Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Szarvaskő vára (Döbrönte)

Ruin · Pápai-Bakonyalja · 254 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Szarvaskő vára
  Szarvaskő vára
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A Bakonyalján megbújó kis település, Döbrönte felett állnak a 14. századi vár megmaradt falai. A kalandos történetű Himfy család által épített palota soha nem töltött be fontos katonai szerepet, a sorsát mégis a törökkel vívott harc pecsételte meg.

Az államalapítás utáni időkben a Bakonyalja a Csák nemzetséghez tartozott, tőlük került Döbrönte környéke 1330-ban – egy rövid áttéttel – az Anjouk korában nagy tekintélynek örvendő, majd később hírhedtté vált Himfy család birtokába. A család tekintélyét megalapozó Himfy Benedek pozsonyi ispán Nagy Lajos király hű embere volt, szinte mindegyik hadjáratára elkísérte a királyt. 1367-ben engedélyt kapott a királytól, hogy döbröntei uradalmán várat építhessen, ami 1374-re készült el. A vár legkorábbi említése “Zarwaskw castrum” (Szarvaskő vára) alakban maradt fenn: feltehetően a Himfyek címerállatáról, a szarvasról kapta a nevét.

Benedek 1380-ban meghalt, ezután a család hosszas pereskedésbe kezdett a szomszédos földesurakkal, aminek következtében jelentős területeket – és befolyást – vesztettek. Szégyenszemre az is megtörtént velük 1401-ben, hogy a Rátóti Gyulaffiak (a későbbi csobánci várkapitány felmenői) kirabolták Döbrönte falut. Ekkoriban az elszegényedő Himfy család már leginkább egy rablóbandára emlékeztetett, akikről a korabeli krónikák is mint rablólovagokról emlékeztek meg. 1464-ben például arra vetemedtek, hogy cseh zsoldosokkal megrohanták és kirabolták az akkor még Szent Márton-hegyi apátság névre hallgató Pannonhalmi Bencés Főapátságot. Ezt már Mátyás király sem tűrhette, büntetésül elvette tőlük megmaradt birtokaikat, amelyeket csak évek múlva kaptak vissza. Innentől egymással pereskedtek a Himfyek, a várat hol elzálogosították, hol erővel elfoglalták. 1499-ben Himfy Imre, az ág utolsó férfi örököse feleségül adta Orsolya lányát Essegvári Ferenc pápai és somlói várnagyhoz, így a szomszédos Essegvár és Szarvaskő várának története összefonódott.

A vár eredetileg egy belső, többszintes palotaépületből, toronyból és a hozzá illeszkedő épületből állt. A keletről kapcsolódó külső vár és az azt kerítő rondella már később, a 16. század elején, valószínűleg az 1526-os mohácsi csata után épülhetett, megerősítve az eredetileg reprezentatív célra épült, a kényelmet előtérbe helyező palota katonai funkcióját. Veszprém 1552-es eleste után még megmenekült a vár, amely nem tartozott az első élvonalbeli végvárak sorába, őrsége is igen csekély számú volt, 5-6 lovasból és 10-15 gyalogosból állt. 1586-ban az Essegvári család fiúága is kihalt, a vár pusztulása ezután indulhatott meg. A tizenöt éves háború idején, az 1594-1598 közötti években néptelenedhetett el végleg, amikor már Pápa és Győr is török uralom alatt állt.

Az épület a következő évszázadokban vált rommá, köveit a 18. században építkezésekhez hordták el. Műemléki „újrafelfedezését” Rómer Flórisnak köszönhetjük, aki a 19. század második felében mérte fel és örökítette meg Szarvaskő várát. A hagyatékában fennmaradt rajzából kitűnik, hogy lényeges változás nem történt az azóta eltelt több mint száz évben.

Ma az egykori palota északi és nyugati falának maradványai, a rondella és a védfal kisebb szakaszai láthatóak a település feletti dombon. A hangulatos, szépen rendben tartott várrom mellől szép panorámát is élvezhetünk: körülöttünk a Bakonyalja kisebb-nagyobb kiemelkedései hullámoznak, ha pedig az alattunk fekvő településen túl a távolba nézünk, a Kisalföld síkjából kiemelkedő, jellegzetes formájú Somlót is beazonosíthatjuk.

A romok állagmegóvására többször is sor került, legutóbb 2001-ben, de még sok felfedezetlen és újra betemetett részlet vár a kutatókra.

Érdekesség:

2018-ban a döbröntei Szarvaskő vára testvérvári szerződést kötött a névrokon, de az ország másik végében álló Szarvaskői várral.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

A rom ingyenesen látogatható. A várat bemutató idegenvezetés kérhető a Szarvasház Turistaház és Oktatóközpontban (8597 Döbrönte, Fő u. 31.).
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: November 30, 2020

Public transport

 • A Pápa felől közlekedő buszokról a Döbrönte, autóbusz-váróterem megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól induljunk a polgármesteri hivatal felé, majd a játszótér melletti ösvényen forduljunk jobbra. Hamarosan felérünk a már jól látszódó romokhoz (350 m).
 • A temetőtől induljunk vissza, majd a kis játszótérnél jobbra kanyarodjunk rá a várromhoz vezető ösvényre (350 m).

Parking

 • A Fő utcán, a temetőnél tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.229918, 17.548648
DMS
47°13'47.7"N 17°32'55.1"E
UTM
33T 692924 5233865
w3w 
///anteater.surfaced.spilt
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty difficult Open
Distance 18.4 km
Duration 5:25 h
Ascent 468 m
Descent 468 m

Megerőltető szakaszokat nem tartalmazó, egész napos programmá is alakítható körtúra Farkasgyepűről remek pihenőhelyekkel, patakátkelésekkel, ...

8
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 18.1 km
Duration 5:15 h
Ascent 437 m
Descent 437 m

Kellemes körtúra Döbröntéről Magyarpolányba, amelynek során a Szent-kútnál és az Ödön-forrásnál is megpihenhetünk, a Kálvária-domb tetejéről pedig ...

5
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Szarvaskő vára (Döbrönte)

8597 Döbrönte
Phone +36 30 282 8961

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp