Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Szőke-forrás-völgyi tűzrakó hely

Campfire site · Visegrádi-hegység · 193 m
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • Szőke-forrás-völgyi tűzrakó hely
  Szőke-forrás-völgyi tűzrakó hely
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
Dömös felett, a Rám-szakadék felé találjuk ezt a csodálatos völgyet, ahol tüzet gyújthatunk, sütögethetünk, miközben hallgatjuk a patakok csobogását és a madarak csicsergését.

A Szőke-forrás-völgy Dömösről indul, és egészen a Király-kúti-nyeregig tart. A Malom-patak csaknem végigkíséri. Az egyre szűkülő szurdokot két oldalról helyenként meredek emelkedő szegélyezi. Ha Dömös felől haladunk a P turistaúton, akkor jobb kéz felől a Rám-hegy, illetve a Magas-hegy magasodik, bal kéz felől pedig a Prédikálószék, illetve a Keserű-hegy vonulata emelkedik egészen a nyeregig. Egyszóval párhuzamosan futnak itt a jobbnál-jobb túraútvonalak, és sorakoznak a lenyűgöző kilátópontok. 

Maga a tűzrakó hely a völgy alsó szakaszán van, ahol az S ösvény elválik, és elindul a Lukács-árok felé, pontosabban visszatér az árok tetejéről, hiszen a Rám-szakadékon fel- majd lesétálók visszatérő szakasza a Lukács-árok. Ez az útvonal egyben a Rám-szakadék tanösvény útvonala is, melynek elágazásánál találjuk a tűzrakó helyet.

Ez egy gazdagon felszerelt pihenő, három tűzfészket és négy pad-asztal garnitúrát is találunk itt, továbbá van egy filagória, ahová behúzódhatunk az eső elől. A tűzrakást megkönnyíti, hogy időnként előre bekészített tűzifa is rendelkezésre áll, de akkor sem lesz nehéz dolgunk, ha az erdőben kell tüzelőt keresni.  

Tűzoltáshoz a mindig csörgedező Malom-patakból vételezzünk vizet, fogyasztásra pedig az innen bő 600 méterre Dömös felé csordogáló Kaintz György-forrás ajánlott. Sajnos ingadozó, hol több, hol kevesebb a vízhozama. A források vizét csak saját felelősségre lehet fogyasztani. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

 • A Szőke-forrás-völgyi tűzrakó helyhez közeli buszmegálló a Dömös, templom megálló, ahová Budapest (Újpest-Városkapu XIII. kerület) és Esztergom felől érkezhetünk. Menetidő: 80-90 perc, Esztergom felől 40 perc.

Getting there

 • A templomtól a P jelzést követve érhetjük el a Királykúti utcát, amely túránk kiindulópontja. Itt együtt fut a P, a Z és az S jelzés, ezen haladunk déli irányba kezdetben az aszfaltúton, majd a faluból kiérve a széles turistaösvényen, a Malom-patakkal párhuzamosan. Több elágazás után a tűzrakó helyet a Z és a P jelzés szétválásánál találjuk meg. Ez az útvonal a buszmegállótól 2,3 km.

Parking

 • A gépkocsival érkezők a dömösi Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket.

Coordinates

DD
47.747589, 18.901966
DMS
47°44'51.3"N 18°54'07.1"E
UTM
34T 342737 5290378
w3w 
///damaging.snowboard.zygotes
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Körtúra a Dunakanyar fokára
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.6 km
Duration 5:00 h
Ascent 581 m
Descent 581 m

Ősöreg romvulkán bércei vigyázzák a Duna és a Kárpátok találkozóhelyét. Csekély magasságok ide vagy oda, a hegykoszorú egyik természeti csodája ez, ...

19
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A Dunakanyar szurdokútja
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 11.6 km
Duration 3:25 h
Ascent 412 m
Descent 412 m

A Dunakanyar patkójának déli völgyeiben beszűkül a tér: nem csak a folyót préselik össze a hegyek, hanem a csatlakozó völgyeket is szokatlanul ...

17
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Szőke-forrás-völgyi tűzrakó hely

külterület
2027 Dömös

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp