Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Via ferrata trails

Esztramosi via ferraták

Via ferrata trails · Szalonnai-hegység · 305 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A természet és az ember találkozása az Esztramos csúcsán (felső összekötő útvonal)
  A természet és az ember találkozása az Esztramos csúcsán (felső összekötő útvonal)
  Photo: Attila Német-Bucsi, Magyar Természetjáró Szövetség
A kissé holdbéli megjelenésű Esztramos bányászattal megbontott tetején maradt egy érdekes, kb. 50 méter magas sziklaorom is, amelynek meredek falain vezetnek a 2020 nyarán létesített via ferrata útvonalak. A vasalt utakkal szemben, a kis domb letörésén közel 20 sziklamászó útvonal is létesült, így a barlangászat és a via ferratázás mellett a sziklamászás gyakorlására is alkalmassá vált a természetvédelmi oltalom alatt álló hely, amely az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának gondozása alatt áll.

A Bódva-völgye mentén, az Aggteleki-karszt szomszédságában emelkedik az Esztramos szögletes torzója, amelynek magassága az 1996-ig tartó bányászat miatt ma már csupán 320 m. A bányászat a táj alapos megrongálásán túl néhány pompás barlangot is feltárt itt, közülük kettő (a Földvári Aladár- és a Rákóczi. 1. sz. barlang) hazánk legszebb cseppkőbarlangjai közé tartozik.

Az Esztramos via ferratáiról általánosságban elmondható, hogy Magyarországon leginkább ezek juttatják eszünkbe, hogy ez lényegében egy hegyi sport. Már a ferraták elérése is egy kisebb túra önmagában. Bodvarákó szélén, a bal oldali murvás úton kb. 1,5 km-t kell megtenni, hogy elérjük a régi, üresen álló bányaépületek melletti parkolót, ahonnan félórás gyaloglás vár ránk. Az erdős, meredek hegyoldalban több egyértelmű ösvény is felkanyarog a hatalmas platóra a bánya elhagyott létesítményeit érintve. Felérve szemben és jobb felé, a bányaudvaron belül emelkednek a kiépített sziklafalak. Az Esztramos megközelítésére és a ferraták megmászására tehát érdemes egy hosszú, távolabbról érkezve két napot szánni.

Az Esztramoson összesen hét via ferrata mászható, amelyek átlagosan 50-70 méter hosszúak. Természetvédelmi okokból a sziklaoromról a lejutás is csak a baloldali, legkönnyebb, B nehézségű úton engedélyezett. A hely az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozik, karsztvidéki növényvilága védett, ez legyen első szempont, ha itt mászunk!

A sziklaorom nagy része fejtett kő volt, az útvonalak alapvetően stabil és letisztított helyeken vezetnek, de a robbantott kőbánya jelleg rányomja a bélyegét mindenre. Különösen fontos a sisak viselése (amely egyébként is kötelező). Az orom jobb oldala nem stabil kőzet, nincsenek is rajta ferraták, mi se ácsorogjuk itt! A vasalt mászóutakon óvatosan és kevesen mozogjunk, és ne várakozzunk közvetlenül a fal alatt!

Mindezeken túl az esztramosi ferraták pompás mászóélményt, változatos mozgásokat kínálnak, és igazi hegyi életérzést nyújtanak.

A vasalt mászóutak kivitelezője és működtetője a KKL Kft.

Geológiai jellemzés

Már messziről látható, ahogy a Bódva felett kevélyen strázsál az Esztramos bányászattal megcsonkított orma. A triász steinalmi mészkő jellemzően a szemközti Aggteleki-karszt hegyeit alkotja; itt, a Szalonnai-hegység szélén pedig szigetszerűen emelkedik ki a völgysíkból. A hegyet alkotó mészkő repedéseit vastartalmú oldatok járták át, így vasérctartalma miatt bányászták a 20. században. A csekély magasságú, de vad falakat robbantásos bányászatból visszamaradt, repedezett törési felületek tagolják, struktúráját repedések határozzák meg.

A hegy belsejébe fentről és oldalról fúrtak tárót, amelyen keresztül (egy csatlakozó ipari vágány segítségével) vasúttal szállították a követ a fővonalra. A függőleges táró feletti törőmű napjainkban is látható. A hegy gyomra hazánk egyik legszebb, leglátványosabb, kristályokkal, barlangi képződményekkel gazdagon bevont falú barlangját rejti: a Rákóczi-barlangot. Ezt vezetett barlangi túra keretében, a hegy lábánál található, egykori bányaépület felől tekinthetjük meg.

 

Via ferraták az Esztramoson

Családi út: 50 m, B

Ez a Kis-fal meredek szikláin vezet, az indulási pontja a Földvári-barlang bejáratának közelében van. Kedves, változatos mászás, tényleg családos út.

Lejöveti út: 80 m, B

A Nagy-fal sziklaormának bal oldali ferratája. Ez csak lefelé használható, fölfelé ne másszuk a szemben jövők miatt! Tagolt és könnyű út, de a mozgó törmelékre figyeljünk! A felső részén egy traverzként kapcsolódik az orom tetejéhez, így minden utat összeköt.

Kessler Hubert-emlékút: 45 m, C/D

A meredek letörés legtagoltabb részén vezet fel. A közepén található kis torony némileg kapaszkodós, ám balról óvatosan kikerülhető – ezt leszámítva könnyű és kifejezetten szép út.

Bábel: 60 m, E

Minden van benne kicsiben, ami egy szép ferratához kell. Helyben és országosan is kihagyhatatlan gyakorlat, ha biztosan tudunk E nehézségű ferratát mászni. A sok rögzítési pontnak köszönhetően relatíve veszélytelen. (Első tornyánál át lehet mászni a Kessle Hubert-emlékútra, ha túl nehéznek találnánk a tovább haladást.)

Fecskefal: 55 m, E

Pompásan direkt út, amely egyenesen átszeli a falat.

Méhes: 60 m, D

A legizgalmasabb, vad falrészen vezet, de nem kiemelkedően nehéz.

Sárkányhát: 70 m, C

A jobb oldali, záró bordáról különleges kilátás nyílik a Bódva völgyére. A szikla formakincse sok helyen szép, a mászás légies. Nem nehéz, de kimagasló útvonal.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Gábor Babcsán
Author
Gábor Babcsán
Update: April 20, 2022

Public transport

 • A Bódvarákó, autóbusz-váróterem buszmegállótól érhető el leggyorsabban a ferrata.
 • Nekivághatunk kicsit távolabbról, a bódvaszilasi vasútállomásról is.

Getting there

A hegyalji parkolótól a hegytetőre jelzetlen erdei ösvény vezet föl.

 • A parkolótól a Nagy-falhoz jelzetlen erdei ösvényen, majd a hegy elbányászott platójára érve jobb felé fordulva juthatunk el (1,2 km, 148 m szintemelkedés).
 • A parkolótól a Kis-falhoz jelzetlen erdei ösvényen, majd a hegy elbányászott platójára érve egyenes irányt tartva, a túloldalon jobbra fordulva juthatunk el (1,4 km, 151 m szintemelkedés).
 • A bódvarákói buszmegállótól a parkolóig a K jelzésen juthatunk el (északi irányba indulva) (1,5 km, 9 m szintemelkedés a hegyaljig).
 • A bódvaszilasi vasútállomásról a K jelzés vezet a hegyalji parkolóig (a mezők felé indulva) (2,7 km, 6 m szintemelkedés a hegyaljig).

Parking

 • Bódvarákó szélén, a híd előtt kell balra fordulni egy jó állapotú kavicsos útra, amely a hegyalji parkolóig vezet. A parkolótól indul a hegytetőre vezető ösvény.

Coordinates

DD
48.517287, 20.751758
DMS
48°31'02.2"N 20°45'06.3"E
UTM
34U 481668 5373826
w3w 
///charge.baked.quarried
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Aggteleki-karszt
Barangolás a zsombolyokat rejtő rengetegben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 16.1 km
Duration 4:40 h
Ascent 637 m
Descent 637 m

Körtúránkkal beleveszünk az Alsó-hegy, a Bába-völgy és a Vecsem-bükk misztikus erdőségébe, ahol hazánk különleges barlangjait, keletkezésük okait ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Sajó-Hernád-medence
Bódvaszilas - Boldogkőváralja (OKT-25)
recommended route Difficulty easy Stage 25 Open
Distance 67.8 km
Duration 19:40 h
Ascent 1,495 m
Descent 1,490 m

Covering the 25th section of the Blue Trail you will explore Szalonnai-karst rising above the valley of Bódva Creek and rolling hills of Cserehát ...

3
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Aggteleki-karszt
A kurucok központjában, a karsztvidéken
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.1 km
Duration 4:15 h
Ascent 404 m
Descent 404 m

Túránk Gömör és Torna festői határvidékére kalauzol: a középkori eredetű falmaradványokkal letűnt dicsőségére emlékező Szádvár kilátópontjára, majd ...

1
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Szalonnai-hegység
Zarándokút a Szalonnai-hegység remetéihez
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.3 km
Duration 3:30 h
Ascent 407 m
Descent 407 m

Az alig pár négyzetkilométeres Szalonnai-hegységben teszünk hangulatos körtúrát a rejtett zugok felkeresésével. Felkeressük hazánk legépebben ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Gömör-Tornai-karszt
A Telekes-völgy környékének kincsei
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 8.2 km
Duration 4:40 h
Ascent 456 m
Descent 456 m

A Szendrő feletti alacsony vonulatok meglepően nagyszerű túraterepet rejtenek: a Telekes-patak szurdokát és a Korlát-hegy hosszú hátának füves ...

from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Szendrői-rögök
Vándorlás a Cserehát kies halmain
recommended route Difficulty easy Open
Distance 19.9 km
Duration 5:30 h
Ascent 557 m
Descent 557 m

Hazánk egy szinte elfeledett, ritkán járt vidékén barangolunk megannyi történelmi emlék körül. Érintjük Szendrő mindkét várhelyét, a Bebek és a ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
A Szelce-völgy, a karszt ékköve
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.8 km
Duration 4:15 h
Ascent 204 m
Descent 204 m

Jósvafő természeti értékekben gazdag környékének legszebb túraútvonala a Szelce-völgyön vezet keresztül. Tartalmas körtúránk ezt felfűzve az ...

2
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Egy páratlan útvonal: túra a Szelce-völgyben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.9 km
Duration 5:00 h
Ascent 377 m
Descent 377 m

Jósvafő mellékén a magyar tájhoz szokott szemnek váratlan, egészen meglepő látványvilág nyílik meg az Aggteleki-karszton. A töbörgöröngyös felszínű ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp