Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Gorge

Kertes-kői-szurdok

Gorge · Északi-Bakony · 355 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kertes-kői-szurdok
  A Kertes-kői-szurdok
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A bakonyi lankákba „karcolt", sziklás szorosok egyik legszebb kifejlődésű képviselője a Pénzesgyőr és Bakonybél között húzódó Kertes-kői-szurdok, avagy a Gugyor. Bár sziklás része oly rövid, hogy szurdok helyett talán helytállóbb volna a kapu elnevezés, a Gerence áttörése mégis impozáns látvány.

Pénzesgyőr mellett látványos dolgokat tesz a Gerence: a kiszélesedő patak először méltóságteljesen hömpölyögve tekergőzik, majd hirtelen zúgó hangok kíséretében, „felhergelődve" egyenesedik ki, hogy aztán erdőmélyi rétek ölelésében kezdjen újra kanyarogni. Képében és hangjában is összhangot teremt a partján elterülő tájjal, mellette sétálva pedig szembetűnő a változás: a hordalékát kerülgető vízfolyást egyszercsak a Kertes-kői-szurdok mészkőfalai szorítják présbe.

A Balaton környékén elterjedt, keskeny árkot jelentő tájszóval Gugyornak is nevezett képződmény inkább kapu, mint szurdok, de az utóbbi díszleteinek minden elemét hordozza: a mindössze néhány tíz méter hosszú szűkületet 40 m magas, töredezett sziklatáblák őrzik, köztük pedig kevesebb mint 20 m-esre szűkül a patakmeder által kitöltött átjáró. A víz a falakról leszakadt görgetegek között talál utat, néhol kis zúgók vályúiban „csúszdázik", ám igazi zuhatagot nem formál. A görgeteges, kiegyenesedett patakmeder még pár száz méter hosszan nyújtózik, a turistaút pedig a parton, a nyers kőzetfelszínen, majd ösvényen követi. A szurdok nyugati végét a víz fölött keresztben heverő fatörzsek sokasága vadítja.

A szomszédos Pénzesgyőr neve egyébként a szurdok mészkövére utal: az eocén tengerben élt, régen kihalt nummuliteszek kövületei, azaz Szent László pénzei ihlették a névadást. A falu határában, különböző patakágakból egyesülő Gerence hatalmas területről gyűjti össze vizét - hogy melyik a fő forráság, abban a régi térképek sem egységesek. (A vízfolyás neve egyébiránt szláv eredetű, és „határfolyót" jelent.) A patak sokáig viszonylag puha üledékes kőzeteken kanyargott, majd azokat átvágva a keményebb mészkőben is megőrizte futását. A szurdokszakaszt a terep kiemelkedésével lépést tartva, a felszínbe mélyen belemarva fűrészelte (ez az emelkedés máig sem ért véget).

A szurdok nevének magyarázata nem ismert, de elképzelhető, hogy a szürkésfehér sziklákat és görgetegeket paplanként bevonó mohalepel, valamint a párkányokon megtelepedett növényzet együttese ihlethette az elnevezést.

A túraösvény viszonylag jól járható, ám Pénzesgyőr felőli végén egy gázlóátkelést is tartogat, ami magas vízállásnál nehéz vagy megoldhatatlan feladat elé állíthatja a szurdokba látogatókat - szárazság idején ugyanakkor tócsák füzére alkotja csupán a patakot. Érdemes felkapaszkodni a déli sziklaperemen tornyosuló Oltár-kőre is, ahonnan korlátozott kilátás nyílik a völgyre.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: May 11, 2022

Public transport

 • A Somhegypuszta buszmegálló esik a legközelebb a szurdokhoz.
 • A Pénzesgyőr, autóbusz-váróterem megállóból is indulhatunk.
 • A Bakonybél, felső buszmegálló is egy lehetséges indítópont.

Getting there

 • A (Bakonybélhez tartozó) somhegypusztai buszmegállóból a a főúton kell haladnunk 300 m-t Bakonybél irányába, majd balra fordulni a P● jelzésre. Amikor ez véget ér, egyenesen követjük a P+ jelzést egy rövid szakaszon, és jobbra térünk a Z+ jelzésre. Az ebből egyenes irányban kiágazó Z jelzés vezet el a Kertes-kői-szurdokba (2,3 km, 48 m szintemelkedés).
 • Pénzesgyőrből a Z jelzés (Bakonybél irányában) vezet a szurdokba (2,6 km, 30 m szintemelkedés).
 • Bakonybél centrumából a P+ jelzést kell követnünk a Borostyán-kúton át a legelők szélén lévő csúcs-hegyi elágazásig. Innen jobbra fordulunk a Z jelzésre, amely a szurdokba vezet (4 km, 144 m szintemelkedés).
 • A Bakonybél, felső buszmegállóból a Z jelzés (délkeleti irányban) egyenesen a szurdokba tart (3 km, 80 m szintemelkedés).
 • A Pénzesgyőrt Somhegypusztával összekötő út kanyarjából a Z▲ jelzés vezet a szurdokba (1,2 km szintemelkedés nélkül). 

Parking

 • Autóval érkezve a Pénzesgyőr és Somhegypuszta közti út S-kanyarjából nyíló mezőn érdemes parkolni, innen a legrövidebb az út a szurdokba.
 • Somhegypusztán legfeljebb az országút mentén tudunk parkolni.
 • Pénzesgyőrben a temető mellett találunk parkolót.
 • Bakonybélben a Borostyán-kút mellett érdemes parkolni, és onnan felkeresni a szurdokot.

Coordinates

DD
47.239110, 17.764238
DMS
47°14'20.8"N 17°45'51.3"E
UTM
33T 709207 5235442
w3w 
///recites.conceptions.unwinds
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 11.8 km
Duration 3:20 h
Ascent 325 m
Descent 325 m

Könnyed körtúra Pénzesgyőrből a gyönyörű Kertes-kői-szurdokba, majd források és pihenők érintésével vissza a településre.

10
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 9.8 km
Duration 3:00 h
Ascent 346 m
Descent 346 m

Könnyű, több ponton lerövidíthető körtúra Bakonybélből, melynek két fő látnivalója a szépen kiépített Borostyán-kút és környezete, valamint a ...

10
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp