Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Climbing

Oszoly, sziklamászó hely

Climbing · Pilis-hegység · 254 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Stabilan áll a megerősített Óra-torony, az Oszoly sziklamászó hely jelképe
  Stabilan áll a megerősített Óra-torony, az Oszoly sziklamászó hely jelképe
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
A Pilis oldalában emelkedő Oszoly fehér mészkőfalai egy évszázada töltik be „a mászóiskola” szerepét hazánkban - köszönhetően terjedelmes, néhol 30 métert is elérő, szép formakincsű mészkőfalainak, és fővároshoz közeli fekvésének.

Általános jelleg

Már az 1913-ban kiadott Hefty-Vigyázó kalauz is több tucat útját ismerteti az Oszolynak. Manapság a tanfolyamok első számú helyszíne. Könnyű és közepes fokozatban mindmáig az egyik legjobb mászóhely országos összevetésben. Jóllehet, sokat gyötört útvonalai nagyon csúszósra koptak, mégis egy szép, napos mászás igazi öröm Csobánka háztetői felett. A hegy bal oldalán fekvő Berda-pihenő és a természetvédelmi korlátozások alól jó eséllyel felszabaduló Rejtek-Oszoly falainak harapós, nyers mészköve az oszoly sziklamászó hely jövőbeli tartalékai.

Az Oszolyon a mászás hangulatát mélyen átitatja a szépséges pilisi táj. Csobánka mint egy igazi hegyvidéki falu bújik meg a parányi medencében, amelyet főleg a Kevélyek gerince és az Oszoly tető határol, meredeken kiemelkedve környezetéből. Az Oszoly tető alatti hegyoldalban találhatóak a legmagasabb falak, melyek két különálló részre tagolódva, összekapcsolódó falak sorából állnak, és itt-ott éppen elérik a 30 méteres magasságot. A jobb oldali falak legmagasabbra húzódó része az Óvoda, ami egészen a csúcskeresztig nyújtózik szikláival. Az Óvoda egy kb. 20 méter magas, pillérszerű felszökés, amely 3-4 könnyű fokozatú (3-4-es) tagolt útvonalat kínál - de nem sok nittet találhatunk itt a sziklákon, amelyek kissé törősek, úgyhogy elővigyázatosságot kívánnak.

Az Óvoda alatt fekszenek az Oszoly legterjedelmesebb és legnépszerűbb falrészei, a Delago és a Veszprémi falrész, melyek közel 40, nagyrészt kifejezetten szép mászást kínálnak, jellemzően az 5-7-es fokozat között. E terület közkedvelt útjainak fele csúszósra kopott, de még így is élvezhető. Ez a falrész van a legsűrűbben kinittelve, ám néhány régebbi útvonal „hígabban” biztosított, azaz ha lehet, kerülni kell az esést.

Az oszolyi mászóhely jellegzetessége, hogy útjainak egy része a repedések mentén teljesen vagy részlegesen, hibátlanul biztosítható ékekkel, friendekkel és kötélgyűrűhelyek befűzésével, azaz a tradicionális mászás gyakorlására is alkalmas. Utóbbi természetesen nagyobb gyakorlatot kíván - néhány napos tanfolyamok „gyorstalpalóin” aligha elsajátítható.

A jobb oldali falrész a Delago-fal (20-25 m magas), olyan legendás útvonalakkal, mint a Kis áthajlás (6), az Odú sor (5), a Z út (5), a Nagy odú (6).  Ezek technikás jellegük miatt nehezebbnek is tűnhetnek, mint azt fokozatuk sugallja. Ilyen a Nagy odó kerek alakzata is, amely elég meghökkentő mászást kínál egy mai, műfalakon szocializálódott sportmászónak, 6-os fokozatban. Ennek jobb oldali, sima falán vezet a két pompás, legendás sportmászóút: a Jethro Tull (7) és az Odú él (8-).

A Delago-falon kb. 20 méter magasan egy szabályos, 4x1 méteres párkány van, amely annyira sima és vízszintes, hogy olykor helyszíne a pilisi „bivak romantikáknak”. Az alatta húzódó falsáv néhány 5-6-os útja különösen közkedvelt (Delago-utak). A Veszprémi-fal a legmagasabbra törő falrész, az Oszoly legimpozánsabb útjaival, melyek kifejezetten technikásak: pl. a Veszprémi jobb, Veszprémi bal, Veszprémi direkt nevű útvonalak (6-7). Szépségükkel csak a szikla kopottsága vetekszik!

Akad balra is néhány, kevésbé járt út, illetve pár rejtettebb variáns, melyek kifejezetten szépek, túlzott elkopás nélkül (Húszfilléres, Hideg álom). E falsáv, a Vár magas, de erősen elfüvesedett és bozótos labirintusaként folytatódik. Ez ma már egy elfeledett szikla, alatta az Üst boulderes (magas!) gyöngyszemével.

Körülbelül 100 méterre találhatjuk a másik sziklakomplexumot, amely az Excelsior-fal 15 méter magas, de pompás sziklaképződményével kezdődik. Ez az oszolyi mászóhely legmeredekebb és legsimább sziklafala, a legkönnyebb feljutások is a 6-os fokozatba tartoznak. Markáns és izgalmas útvonalakat kínál, mint például a legendás Excelsior (6+), a Nem dohányzó (6), a Sarok-áthajlás (6). Itt található a mászóhely leghúzósabb útja, a Fürge ujjak (9-), ami egy kőkemény, boulderes jellegű mászás.

Az Excelsior-fal alatti Bástya néhány útjával ma már elfeledett hely. Nem túl gyakran másszák a KGY-borda három repedésútját, pedig izgalmasak és annyira hosszú múltra tekintenek vissza, hogy a névadó Komarnicki Gyula több mint száz éve mászta meg a középsőt - pontosabban jellemezve szólózta e szűk kéményt, amikor meglepte őt a repedés mélyéből kiugró menyét.

A 40 méteres KGY-borda a hely legimpozánsabb felszökése, amely elzárja a Órafal sima szikláit a sétálgató és érdeklődő turisták szeme elől. A KGY-bordán húzódik két kinittelt útvonal, melyek tanfolyamosok izgalmas vizsgaútvonalai, és két kötélhosszal mászhatók (4-5-ös fokozatban). Az Órafal az Óra-tű kis sziklatornyával kétségtelenül bájos zug. Mászótechnikailag nem különben érdekes: az Oszoly legszebb, technikás útjai vannak rajta, jellegzetesen reinbungos formakinccsel. Ezek jól ismert útvonalak, mint a Serpa (6+), a Szertáros (7-), a Nagy Reinbung (6+) vagy a Jan Becher (7+).  Igaz, tövig „elzsírosodott”, de még így is kiérdemli az Óra-fal (régebben Termesz-fal) „az ország legszebb hármas sziklaútja” titulust. A Hátsó borda (5) felszökése zárja le e falrészt.

Az Oszoly további mászólehetőségét jelenti a falu szélén levő parkolótól alig 100 méterre fekvő Berda-pihenő kis sziklakatlana, amely egy kicsiny, régi kőfejtő. Bányászati eredete ellenére meglehetősen szilárd, falain közel 20, kifejezetten jól nittelt útvonalat találunk. (A blokkvázlaton az útvonalakat már nem tüntettük fel.) A bal oldala enyhébb lejtésű, az abszolút kezdők itt találnak néhány utat a 3-4-es és a könnyebb 5-ös kategóriákban. A jobb oldal közel függőleges és kifejezetten technikás mászásokat kínál 20 méter hosszan. Ezek érdekes jellegzetessége, hogy nagyon hasonló nehézségűek, az 5+ és 6-os fokozat között. Jó mozgások mind, de a szikla itt-ott lazább, ne bámészkodjunk el!

A Berda-pihenőtől jobbra eső, meredek hegyoldal sziklái a „Rejtek-Oszoly” nevet viselik. Három terjedelmesebb (maximum 20 méter magas) fal és néhány kisebb felszökés alkotja. Jelenleg már ezeken is tucatnyi kinittelt út mászható, de ezek ismertetésétől most eltekintünk, mivel a természetvédelmi hatóságok még nem engedélyezték használatukat. Bár e sziklák már alacsonyabbak, tipikusan 10-15 méteresek, de a felület „érintetlensége”, néhány fal szenzációs formakincse jó tartalék a jövő számára, körülbelül 50 nagyon változatos úttal a 4-8-as fokozatok között - igazi, érintetlen „Oszoly-mészkőn".

Helyi tippek

Az Oszoly falai a Rejtek-Oszoly további lehetőségeivel közel 200 útvonalat kínálnak, jellegzetesen a könnyű és közepesen nehéz fokozatokban. Az utak nagy része az 5-ös és 6-os fokozatba tartozik. Ez a kínálat az oka, hogy hétvégenként a Róka-hegyi- és a Kis-Gerecsei-kőfejtőkön kívül éppen az Oszolyt látogatja a legtöbb sziklamászó. Éppen ezért a zsúfoltságot érdemes számításba venni. A helyszín hétköznap csendesebb, szebb arcát mutatja. Megkerülhetetlen tényező, hogy az Oszoly nyugati fekvésű falai a nyári délutánokon elviselhetetlenül felforrósodnak. Viszont napos kora tavasszal vagy késő őszi délutánokon kellemes itt mászni.

A másik specialitás, hogy legalább 20 útvonal részben vagy teljesen megmászható trad stílusban is, a nittek mellőzésével, ami jó lehetőséget kínál a mászótanfolyamoknak is.

Ha elég jól megismerjük e helyet, akkor felderíthetjük az Oszoly kevésbé ismert arcát: a „szörnyűségesen” elkopott utakon kívül bőven találhatunk még szép kövű, hanyagolt mászóutakat!

Története

Az Oszoly sziklái a hazai sziklamászás és hegymászás centrumában forognak közel 110 éve. A Trianon után magashegységeitől megfosztott magyar hegymászóknak ez lett a legkedveltebb gyakorlóterepe. Az 1913-as Hefty-Vigyázó mászókalauzban az Oszolyon van feltüntetve a legtöbb útvonal. Az utak elnevezése is jórészt e hőskorból ered, mikor a Komarnicki-fivérek, Grósz Alfréd, a Zsigmondy-társaság mászói, a Skolil-testvérek, Bucsek Henrik, Benedek István és mások koptatták itt a köveket, derekukra kötött kender kötéllel.

Az 1960-as években már megindult az újkori rajzás, amelynek törzsgárdáját a Vörös Meteor hegymászói és barlangászai adták. Szenthe István vezetésével meglehetősen jól kiépült az Oszoly (és a többi pilisi mászóiskola is), amikor sziklaszögeket és 30-40 cm mélyre fúrt gyűrűsszögeket cementeztek be a sziklákba -  jó néhányba ma is megkönnyebbülve csattantjuk be karabinerünket.

Az 1970-es és 1980-as évek naposabb hétvégéin az Oszoly kövei már tömve voltak, mint a déli busz. 1976-ban adta ki a Vörös Meteor Sugár István (alias Serpa) szerkesztésében az „Oszoly mászókaluz” kis füzetecskéjét, amely 130 utat ismertet rajzosan és szövegesen, nagy alapossággal.

Az Oszoly első 7-es fokozatú útvonalait -  a hazai sportmászás hajnalán - 1981. körül Mózes István (Ficsúr) mászta (pl.  Jethro Tull). A következő években a „hegymászó válogatott” fiatal aspiránsai (Kovács István, Babcsán Gábor, Tiboldi András) nyitották a technikás útvonalakat. Ennek záró akkordját a Fürge ujjak (9-) jelentette 1986-ban, amelyet Tiboldi mászott meg elsőként, sőt néhány évvel később kötél nélkül is felmerészkedett rajta. Szintén kötél nélkül hódította meg Babcsán a Veszprémi- és a Delago-fal magas, 7-es útjait az 1980-as évek elején.

Ha itt mászunk, akkor a sziklák hosszas sporttörténelmének eklektikus emlékeivel találkozunk. Márványosan csillognak a tanfolyamok miatt „agyon nittelt” 3-as útvonalak, amelyeket 100 évvel ezelőtt gyakorlatilag szólóban másztak eleink. Akadnak itt érdemtelenül elhanyagolt utak, szép sziklarészek is, melyeket talán örökre elnyelt a feledés homálya. De a szép pilisi táj nap verte délutánja a Komarnicki-fivéreknek, vagy nekünk – ugyanaz.

 

Mászóutak:

1. Kémény 3

2. Borda 4

3. Lyuksor 5+

4. Kisáthajlás 6+

5. Odúsor 5

6. Esős út 6+

7. Walter 6+

8. Kisátlépő 4

9. Z út 5+

10. Z út direkt 6+

11. Jethro Tull 7/7+

12. Nagy odú 6+ (Odú él 8-)

13. Delago bevágás 5+

14. Majális 6+

15. Delago 5

16. Utolsó Vacsora 6+/7-

17. Nagy Kémény 4-

18. Piaz 6+

19. Hideg Álom 6+

20. Bevágás-Pecsételő 6-

21. Húszfilléres 7

22. Veszprémi jobb 6-

23. Veszprémi direkt 7/7+

24. Veszprémi bal 6

25. Sziszifusz 6+

26. Régi út 5

27. Proska régi útja 5

28. Kövirózsák 4+

29. Felső falak 4

30. Felső falak 5

31. Tanfolyamos út 4

32. Medvetánc 7-

33. Hold 7+

34. Nagy átlépő 6-

35. Fiatalok útja 7-

36. Tábla boulderek 7+, 8

37. Limit Idő 7/7+

38. Excelsior 6+

39. Fürge Ujjak 9-

40. Nem Dohányzó 6-

41. Sarokáthajlás 6+

42. Sarok 6

43. Tükör 6

44. Jobb repedés 5-

45. KGY-repedés 4

46. Bal –repedés 6-

47. KGY-Borda 4-4+

48. Miniaturista 8-

49. Szertáros 7-

50. Serpa 6+

51. Jan Becher 7+

52. Nagy Reibung 6+

53. Egyéves 5+

54. Órafal, Termeszfal 3+

55. Óra direkt 5+

56. Puskás utja 5

57. Óra-torony völgyi út 5

58. Óra-torony normál 3

59. Hátsó borda fala 8

60. Hátsó Borda 5

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Gábor Babcsán
Author
Gábor Babcsán
Update: May 24, 2022

Public transport

 • A Csobánka, községháza buszmegálló esik legközelebb a mászóhelyhez.

Getting there

 • A faluközpontban található buszmegállótól a S+ jelzésen érhetünk a sziklák alá, amiket a völgy elején, a jelzett turistaútból balra kiágazó ösvényen találunk (0,7 km, 70 m szintemelkedés).

Parking

 • Csobánkának van egy erdőszéli parkolója, de ez hamar megtelik, érdemes inkább a faluközpontban lévő áruház parkolójában hagyni az autót.

Coordinates

DD
47.646195, 18.972817
DMS
47°38'46.3"N 18°58'22.1"E
UTM
34T 347753 5278968
w3w 
///hooks.hydrant.desk
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Pilis-hegység
Kalandtúra Csobánka sziklakoronáján
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.9 km
Duration 3:37 h
Ascent 503 m
Descent 503 m

A sziklás ormokkal tetőző pilisi csúcsok körét járjuk be Csobánka felett csodás kilátásokkal, a látványos és érdekes Mackó- barlanggal, a ...

10
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15 km
Duration 4:00 h
Ascent 379 m
Descent 379 m

Látványos és változatos terepen vezet keresztül körtúránk karnyújtásnyira a fővárostól, a Pilis központjában. Csobánka és Pilisszentkereszt között ...

37
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8.9 km
Duration 2:45 h
Ascent 398 m
Descent 398 m

A Visegrádi-hegység komor sziklaidomai számtalan mendemondát és feltételezést ihlettek. A Holdvilág-árok szűk folyosója különösen sok elméletet ...

61
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Visegrádi-hegység
A Kő-hegy és a Csikóvárak
recommended route Difficulty moderate
Distance 12.5 km
Duration 1:40 h
Ascent 520 m
Descent 520 m

Élményben és szintkülönbségben is gazdag futás: a közel 600 méternyi emelkedésnek völgy és gerinc, több csúcs, számos csodás panoráma, továbbá ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Szép kilátás: Salabasina, a Rém-szakadék
recommended route Difficulty moderate
Distance 5.6 km
Duration 1:41 h
Ascent 181 m
Descent 181 m

Kihívásokkal teli, elvadult kalandtúra-útvonal a Visegrádi-hegységben, a Holdvilág-ároktól egy kicsit nyugatabbra, Pilisszentkereszt felé.

14
from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 36.2 km
Duration 10:46 h
Ascent 989 m
Descent 747 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

from Lánczi Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 11.3 km
Duration 1:20 h
Ascent 357 m
Descent 357 m

Levendulamező, Kálvária-hegy, Jenői-torony, Mackó-barlang, Kevély-nyereg, Egri vár, Teve-szikla – ez tereptárgyak tekintetében az egyik ...

1
from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Pilis-hegység
Tevelesen a Pilisben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 3.2 km
Duration 2:00 h
Ascent 88 m
Descent 88 m

Egy igazán családbarát túra keretében felfedezzük a Pilis híres tevéjét, és meglátogatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát.

29
from MTSZ _,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Show all on map

Questions and answers

Question from Kinga Mártonné Máthé · April 30, 2021 · Community
Sziasztok, elnézést, mi az a "nittelt" fal?
Show more
Jo napot! A nittelt fal a furt nittekkel, fixen bizgisított sziklafalat jelent, ahol a biztosìtás fix és egyszerű.
1 more reply

Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp