Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Mókus Kör

· 1 review · Endurance Hike · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Szépjuhászné állomásépülete
  / A Szépjuhászné állomásépülete
  Photo: Attila Nógrádi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szilfa-tisztáson kedve támad az embernek megpihenni
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Petneházy-rétnél térünk rá a P jelzésre, mely Nagykovácsiig vezet
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagykovácsi tipikus agglomerációs település, nehéz elképzelni, hogy fél évszázada a környéken szénbányászat folyt
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A templom mellett található az egyik menő cukrászda Nagykovácsiban
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A keresztnél lévő elágazásban a Z jelzést követjük a Nagy-Kopasz felé
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pásztor-kereszt egy hirtelen lecsapó viharban elhunyt pásztor emlékét őrzi
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Petneházy-térről Nagykovácsiig a piros jelzésen vezet a Mókus Kör útvonala
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pillantás a Kutya-hegyre Nagykovácsi határából
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Resembling a wind-filled sail
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Kopasz a turisták kedvelt célpontja
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / QR-kód beolvasása a Mókus Kör negyedik ellenőrzőpontjánál
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az utolsó kilométerek a Mókus Körön a Budakeszi Vadaspark közelében
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 25 20 15 10 5 km
Akinek szerencséje van, biztosan találkozhat mókusokkal is a 25 kilométer hosszú instant teljesítménytúrán, amely Budapest, Budakeszi és Nagykovácsi határában kanyarog; a kevésbé szerencsés, de szintidőn belül célba érkezők viszont biztosan egy menő befutóéremmel lesznek gazdagabbak.
moderate
Distance 25.1 km
7:00 h
644 m
644 m

A túra a budai hegyeket jól ismerőknek nem sok meglepetést tartogat valószínűleg, viszont a Mókus körben van kihívás a meghatározott szintidő miatt. Az instant teljesítménytúra jól ismert helyeket fűz fel, unalmasnak mégsem mondható – hol egy kilátó tűnik fel, hol egy jó nagy vaddisznódagonya, itt-ott érdekes történettel bíró keresztek állnak az út mellett, Nagykovácsiban pedig (ha tartjuk a szintidőt) két cukrászdába is be lehet ugrani egy gyors frissítőre.

Technikai tudnivalók a túráról:

 • A Mókus Kör szintideje futva 4 óra, teljesíténytúraként 7 óra.
 • Az instant teljesítménytúra bármikor teljesíthető, az ellenőrzőpontokat pedig QR-kódok helyettesítik. A teljesítéshez ezért szükséged lesz egy feltöltött, mobilinternet kapcsolattal rendelkező okostelefonra, melyen van QR-kód olvasó alkalmazás is.
 • Az induláshoz előzetes nevezésre van szükséged, amit a Mókuskör oldalán, utalással tudsz kiegyenlíteni.
 • Sikeres utalást követően e-mailben kapsz egy egyedi számkódot (futóazonosító), amellyel be tudsz jelentkezni a verseny összes pontján, ahol QR kódot kell leolvasni. A rajt után a megadott sorrendben, az útvonalat követve kell felkeresned az ellenőrzőpontokat, és mindenhol le kell olvasnod a kihelyezett QR kódot.
 • Az utolsó kód leolvasásakor, sikeres és szintidőn belüli teljesítés esetén, felkerülsz az eredménylistára és a Szépjuhászné Büfében nyitvatartási időben (10:00-16:00) átveheted az egyedi érmet, és az 1000 forint értékű fogyasztást.

Author’s recommendation

 • Nagykovácsiban szombatonként piac van az iskola parkolójában, érdemes betérni, ha időd engedi.
 • Ha nagyobb kihívásra vágysz, válaszd az 50 km hosszú Vérmókus távot!
 • Ha gyerekekkel indulnál neki, akkor a 10 kilométeres Mókuska távon érdemes elindulni.
 • Töltsd le az útvonalat, és navigálj akár offline a Természetjáró Appal!
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Update: June 07, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
556 m
Lowest point
302 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Ha bárhol elakadsz, problémába ütközöl, keresd a szervezőket telefonon:

 • Karlovitz Máté
 • +36 20 460 5191

Nevezési, számlázási kérdések:

 • Szentpáli Éva
 • info@runaway.hu

Tips and hints

 • A túráról minden információt megtalálsz a Mókuskör oldalán.

Start

Gyermekvasút, Szépjuhászné állomás (351 m)
Coordinates:
DD
47.528090, 18.955030
DMS
47°31'41.1"N 18°57'18.1"E
UTM
34T 346071 5265878
w3w 
///tuxedos.ashes.sandwich

Destination

Gyermekvasút, Szépjuhászné állomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A rajt és az első QR-kód leolvasása után a P+ jelzésen kell elindulni a Budakeszi utat keresztezve.
 • Kb. 1,5 kilométer megtételét követően a S+ jelzésen folytasd utadat, amely előbb ismét keresztezi a Budakeszi utat a Korányi Intézetnél, majd az aszfaltutat elérve az „Erdő fohásza” táblán találod az első ellenőrzőpontot és a 2. QR-kódot. Innen a közeli Szilfa-tisztásig haladj tovább a S+ jelzésen, majd fordulj jobbra, a P+ jelzésre.
 • A Petneházy Fogadó és Lovastanyát elhagyva éred el a P jelzést. Fordulj balra, és kövesd egészen Nagykovácsiig a P jelzést. A jelzés egy rövid, kb. 100 méteres szakaszon egy betonúton vezet, majd jobbra fordul, itt találod majd a 3. QR-kódot, a két egymással szemközti távvezeték-oszlopon.
 • A P jelzésen haladj egészen Nagykovácsiig, majd a faluban, a patakon átkelve fordulj balra a patak – azaz az Ördög-árok – mentén (elhagyva a P jelzést), majd a Templom közön éred el a templom előtti teret (Tisza István tér), ahol a 4. QR kód vár a biciklitárolón a buszforduló és a parkoló között.
 • Innen a Z jelzésen haladj tovább nyugati irányba előbb a Kossuth Lajos utcán, majd balra tartva a Telki úton. A Telki útról a mezőn keresztülvezető útra térj jobbra, majd a széles, murvás földutat elérve ismét jobbra.
 • Egy kis parkolót, majd egy sorompót elhagyva fordulj balra, a Sisakvirág tanösvényre. A jelzések nélküli utat kövesd egyenesen egy elágazásig, majd a tanösvény tájékoztató táblájánál térj balra. Innen a Z∆ jelzésen eljutsz a Nagy-Kopasz csúcsára, ahol a kilátó legfelső szintjén találod az 5. QR kódot.
 • A kilátóból leérve kövesd tovább a Z∆ jelzést, majd fordulj balra a Z+ jelzésre, ezen pedig haladj, amíg bele nem torkollik a S+ jelzés, majd ez utóbbin folytasd az utad (sokáig együtt halad a K+ jelzéssel). A S+ jelzésen fogsz eljutni a 6. QR kódig, ami a Vadaspark egy kerítésoszlopán található, kb. 700 méterrel egy vadlétra megmászása után.
 • A S+ jelzésen továbbhaladva éred el a már ismert Szilfa-tisztást – innen ugyanarra kell menned (csak az ellenkező irányba), mint túra elején. Ennek megfelelően a Budakeszi úton átkelve a S+ jelzés pár száz méter után beletorkollik a P+ jelzésbe, innen a cél csak néhány száz méter. A célban a 7. QR kód leolvasását követően a célidőd bekerül az eredménytáblába.

A túra részletes leírása

Ahogy minden instant teljesítménytúra, úgy ez is a becsekkolással kezdődik: le kell olvasni a Szépjuhászné Büfé nagy oldalsó üvegén található RAJT feliratú QR kódot, majd a telefonon felugró ablakba be kell írni a nevezéskor kapott 6 számjegyű “Futó azonosítót”. Ezzel automatikusan elindul az időmérés, indulhat a túra, melynek során a megadott sorrendben, az útvonalat követve fel kell keresni az ellenőrzőpontokat, és mindenhol leolvasni a kihelyezett QR kódot (mindenhol a saját számkódodat beírni, ezek adják a részidőidet), majd utolsónak a Szépjuhászné Büféhez visszaérve a CÉL feliratút.

Úttörők és tüdőbetegek birodalma

A túra a P+ jelzésen indul, keresztezve a Budakeszi utat, majd röviden a Gyermekvasút pályája mellett halad. Ezen a szakaszon 1949 óta koptatják a síneket a vonatok, akkoriban azonban még Úttörővasútnak hívták (Szépjuhászné állomást pedig Ságváriligetnek) a budai hegyekben kanyargó kisvasutat. Vannak azonban dolgok, amik nem változnak: a kezdetektől gyerekek is részt vesznek a meglehetősen sűrű vasúti forgalom lebonyolításában, természetesen felnőttek felügyelete alatt. Lassan magunk mögött hagyjuk a pályát, majd közeledünk a forgalmas Budakeszi úthoz, amit az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet közelében keresztezünk majd. A Korányi Frigyes által nyugat-európai mintára alapított tüdőgyógyászati intézmény 1880 óta fogadja a betegeket – akkor a szanatórium még távol feküdt a város zajától, mára azonban Budakeszi utolsó utcái igen közel vannak a patinás épületekhez.

A Budakeszi úton átkelve egy kereszt mellett vezet be a fák közé az ösvény. A „Jange Toni Kreuz” feszületet – melynek neve a közeli település sváb múltjáról árulkodik – a közeli erdőben eltűnt, majd szerencsésen megtalált gyermeke emlékére állította a budakeszi Jankovics család 1801-ben. A S+ jelzés innen a Budakeszi Vadaspark irányába kanyarog, amit azonban túránk nem érint (persze a teljesítést követően vissza lehet térni ide, megismerkedni az itt élő állatokkal). A második QR-kód (VADASPARK) is itt található, az erdő fohásza tábla hátoldalán. (Ha ezzel bármi történne, a sorompó melletti erdészeti kerékpáros tájékoztató tábla hátulján szintén megtalálható a kód.) Az első sikeres telepi becsekkolást követően egy háromszög alakú rét felé vezet az útvonal. A Szilfa-tisztás közel egyhektáros zöld terület, ahonnan kiválóan látszik a János-hegy is, tetején az Erzsébet-kilátóval. Ha nem egy teljesítménytúra első kilométerein baktatnánk, akár meg is lehetne pihenni itt egy kicsit.

A Szilfa-tisztás sarkától a P+ jelzésre jobbra fordulva folytatódik a túra. Széles, jól járható ösvényen haladunk a Kis-Ördög-árokig, ahol egy széles földúton banukolunk tovább, ami aszfaltútban folytatódik a Petneházy-rét (és lovasklub) mellett. Az emelkedő tetején, ahol bal kéz felől véget ér a karámok sora, elérük Adyliget határát. Az 1920-as években – az akkor még Nagykovácsihoz tartozó területen – kezdtek itt kialakítani egy családi házas kis városrészt, amit ekkor Tisza Istvánról neveztek el. 1949 óta ismert mai nevén, és 1950 óta a főváros része. Itt balra fordulunk a P jelzésre (széles földút), amit egészen Nagykovácsiig követünk. A Napkocsmáros-dűlő északi oldalán haladunk egy ligetes területen, majd röviden érintünk egy aszfaltutat, amiről jobbra térve látszik a domboldalban a földút két oldalán egy-egy villanyoszlop, itt találjuk a KECSKE-HÁT FELÉ nevű ellenőrzőpontot (5,4 kilométerre a rajttól), mindkét oszlopon van QR-kód (3.).

Szénbányák, cukrászdák, és a harmadik QR-kód

Nagykovácsi felé menet előbb a Kecske-hát nevű magaslatra (454 m) hágunk fel, majd elhaladunk a Vörös-pocsolya mellett, ahová minden bizonnyal rendszeresen és nagy számban járnak vaddisznók dagonyázni. A mini tavacska körüli fákon látható 80-90 centiméter magas piros foltok arról árulkodnak, hogy a felesleges sarat ott dörgölték le magukról az állatok. A rutinnak fontos szerepe van, a sárdagasztással egyrészt hűtik magukat nyáron, másrészt a bőrükön, szőrükön maradó sár védi őket az élősködők (kullancs, bolha, szúnyog) ellen. Ezt követően eseménytelen az ereszkedés egészen Nagykovácsiig.

A zsáktelepülés egy medencében fekszik, melyet a Nagy-Szénás, a Kutya-hegy és a Nagy-Kopasz vesznek körül, és az Ördög-árok szeli át. Neve beszélő név: a középkorban itt élő királyi kovácsokról kapta. A török hódoltság idején a falu nem néptelenedett el, de lakossága alaposan lecsökkent, így a 18. század elején a Habsburg uralkodók sváb népességet telepítettek be. A mai tipikus agglomerációs településképet szemlélve szinte hihetetlen, hogy nem is olyan régen komoly szénbányászat folyt a környéken - az utolsó bánya, a Jóreménység-altáró egészen 1969-ig üzemelt. A negyedik QR-kódot a Nagyboldogasszony-templommal szemben, a buszforduló melletti zárt kerékpártároló tetején, belül, középtájon találjuk. (A pótkód a buszforduló túloldalán a két, mozgássérült parkolót jelző tábla egyikének a hátulján van.)

A téren egy remek cukrászdában lehet felfrissülni, és szombatonként még piac is van a parkolóban, igazán ízletes hentesárut, sajtot, lekvárokat lehet beszerezni, ha a szintidő nem szorongat. A templom előtt elhaladva jobbra kell tartani (Kossuth Lajos utca), a S, Z és a ᵯ jelzések vezetnek a falu széle felé. Menet közben egy másik cukrászda előtt is elhaladunk. Egy Y alakú elágazásban egy német nyelvű felirattal ellátott kőkereszt áll (emlék a II. világháborút követően kitelepített sváb lakosságról) – itt balra kell térni a Z és  jelzést követve, majd néhány száz méter megtételét követően a mezőt átszelő útra kell jobbra térni. A mező másik szélét elérve egy széles dózerútra térj jobbra, majd egy kis parkolót és sorompót elhagyva balra, a Sisakvirág tanösvény jelzetlen útjára. Itt lehet tenni egy néhány tíz méteres kitérőt a Pásztor-kereszthez. A monda szerint egykor a paraszti szabadföldeken egy pásztor legeltette a nyáját a környéken, aki egy hirtelen jött viharban életét vesztette. Emlékére előbb egy fakeresztet, később egy kőkeresztet állítottak, amit 1945-ben ledöntöttek, majd 2016-ban helyreállítottak.

A Sisakvirág tanösvényen továbbhaladva már a Nagy-Kopasz lábánál oldalazunk, majd a Z▲ jelzést elérve balra térünk, és megkezdjük a mászást a hegy csúcsára. Ez a túra leginkább megerőltető (de így sem túl nehéz) szakasza, de a hegytetőn álló Csergezán-kilátó pazar panorámája mindenkit kárpótol a leküzdött szintért. Az ötödik QR-kódot a 18 méter magasan lévő kilátószinten találjuk (száz lépcsőt kell megmászni érte), ahonnan megszemlélhetjük a Budapestet ölelő csúcsokat: a Hármashatár-hegyet, a Hárs-hegyet és a János-hegyet, melyek között átsejlenek a főváros házai, sőt, a távolban még a Gödöllői-dombság kontúrja is. Északi irányba tekintve az innen laposnak tűnő Pilis-tető uralja a panorámát.

Mátyás király kalandja a szép juhásznéval

A hegyről a Z▲ jelzésen kezdjük meg az ereszkedést, majd néhány száz méter megtételét követően balra térünk, a Z+ és P▲ jelzéssel ellátott útra. A Z+, majd a S+ jelzést kell követni innen szinte a túra végéig. Egy vadkerítésen létrán átkelve egy kis, lapos csúcson találjuk magunkat, ahonnan leereszkedve a következő, 6. QR-kódot egy vadkerítés oszlopán fedezhetjük fel, mely a jelzett ösvény mellett fut egy rövid szakaszon – nem lehet eltéveszteni a helyszínt. Egy szakaszon a S↺ és Z↺ jelzésekkel együtt halad utunk, itt már a Budakeszi Vadaspark közelében járunk, ahova érdemes visszatérni a túra után, ha marad még rá idő. A Szilfa-tisztáson már ismerős terepen járunk, innen ugyanazon az útvonalon kell visszatérni Szépjuhászné állomásra, melyen a túra kezdetén elindultunk. A CÉL QR-kód (7.) a RAJT kódja mellett található, szintidőn belüli beérkezést követően pedig a büfé nyitvatartási idejében átvehetjük befutóérmünket is, 1000 forintnyi fogyasztással együtt.

Innen akár kisvasúttal utazva is zárhatjuk a túrát, miközben elmerengünk azon, hogy festhetett a környék Mátyás király idejében, amikor is a monda szerint itt ismerkedett meg az uralkodó egy szép juhásznéval. Aki a János-hegy és a Nagy-Hárs-hegy által közrezárt nyeregből hazafelé indul, tehet még egy gyors kitérőt a pár perc sétányira található budaszentlőrinci kolostor romjaihoz. Az itt megtelepedő pálosok a 14. században kezdtek kolostort építeni, ami a török pusztítás áldozata lett a mohácsi csatavesztést követően.

 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A BKK 22, 22A, 222, illetve a Volánbusz járatairól (Budapest) Szépjuhászné, Gyermekvasút megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • A Gyermekvasút Szépjuhászné állomása kb. 100 méterre található a buszmegállótól.

Parking

 • A Gyermekvasút Szépjuhászné állomása parkolójában lehet megállni.

Coordinates

DD
47.528090, 18.955030
DMS
47°31'41.1"N 18°57'18.1"E
UTM
34T 346071 5265878
w3w 
///tuxedos.ashes.sandwich
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • A teljesítéshez szükséged lesz egy feltöltött, mobilinternet kapcsolattal rendelkező okostelefonra, melyen van QR-kód olvasó alkalmazás is.
 • Vízvételezési lehetőség Nagykovácsiban van, két közkutat is találsz az útvonal közelében.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Viktória Kovács
October 16, 2021 · Community
When did you do this route? October 16, 2021

Photos from others


Reviews
Difficulty
moderate
Distance
25.1 km
Duration
7:00 h
Ascent
644 m
Descent
644 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp