Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Martonyi pálos kolostorrom

· 1 review · Ruin · Szalonnai-hegység · 402 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A martonyi pálos kolosorrom
  A martonyi pálos kolosorrom
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Közel 700 éve áll az erdő mélyén a pálosok gótikus kolostora, amelynek romos falai meglepően ép állapotban vészelték át az évszázadokat. 2015 óta az épületegyüttest felújítva, feltárva és részben újjáépítve láthatjuk; az Országos Kéktúra Bódvaszilas és Boldogkőváralja közti szakaszáról pedig egy minimális kitérővel útba is ejthetjük.

Hazánk legépebben megmaradt pálos kolostorromját a Szalonnai-hegység erdőjének mélyén találjuk, a Szár-hegy jellegzetes hármas csúcsának ölelésében. (Másik ismert neve, a Háromhegyi kolostor is innen ered.) Felújítása során a rom környezetét szépen rendbe tették, így aki felkeresi hazánk legteljesebb, elhagyott pálos kolostorát, most is háborítatlan és gyönyörű tájban adhatja át magát a csendnek és az elmélyülésnek, hasonlóan az évszázadokon keresztül itt élt pálos szerzetesekhez. 

A kolostort a martonyi Tekus (Tekes) család alapította, ennek pontos ideje viszont ismeretlen. Egy 1341-es birtokadomány okleveléből kiderül, hogy a Szalonnai család a pálosoknak ajándékozta a kolostort, így az ekkor már biztosan állt. 

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendet, a pálosokét Boldog Özséb korábbi esztergomi kanonok alapította, amikor 1250 körül maga köré gyűjtötte és közösségbe szervezte a pilisi erdőkben elszórtan élő remetéket. Patrónusukként és szellemi elődjükként tisztelték az első remetét, Szent Pált, így amikor 1308-ban megérkezett a pápai áldás, hivatalos és teljes elnevezésük Szent Pál első remete szerzeteseinek rendje lett.

A korabeli oklevelek - illetve azok hiánya – alapján valószínűsíthető, hogy a martonyi nem tartozott a gazdagabb kolostorok közé, de a 15-16. században rendszeres bevételi forrásnak számított az ún. magánmisékért kapott adomány, amikor az adományozó vagy családtagja lelki üdvéért tartottak miséket. 1564-ben még éltek itt szerzetesek, de 1567-ben már csak az épület leégett maradványairól írtak – feltehetően az akkoriban a Bódva völgyében portyázó törökök pusztíthatták el.

A kivételes épségben megmaradt romok alapján tudjuk, hogy a templom 26 m hosszú és 12 m széles volt, egyhajós, és északról csatlakozott hozzá a kolostor. A magas falakat meredek lejtésű tető fedte, a nyugati oldalon egy bélletes kapun keresztül lehetett bejutni az épületbe, amely fölött egy rózsaablak is lehetett.

A középkori pálos szerzetesek előszeretettel építették kolostoraikat a természetes védettséget nyújtó, erdő mélyén megbújó helyekre, lehetőleg forrás közelébe. A martonyi kolostor esetében sem volt ez másként, és szerencsére a falvaktól távol eső helyszín évszázadokon át alig bolygatott terület maradt, így köveit sem hordták el építőanyagnak. A természet ezzel szemben tette a dolgát, ennek legszebb bizonyítéka az egykori főhajóban kinőtt, két hatalmas bükkfa.

1998 óta folyamatosan végeztek régészeti kutatásokat a helyszínen, majd 2008-tól 2015-ig az ásatások mellett a már nagyon is időszerű állagvédelmi munkákra is sor került a rom védelmében – ekkor kellett kivágni a két bükkfát, mivel veszélyeztették a falak épségét.

A kutatásoknak és a nagy számban előkerült kőfaragványoknak köszönhetően teljes mértékben rekonstruálni lehetett a templom eredeti formáját, ez alapján újjá is kontruálták a templomhajót úgy, hogy az oromfalakat stabilizálták, felépítették a támpilléreket és tetőt húztak föléjük. A szentély falai fedetlenül állnak, de a támfalakat itt is megerősítették. A romokból szépen kirajzolódik a szentély szokszögú záródása. A templom északi fala mellett a feltárt kolostor kerengője és udvara, illetve az ezekhez kapcsolódó káptalanterem és ebédlő alapfalai láthatóak.

 

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: April 27, 2022

Public transport

Az erdő mélyén megbújó templomromot több település irányából is meg lehet közelíteni.

 • Martonyi felől: a helyközi buszjáratokról a Martonyi, híd megállónál szálljunk le.
 • Bódvarákó felől (itt vezet át az Országos Kéktúra): a Bódvarákó, autóbusz-váróterem megállóig utazzunk.
 • Perkupa felől: a Miskolc és Tornanádaska között közlekedő vonattal a Perkupa vasúti megállóhelyig utazzunk.
 • Szalonna felől: a Miskolc és Tornanádaska között közlekedő vonat megáll Szalonna vasútállomáson is. 
 • Szalonnára érkezhetünk busszal is, ekkor a Szalonna, iskola megállóig érdemes utazni.
 • Tornabarakony felől (ami szintén a Kéktúra által érintett település): a helyi busszal érkezve a Tornabarakony, templom megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A martonyi buszmegállóból a településről kivezető Z◼ jelzést kövessük. Ahol a ZL jelzéssel találkozunk, jobbra menjünk tovább, ez vezet a romhoz (4 km, 258 m szint).
 • Bódvarákó, autóbusz-váróterem felől az Országos Kéktúra K jelzését kell követnünk szinte végig, csak amikor kb. 4 km után jobbra leágazik a KL jelzés, arra váltva érünk el a romhoz (4,1 km, 293 m szint).
 • Perkupa vasútállomásától végig a ZL jelzést kell követni (6,5 km, 344 m szint).
 • Szalonna vasútállomástól a P jelzés vezet át a településen, majd a templomtól a ZL jelzést kell kötni a romig (6,5 km, 281 m szint).
 • Szalonna buszmegállótól 180 m-t sétálunk a templom felé, majd a kis hídon átkelve a ZL jelzést kell követnünk végig (4,8 km, 272 m szint).
 • Tornabarakonyból indulva az Országos Kéktúra K jelzését kell követni (észak felé indulva) hosszasan, majd a KL jelzés vezet a romhoz az utolsó 100 méteren (9,9 km, 325 m szintemelkedés). 

Parking

 • Parkolni legközelebb Martonyiban, a buszmegálló környékén érdemes. A zsáktelepülés határában a dombok felé lekanyarodó aszfaltozott úton (Z◼ jelzés) egy darabig behajthatunk autóval is.
 • Perkupán a vasútállomásnál vagy a hegyalji út mentén érdemes parkolni.
 • Szalonnán parkohlatunk a jelzés mentén, a falu szélén.
 • Bódvarákón és Tornabarakonyban a faluközpontban érdemes parkolóhelyet keresni.

Coordinates

DD
48.485221, 20.734589
DMS
48°29'06.8"N 20°44'04.5"E
UTM
34U 480387 5370266
w3w 
///doctoral.opts.nurtures
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Szalonnai-hegység
Zarándokút a Szalonnai-hegység remetéihez
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.3 km
Duration 3:30 h
Ascent 407 m
Descent 407 m

Az alig pár négyzetkilométeres Szalonnai-hegységben teszünk hangulatos körtúrát a rejtett zugok felkeresésével. Felkeressük hazánk legépebben ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Aggteleki-karszt
Barangolás a zsombolyokat rejtő rengetegben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 16.1 km
Duration 4:40 h
Ascent 637 m
Descent 637 m

Körtúránkkal beleveszünk az Alsó-hegy, a Bába-völgy és a Vecsem-bükk misztikus erdőségébe, ahol hazánk különleges barlangjait, keletkezésük okait ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Sajó-Hernád-medence
Bódvaszilas - Boldogkőváralja (OKT-25)
recommended route Difficulty easy Stage 25 Open
Distance 67.8 km
Duration 19:40 h
Ascent 1,495 m
Descent 1,490 m

Covering the 25th section of the Blue Trail you will explore Szalonnai-karst rising above the valley of Bódva Creek and rolling hills of Cserehát ...

3
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Aggteleki-karszt
A kurucok központjában, a karsztvidéken
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.1 km
Duration 4:15 h
Ascent 404 m
Descent 404 m

Túránk Gömör és Torna festői határvidékére kalauzol: a középkori eredetű falmaradványokkal letűnt dicsőségére emlékező Szádvár kilátópontjára, majd ...

1
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Gömör-Tornai-karszt
A Telekes-völgy környékének kincsei
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 8.2 km
Duration 4:40 h
Ascent 456 m
Descent 456 m

A Szendrő feletti alacsony vonulatok meglepően nagyszerű túraterepet rejtenek: a Telekes-patak szurdokát és a Korlát-hegy hosszú hátának füves ...

from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Szendrői-rögök
Vándorlás a Cserehát kies halmain
recommended route Difficulty easy Open
Distance 19.9 km
Duration 5:30 h
Ascent 557 m
Descent 557 m

Hazánk egy szinte elfeledett, ritkán járt vidékén barangolunk megannyi történelmi emlék körül. Érintjük Szendrő mindkét várhelyét, a Bebek és a ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
A Szelce-völgy, a karszt ékköve
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.8 km
Duration 4:15 h
Ascent 204 m
Descent 204 m

Jósvafő természeti értékekben gazdag környékének legszebb túraútvonala a Szelce-völgyön vezet keresztül. Tartalmas körtúránk ezt felfűzve az ...

2
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Egy páratlan útvonal: túra a Szelce-völgyben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.9 km
Duration 5:00 h
Ascent 377 m
Descent 377 m

Jósvafő mellékén a magyar tájhoz szokott szemnek váratlan, egészen meglepő látványvilág nyílik meg az Aggteleki-karszton. A töbörgöröngyös felszínű ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Martonyi pálos kolostorrom

 Martonyi
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp