Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Dömösi prépostsági romok

Ruin · Visegrádi-hegység · 149 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Dömösi prépostsági romok - a rekonstruált altemplom
  Dömösi prépostsági romok - a rekonstruált altemplom
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
Dömös lakott területének peremén egy hajdani épület falmaradványára lehetünk figyelmesek. Az egykori királyi kastély és prépostság szomszédságában állt a 12. században épült, román stílusú templom, amelynek rekonstruált altemplomát mi is felkereshetjük.

Titokzatos falcsonk

Ha régebben erre a területre tévedtük volna, a temető feletti dombon mindössze az 5 méter magas, oszlopszerű falmaradványra lehettük volna figyelmesek, ha igazán szemfülesek vagyunk. Sokáig nem is sejtették, hogy ezek egy 11. században épült palota falmaradványai, amiben 1063-ban I. Béla, 1079-ben pedig I. Szent László király is tartózkodott. Habár az idő vasfoga alaposan megharapdálta az épületet, a régészek 1970-ben ásatásokat végeztek a területen Gerevich László vezetésével. A kutatások során nem csupán a téglalap alaprajzú palota falmaradványaira bukkantak, hanem megtalálták az 1107-ben alapított prépostsági templom falának köveit is, ami a palota mellett állt. Jelenleg az egykori szentélyt és a helyreállított altemplomot vehetjük szemügyre a helyszínen.

Az altemplom

A palotához tartozó hajdani templom szürke kváderkövekből épített altemplomát hitelesen rekonstruálták az ásatások során talált kőfaragványok felhasználásával. Megmaradtak az utókornak a hajdani templom két mellékhajójából levezető eredeti lépcsők, valamint a félköríves szentélyű boltozat két sorban elrendezett tartóoszlopainak talapzatai és díszesen faragott lábazatai. Ezek mintái változatosak: növényi motívumokat, geometriai formákat, sőt, oroszlánt, nyulat, sast és lovas vadászt is láthatunk. A megvilágítást természetes fény adja a körüvegeken keresztül.

Az építmény jelenlegi „tetejéről”, az egykori szentély maradványairól festői panorámát kapunk a Dunakanyarra a Szent Mihály-heggyel és az oldalában nyíló Remete-barlanggal; jobbra nézve a Visegrádi-hegység vonulatai hullámoznak.

Az altemplom napjainkban ökumenikus imahely, ami bárki előtt nyitva áll. A természeti környezetben, a nyüzsgő forgatagtól távol különleges helyszínként szolgál annak, aki ki szeretne szakadni a hétköznapok forgatagából, hogy elmerüljön a történelmi emlékek vagy spirituális gyakorlatok között. A programnaptárban meghirdetett időpontokban szakavatott vezetővel járhatjuk be a területet, felfedezve a múlt titkait, vagy istentiszteletek, koncertek, egyházi és kulturális programok, esküvők, lelkigyakorlatok, meditációk, zarándoklatok helyszíneként is szolgál. Ha szerencsénk van, a templom egerét vagy a kövek között menedéket találó gyíkokat is megpillanthatjuk.

Mielőtt elindulunk, mindenképpen pillantsunk rá a programnaptárra – már csak azért is, mert a meghirdetett időpontok kivételével az épület és a terület is zárva van.

Egy kis történelem…

Dömös, és vele együtt a Dunakanyar menti hegyek erdőkkel borított területe a honfoglalás után a fejedelmek, majd az Árpád-házi királyok birtoka volt; a településen a források szerint már a 11. században is laktak. Elhelyezkedésének köszönhetően (Esztergomot, az akkori fővárost és Budát összekötő úton) az uralkodók szívesen tartózkodtak itt – ennek egyik bizonyítéka, hogy királyi palota épült ide.

Sokszor megfordult a helyszínen I. Béla király is, aki kiváló hadvezér hírében állt; röviddel megkoronázása után végleg felszámolta a lázadó pogányságot. Uralkodását számos előny kísérte: támogatta a kereszténységet, elősegítette a népjólétet, a nemzeti művelődést, fellendítette az ipart és a kereskedelmet. Nevéhez sajnos egy rejtélyes tragédia is kapcsolódik: a németek támadásának hírére Dömösön hívta össze az országgyűlést, ahol a rászakadt trón súlyosan megsebesítette. Egyes elméletek szerint a trón ácsolójának gondatlansága, mások szerint vihar vagy földrengés, a harmadik nézet szerint merénylet okozta a katasztrófát – biztosan csak annyit tudhatunk, hogy a király hamarosan belehalt sérüléseibe.

Dömöst, mint településnevet Szent László király egy 1079-es oklevelében olvashatjuk először, aki szintén sokat tartózkodott a palota falai között. László halálát követően folyamatos testvérharc dúlt a trónért Könyves Kálmán (végül ő lett a király) és öccse, Álmos herceg között.

Álmos a hercegségi tulajdonban álló Dömösön prépostságot és káptalant alapított Szent Margit tiszteletére 1107-ben; az épület felszentelését a Képes Krónika is rögzítette. A herceg monostort is épített, aminek felszentelésre meghívta a királyt – ám a kettejük közti vetélkedés miatt Könyves Kálmán folyton attól tartott, hogy öccse tőrbe akarja csalni, így kettejük között a bizalom sosem állt helyre. Álmos a német császárt hívta segítségül, hogy legyőzhesse a testvérét. 1113-ban békét kötöttek, ám ez sem volt tartós: végül a király elfogatta Álmost, és kicsi fiával, Béla herceggel együtt megvakíttatta őket – utóbbiból lett később II. Béla királyunk.

A megvakítás után Álmos az általa alapított monostorba vonult vissza. A prépostság ekkor még nem épült fel teljesen. Jóval később, II. (Vak) Béla uralkodása idején, 1138-ra készült el az épület, amit a király is gazdagon támogatott adományokkal.

A monostor a középkor végéig működött – bár sok nehézséggel. A tatárjárás idején, 1242-ben az épületet nagy valószínűséggel felgyújtották, majd hamarosan újjáépítették. Károly Róbert idején annyira rossz állapotban volt, hogy meg akarták szüntetni (és az óbudai prépostsággal kánonilag egyesíteni), Zsigmond király pedig a bencéseknek akarta adni az épületeket. 1321-ben a fellázadt visegrádi várőrség támadásával porig rombolták a monostort. Két évvel később Visegrád lett a főváros, így újra helyrehozták az épületeket. A 15. században Zsigmond király eltöröltette a dömösi prépostságot, és olivetán benedek rendi apátsággá alakíttatta át, de a szerzetesek néhány év után lemondtak az épületről, és elköltöztek.

A Hunyadiak idején ismét prépostság lett az épületből, amire a következő csapást a törökök jelentették, akik az országon végigvonulva ezt is lerombolták. A prépostság köveit nemcsak a lakosság hordta el a 18. század elején, hanem Gróf Erdődy Ádám nyitrai püspök, dömösi prépost is, aki Dömös barokk stílusú templomát építtette meg a kövekből 1733 és 1744 között. Az elpusztult épület maradványai sokáig az enyészeté voltak, míg végül az 1970-es években Gerevich László régész feltárta a területet. Ő talált rá a királyi palota falmaradványaira és a prépostsági templom falaira, valamint a viszonylag épen maradt altemplomra. A feltárt romokból és a múzeumban található leletekből rekonstruálták az altemplomot. A valaha itt állt templom helyét néhány kő és a terület „behorpadása” jelzi, a hosszúkás, téglalap formájú királyi palotának pedig egy falcsonk állít emléket. 

Opening hours

 • Az altemplom kizárólag a programnaptárban meghirdetett időpontokban tart nyitva, az istentiszteletek, lelkigyakorlatok, egyházi és kulturális programok, valamint a szakvezetéssel történő műemléki bemutatások idejére. Minden más időpontban az épület és annak kertje zárva tart. Ezt nagyon fontos szem előtt tartani, nehogy feleslegesen fáradj a helyszínre.
 • Kérik, hogy a programokra minden esetben regisztrálj, mert a nagy érdeklődésre való tekintettel könnyen lehet, hogy már nem férsz be az épületbe.
 • November 1-jétől a rendszeres műemlékbemutatás a szezon tavaszi kezdetéig szünetel.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: October 01, 2021

Public transport

 • A Budapest–Szentendre és Esztergom–Pilismarót között közlekedő járatról a Dömös, felső (KPM üdülő) buszmegállóban érdemes leszállni.

Getting there

 • A buszmegállóból délkeleti irányba indulunk a Kossuth Lajos úton, majd a református templomnál jobbra fordulunk (a táblákat követve) az Álmos herceg útjára. A romokat az út bal oldalán találjuk a temető felett (összesen 700 m séta).

Parking

 • A temető bejáratától néhány méterrel feljebb, a játszótér mellett ingyenes parkoló várja az ide érkezőket.

Coordinates

DD
47.764183, 18.903170
DMS
47°45'51.1"N 18°54'11.4"E
UTM
34T 342877 5292219
w3w 
///strawberries.gating.retained
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A Dunakanyar szurdokútja
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 11.6 km
Duration 3:25 h
Ascent 412 m
Descent 412 m

A Dunakanyar patkójának déli völgyeiben beszűkül a tér: nem csak a folyót préselik össze a hegyek, hanem a csatlakozó völgyeket is szokatlanul ...

17
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Körtúra a Dunakanyar fokára
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.6 km
Duration 5:00 h
Ascent 581 m
Descent 581 m

Ősöreg romvulkán bércei vigyázzák a Duna és a Kárpátok találkozóhelyét. Csekély magasságok ide vagy oda, a hegykoszorú egyik természeti csodája ez, ...

19
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Dömösi prépostsági romok

Álmos herceg útja
2027 Dömös
Phone +36 70 793 2499

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp