Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Spring

Szent-kút (Pápasalamon)

Spring · Közép-Dunántúl · 175 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Szent-kút és környéke
  A Szent-kút és környéke
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség

Patakparti kalandozással, tanösvényeken kereshetjük fel a pihenővel kombinált forrást, ahol az aszályos időszak kivételével hűsítő vizet kortyolhatunk. A mellette álló hórihorgas kereszt jó tájékozódási pontként is szolgál.

A forrás

Pápasalamon közelében, a Kupi-erdő mélyén bukkanhatunk a Körös-patakot tápláló forrásra. Vénséges, árnyat adó tölgyfák között, borostyánszőnyeggel borított erdőaljon bújik meg a kövekkel kirakott, boltíves forrásfoglalás, aminek kristálytiszta vize a homokos talajból szivárog elő, majd egy kis medencében gyűlik össze. Hozamára nem mindig számíthatunk, mert az aszályos időszakban (a karsztos területekre jellemzően) a kőzet rései között elszivárog a víz – ám ha csordogál, érdemes kortyolni belőle és megtölteni vele a kulacsunkat.

A forrás melletti táblán igen színes, részletes tájékoztatást kapunk a vízfakadás kialakulásáról, működéséről, élővilágáról – érdemes ezt is tanulmányozni.

Legendák szövevényében

Az emberek egyes források környékét már a régi időkben is szakrális helyként tisztelték. A források vizének nemcsak testi, hanem lélektani gyógyulást is tulajdonítottak. Számtalan történetet ismerhetünk a hozzájuk köthető álmokról és meglepő, csodás gyógyulásokról, Mária-jelenésekről – a keresztény emberek Isten kegyelmének tulajdonították ezeket a csodás jelenségeket. Ezek emlékét őrzik a mai elnevezések, és helyenként a közelükben épített keresztek, kápolnák, emlékhelyek is; egyes helyszínekre időről időre búcsújárást is szerveztek, sőt szerveznek napjainkban is.

A Kupi-erdőben működő forrást is csodatevő víznek tartották. Már az 1800-as években is említik írások, hogy régen gyógyulni vágyó zarándokok keresték fel a vízfakadást. Az I. világháború előtt a kút melletti fára szentképet és keresztet erősítettek, az ide vezető út melletti fatörzsekre pedig a keresztút stációinak képét tették. Később, a két világháború között a Szűzanya képe került a forrás melletti fára, amihez Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én zarándokoltak leginkább nők és gyermekek a környékbeli településekről (Pápasalamonból, Magyarpolányból, Gannáról) egészen az 1960-as évekig. Az imádság és ének után merítettek a vízből, amit aztán hazavittek, hogy vigyázza az egészségüket.

A Tallós Pál tanösvény

A forrás meglátogatását érdemes a tanösvény bebarangolásával egybekötni, így egy könnyed erdei séta során megismerkedhetünk a Kupi-erdő és térségének növény- és állatvilágával, valamint a névadó munkásságával is.

Kétféle útvonalat is választhatunk: a rövidebb kör 1 km-es, a hosszabb pedig 4 km-nyi sétával mutatja be a környék értékeit számtalan érdekességgel, színes fotókkal fűszerezve.

Az útvonalon játszóteret, tűzrakót, asztalokat és padokat is találunk.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható, viszont a csapadékban szegény időszakban ne vegyük biztos vízvételi lehetőségnek.

Price:

Ingyenes

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: July 01, 2022

Public transport

 • A buszról a Pápasalamon, autóbusz-váróterem megállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A buszmegállóból délkeleti irányba indulunk a Petőfi Sándor téren, majd a Kossuth Lajos utca kelet felé tartó ágára térünk. A temetőt jelző táblás elágazásnál a bal oldali vékony aszfaltcsíkon sétálunk tovább, ami jelzetlen ösvénnyé keskenyedve az erdőbe fúródik. Ezen érjük el a P+ és KT jelzésen a Szent-kutat, valamint a mellette álló keresztet (1,7 km, szintemelkedés 2 m).

Parking

 • A településen a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Coordinates

DD
47.227418, 17.442077
DMS
47°13'38.7"N 17°26'31.5"E
UTM
33T 684866 5233329
w3w 
///cuisine.article.ebbed
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Marcal-medence
Patakparti kalandozás a Kupi-erdőben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.7 km
Duration 2:40 h
Ascent 151 m
Descent 151 m

Könnyed, tanösvényes családi körtúra a Kupi-erdőben a Szent-kút és a Körös-patak érintésével, amelynek során az erdőtömb természeti értékeivel is ...

5
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp