Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Forrás

Szent-kút (Pápasalamon)

Forrás · Közép-Dunántúl · 175 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szent-kút és környéke
  A Szent-kút és környéke
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség

Patakparti kalandozással, tanösvényeken kereshetjük fel a pihenővel kombinált forrást, ahol az aszályos időszak kivételével hűsítő vizet kortyolhatunk. A mellette álló hórihorgas kereszt jó tájékozódási pontként is szolgál.

A forrás

Pápasalamon közelében, a Kupi-erdő mélyén bukkanhatunk a Körös-patakot tápláló forrásra. Vénséges, árnyat adó tölgyfák között, borostyánszőnyeggel borított erdőaljon bújik meg a kövekkel kirakott, boltíves forrásfoglalás, aminek kristálytiszta vize a homokos talajból szivárog elő, majd egy kis medencében gyűlik össze. Hozamára nem mindig számíthatunk, mert az aszályos időszakban (a karsztos területekre jellemzően) a kőzet rései között elszivárog a víz – ám ha csordogál, érdemes kortyolni belőle és megtölteni vele a kulacsunkat.

A forrás melletti táblán igen színes, részletes tájékoztatást kapunk a vízfakadás kialakulásáról, működéséről, élővilágáról – érdemes ezt is tanulmányozni.

Legendák szövevényében

Az emberek egyes források környékét már a régi időkben is szakrális helyként tisztelték. A források vizének nemcsak testi, hanem lélektani gyógyulást is tulajdonítottak. Számtalan történetet ismerhetünk a hozzájuk köthető álmokról és meglepő, csodás gyógyulásokról, Mária-jelenésekről – a keresztény emberek Isten kegyelmének tulajdonították ezeket a csodás jelenségeket. Ezek emlékét őrzik a mai elnevezések, és helyenként a közelükben épített keresztek, kápolnák, emlékhelyek is; egyes helyszínekre időről időre búcsújárást is szerveztek, sőt szerveznek napjainkban is.

A Kupi-erdőben működő forrást is csodatevő víznek tartották. Már az 1800-as években is említik írások, hogy régen gyógyulni vágyó zarándokok keresték fel a vízfakadást. Az I. világháború előtt a kút melletti fára szentképet és keresztet erősítettek, az ide vezető út melletti fatörzsekre pedig a keresztút stációinak képét tették. Később, a két világháború között a Szűzanya képe került a forrás melletti fára, amihez Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én zarándokoltak leginkább nők és gyermekek a környékbeli településekről (Pápasalamonból, Magyarpolányból, Gannáról) egészen az 1960-as évekig. Az imádság és ének után merítettek a vízből, amit aztán hazavittek, hogy vigyázza az egészségüket.

A Tallós Pál tanösvény

A forrás meglátogatását érdemes a tanösvény bebarangolásával egybekötni, így egy könnyed erdei séta során megismerkedhetünk a Kupi-erdő és térségének növény- és állatvilágával, valamint a névadó munkásságával is.

Kétféle útvonalat is választhatunk: a rövidebb kör 1 km-es, a hosszabb pedig 4 km-nyi sétával mutatja be a környék értékeit számtalan érdekességgel, színes fotókkal fűszerezve.

Az útvonalon játszóteret, tűzrakót, asztalokat és padokat is találunk.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható, viszont a csapadékban szegény időszakban ne vegyük biztos vízvételi lehetőségnek.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-07-01

Tömegközlekedéssel

 • A buszról a Pápasalamon, autóbusz-váróterem megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból délkeleti irányba indulunk a Petőfi Sándor téren, majd a Kossuth Lajos utca kelet felé tartó ágára térünk. A temetőt jelző táblás elágazásnál a bal oldali vékony aszfaltcsíkon sétálunk tovább, ami jelzetlen ösvénnyé keskenyedve az erdőbe fúródik. Ezen érjük el a P+ és KT jelzésen a Szent-kutat, valamint a mellette álló keresztet (1,7 km, szintemelkedés 2 m).

Parkolás

 • A településen a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.227418, 17.442077
DMS
47°13'38.7"N 17°26'31.5"E
UTM
33T 684866 5233329
w3w 
///helyes.főnév.kisnyúl
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Marcal-medence
Patakparti kalandozás a Kupi-erdőben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,7 km
Időtartam 2:40 óra
Szintemelkedés 151 m
Szintcsökkenés 151 m

Könnyed, tanösvényes családi körtúra a Kupi-erdőben a Szent-kút és a Körös-patak érintésével, amelynek során az erdőtömb természeti értékeivel is ...

5
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp