Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Spring

Judit-forrás

Spring · Bakonyvidék · 391 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Judit-forrás
  A Judit-forrás
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A vadregényes Kertes-kői-szurdok felett fakad a Judit-forrás, amely kiemelkedő geológiai értékkel bír az egyébként is lenyűgöző környezetben. Körülötte pihenőhelyet is találunk.

A Bakony legnépszerűbb látványosságai a vadregényes, víz mélyítette szurdokvölgyei. A kevésbé ismertek közé tartozik a Bakonybél és Pénzesgyőr között található Kertes-kői-szurdok, amely fölött fakad a geológiailag is értékes Judit-forrás. A Bakonyban az ilyen, meredek sziklák által határolt szűk völgyeket, amelynek patak is folyik az aljában, gugyornak nevezik (két hegy közt lévő árok vagy szoros völgy értelemben). A Gerence-patak szurdoka, amilyen rövid - mintegy 300 méter hosszú – olyan látványos: két oldalról a Kréta időszakban, kb. 100 millió éve képződött Zirci Mészkő 30-40 méter magas sziklái határolják. A köves patakmederben nyáron csak csordogál a víz, de csapadékosabb időszakban képet kaphatunk arról, miként formálhatta a víz a mészkőtömböt az évmilliók alatt.

A patak fölé magasodó mészkősziklák legszebbike az Oltár-kő, amelynek neve a pogány időkre utalhat, és ahonnan lombmentes időszakban rálátunk a szurdokra. A hatalmas kő felett csörgedezik a Judit-forrás.  A terület egyik kiemelkedő geológiai értéke a forrás által kialakított, mésztufából álló gátsor, melyen a víz kis zuhatagokkal tarkítva szalad mintegy 40 méteres magasságból a szurdok mélyébe. Ez a képződmény a felszínre került, felgyorsuló karsztvíz szén-dioxid leadása következtében kicsapódó kalcium-karbonátból, édesvízi mészkőből áll.

A forrás környékén a porózusabb mésztufa őrzi a több száz éves levelek lenyomatait, míg a patakmederben és a környező sziklákon az egykor itt hullámzó tenger élővilágának nyomait láthatjuk a kövekben megőrizve: kagylókét, csigákét, növényekét.

A forrásnál hangulatos pihenőhelyet is találunk padokkal, innen figyelhetjük a víz útját. Általában csak csordogál a forrás vize, csapadékkal bőven ellátott időszakokban viszont igazi vízesésként bucskázik alá a mésztufán a szurdokba.

A Pénzesgyőr melletti Kerteskőn áll a Rainprecht család szebb napokat látott kúriája. Rainprecht Antal (politikus, mezőgazdász, aki a 20. század elején Veszprém megye főispánja is volt) lánya, Judit után kapta a nevét a forrás.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenes

Public transport

 • A forrás Bakonybél és Pénzesgyőr felől is megközelíthető a Z jelzésen.
 • Bakonybélben a Bakonybél, felső buszmegállóig utazzunk.
 • Pénzesgyőrben a Pénzesgyőr, autóbusz-váróteremnél szálljunk le a buszról.  

Getting there

 

 • Bakonybél, felső buszmegállótól indulva 3,5 km az út a forrásig: a Z jelzésen menjünk a szurdok közepéig, de ne a Z●, hanem a 150 méterrel tovább keresztező Z▲ jelzésen menjünk fel a forráshoz (a Z● jelzés nehezen járható és meredek)
 • Pénzesgyőr, autóbusz-váróterem megállótól a temető felé induljunk, és a Z jelzést kövessük. Egy elágazásban a Z▲ jelzésen menjünk tovább jobbra, majd a végén a Z● jelzést kövessük a forrásig (2,8 km).

Parking

 • Bakonybélben a falu központjában érdemes parkolni.
 • Pénzesgyőrben a temető mellett tehetjük le az autót.

Coordinates

DD
47.237418, 17.763546
DMS
47°14'14.7"N 17°45'48.8"E
UTM
33T 709161 5235252
w3w 
///chained.mayday.inferences
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 11.8 km
Duration 3:20 h
Ascent 325 m
Descent 325 m

Könnyed körtúra Pénzesgyőrből a gyönyörű Kertes-kői-szurdokba, majd források és pihenők érintésével vissza a településre.

10
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 9.8 km
Duration 3:00 h
Ascent 346 m
Descent 346 m

Könnyű, több ponton lerövidíthető körtúra Bakonybélből, melynek két fő látnivalója a szépen kiépített Borostyán-kút és környezete, valamint a ...

13
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Judit-forrás

Bakonybél és Pénzesgyőr között
 Pénzesgyőr

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp