatni, restaurálni és eredeti helyén kiállítani. Ehhez nagyban hozzájárult az Esterházy család egyenes ági leszármazottja, Francesca Esterházy Blackwell is, akinek jóvoltából több mint 60 műtárgy került vissza a tatai kastélyba. Közülük is az egyik legértékesebb a 18. századi rózsafa doboz. A szomszédos, tatai Kuny Domokos Múzeumtól is kerültek vissza a kastélyba berendezési tárgyak, így közelről láthatjuk a 19. századi bölcsőt, amelyben a legutolsó, itt született kis Esterházy grófot is ringatták.

A kastély külső felújítása utáni egyik legszembetűnőbb változása, hogy a sok évtizeden át megszokott sárga színű falak visszakapták az eredetihez közelebb álló, fehér színt. Magyarországon ugyanis a háború utáni rekonstrukciók során a barokk épületek homlokzatfestésénél gyakorta használták a „Habsburg-sárgát” annak ellenére, hogy az csak a 19. század végén terjedt el.

Egykor az Esterházyak uradalmi birtoka akkora volt, hogy nemcsak a kastély és annak számos melléképülete, de az (Cseke-tó partján álló) Angolpark nyári kastélya, sőt, a vár is a része volt. Az Öreg-tó partján 1913-ig állt a neobarokk Várszínház, amely a híres színházépítő páros, Ferdinand Fellner és Hermann Hellmer tervei szerint épült. Belsejét még a híres osztrák festő, Gustav Klimt is megfestette 1893-ban, ám sajnos a festmény az idők során elveszett. Szerencsére fennmaradt egy róla egy fekete-fehér fénykép, ami alapján digitális technikával ki lehetett következtetni a kép eredeti színeit, és hiteles reprodukciót készíteni – ezt ma a kiállításon láthatjuk is. A színházban bemutatták Madách Az Ember tragédiájának egy olyan előadását, amelyben a díszletek Zichy Mihály illusztrációi alapján készültek.

Az évszázadok során a kastély több fontos történelmi esemény színhelye is volt. 1809-ben itt írta alá I. Ferenc osztrák császár és magyar király a Napóleon által diktált schönbrunni békét. Majd' egy évszázadra rá, 1897-ben egy hadgyakorlat során a kastélyban szállt meg Ferenc József és II. Vilmos német császár. 1921 októberében, második visszatérési kísérletekor az Esterházy-kastélyban tartóztatták le IV. Károly királyt, Zita királynét és a kíséretükben lévő Andrássy Gyula grófot.

Opening hours

 • keddtől vasárnapig 10-18 óráig

Nemzeti ünnepeken is nyitva.

Price:

 • Felnőtt jegy: 3000 Ft
 • Kedvezményes jegy: 1500 Ft
  • 6-26 év közötti fiatal
  • 62. életévét betöltött látogató
  • minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő     
 • Családi jegy: 6000 Ft
  • 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig     
 • Csoportos jegy: 2400 Ft/fő
  • minimum 15 fő látogatása esetén
 • Helyi lakos Tata kártyával: 1000 Ft/fő
 • Múzeumpedagógiai foglalkozás: 1600 Ft/fő
 • Visual Guide eszköz bérlése: 1000 Ft/db  

A Szalon kávézó belépőjegy megváltása nélkül is látogatható.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

 

Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Update: July 13, 2022

Public transport

 • Számos helyi és helyközi autóbusz végállomása Tata, autóbusz-állomás.

Getting there

 • Az autóbusz-pályaudvartól elsétálunk a művelődési ház előtt, a vár felé. A vár mellett kisétálunk a tópartra, majd ott jobbra fordulva hamarosan a kastélyhoz érünk.

Parking

 • A Hősök terénél lévő parkolóban hagyhatjuk az autót.

Coordinates

DD
47.646500, 18.317658
DMS
47°38'47.4"N 18°19'03.6"E
UTM
34T 298552 5280497
w3w 
///safest.sulk.fenced
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 7.1 km
Duration 1:40 h
Ascent 40 m
Descent 40 m

Hike around the Old Lake of Tata and explore its secrets in any season. Changes in water level reveal various faces of this idyllic habitat.

17
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Komárom-Esztergomi-síkság
Akadálymentesen a tatai Cseke-tó körül
recommended route Difficulty easy
Distance 3.2 km
Duration 2:00 h
Ascent 37 m
Descent 37 m

A 25 hektáros, mintegy 200 éve mesterségesen kiépített, de természetes karszt-források által táplált Cseke-tó romantikus természetességében a Vizek ...

2
MTSZ - együttműködő szervezetek
Water trails · Komárom-Esztergomi-síkság
Városnézés a Tatai Öreg-tó víztükréről
recommended route Difficulty easy
Distance 6.9 km
Duration 3:00 h
Ascent 6 m
Descent 6 m

A túra teljes hosszában a tatai Öreg-tó vizén fut. Technikai nehézségek nincsenek, különösen ajánlott kezdőknek és gyermekekkel túrázó családoknak.

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Komárom-Esztergomi-síkság
Kerekesszékkel a tatai Fényes tanösvényen
recommended route Difficulty easy
Distance 5.7 km
Duration 2:00 h
Ascent 56 m
Descent 56 m

Tata határában kígyózik hazánk egyik legjelentősebb karsztjelenségét bemutató tanösvénye, amelyet kerekesszékkel is bejárhatunk. A környékbeli ...

2
MTSZ - együttműködő szervezetek
Hiking Trail · Dunaalmási-kofejtok természetvédelmi terület
Időutazás hazánk leghosszabb római útján a Kőpitére
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 9.3 km
Duration 2:30 h
Ascent 218 m
Descent 218 m

Ezen a könnyű túrán az ország leghosszabb, mai napig épségben álló római kori útján kapaszkodunk fel a Gerecse legnyugatibb sasbérceire, a Les ...

13
from Ferenc Szigeti,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Endurance Hike · Gerecsei Tájvédelmi Körzet
Turul Trail
recommended route Difficulty moderate
Distance 23.3 km
Duration 3:15 h
Ascent 866 m
Descent 866 m

2019 októberében rajtolt ez az "instant" teljesítménytúra, amely a Gerecsében kínál lehetőséget túrázóknak és terepfutóknak úgy, hogy a táv ...

3
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Vértes és vidéke
A Turul szárnyai alatt
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 7.7 km
Duration 2:25 h
Ascent 312 m
Descent 312 m

A Gerecse Tatabányával közvetlenül szomszédos részét járjuk be ezzel a rövid kirándulással. Útvonalunkon érintünk kilátót, bekukkantunk a Szelim ...

12
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 17.9 km
Duration 5:25 h
Ascent 542 m
Descent 563 m

Hosszabb vándorlásra hív ez a kirándulás a Gerecse nyugati rögein keresztül, Tatabányáról Tatára, a bányászat okán létrehívott fiatal iparvárosból ...

7
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Esterházy-kastély (Tata)

Hősök tere 9/A
2890 Tata

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp