Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Spring

Csurgó-kút

Spring · Északi-Bakony · 308 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Csurgó-kút vízesése
  A Csurgó-kút vízesése
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A Bakony egyik legszebb vízesését csodálhatjuk meg a Köves-patak völgyében, miközben a patakot tápláló forrásnál olthajuk szomjunkat.

A forrás és a vízesés

Farkasgyepű és Magyarpolány között, a Köves-patak partján különleges vízfakadásra lelhetünk. Az igen meredek völgy oldalában, mészkőből lép felszínre a hideg, kristálytiszta karsztvíz, majd rövid csordogálás után látványos vízesésben zuhan alá egy mésztufaszikla oldalában, hogy aztán a patakkal egyesülve folytassa útját. A nagyjából 5 méternyi szintkülönbség látványos zúgót hoz létre, aminek hangja már messziről csalogatja a túrázókat.

Érdemes megfigyelni a jelenséget, ahogy a felszínre lépő vízből kiválik és lerakódik a mésztartalom, apránként növelve-hizlalva az alatta terebélyesedő mészkövet. Rómer Flóris természettudós, a hegység természetföldrajzának jeles kutatója 1859-ben megjelent, A Bakony című útikalauzában említi meg a „gazdag mészülledéke miatt hirnevessé vált forrásról”, hogy ottjárta előtt az egyre hízó „mésztömeg bedült” – vagyis már képtelen volt saját súlyát megtartani, ezért leszakadt és a mélybe zuhant. Napjainkban a belevájt lépcsők segítségével akár fel is kapaszkodhatunk erre a letört tömbre, hogy a tetejéről jobban szemügyre vehessük ezt az idilli kis katlant. A legütősebb látványért érdemes a látogatást a csapadékban gazdag időszakra tenni; télen pedig akár a jégcsapokká szilárdult zubogó látványában is gyönyörködhetünk.

A forrás mellett esőházzal, padokkal, asztalokkal és tűzrakó hellyel felszerelt pihenőt is találunk. A tereprendezés részeként a víz felett átívelő hidacskát is létesítettek a patakátkelés megkönnyítésére.

Érdekességek

A forrás határpont is egyben: Farkasgyepű, Magyarpolány és Kislőd közigazgatási területének mezsgyéje éppen itt találkozik.

A beszédes nevű Köves-patak aszályos időszakokban olykor kiszárad, régen viszont akkora hozama volt, hogy a meder mentén számos vízimalmot működtetett.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes 
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: May 25, 2022

Public transport

 • A buszjáratokról a  Farkasgyepű, Nimród étterem vagy a Magyarpolány, községháza buszmegállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A farkasgyepűi buszmegállóból a Z◼ jelzésen indulunk el, ami egy idő után a Z jelzéshez csatlakozik, itt egyenesen megyünk tovább. A forráshoz a balra kiágazó Z+ jelzés vezet (3,8 km, 82 m szintemelkedés).
 • A magyarpolányi buszmegállóból a S+ jelzés délkeleti ágán indulunk el a Táncsics Mihály utcán, ami a Z jelzéshez vezet. Ezen jobbra térünk, majd hamarosan ismét jobbra fordulunk a Z+ jelzésen a forráshoz (5,2 km, 40 m szintemelkedés).

Parking

 • A buszmegálló melletti étterem parkolójában tudjuk leparkolni az autót.

Coordinates

DD
47.185671, 17.595046
DMS
47°11'08.4"N 17°35'42.2"E
UTM
33T 696600 5229064
w3w 
///cheesy.dubs.mediocrity
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty difficult Open
Distance 18.4 km
Duration 5:25 h
Ascent 468 m
Descent 468 m

Megerőltető szakaszokat nem tartalmazó, egész napos programmá is alakítható körtúra Farkasgyepűről remek pihenőhelyekkel, patakátkelésekkel, ...

8
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp