Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Nature reserve

Tiszakürti Arborétum

Nature reserve · Észak-Alföld · 83 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Tiszakürti Arborétum kilátója
  A Tiszakürti Arborétum kilátója
  Photo: Tóth Judit, Magyar Természetjáró Szövetség

A Hármas-Körös és a Tisza által körülölelt Tiszazug az ország egyik legkevésbé ismert tájegysége. Itt található Tiszakürt, melynek arborétumát a szarvasi Pepi-kerthez hasonlóan szintén a Bolza családnak köszönhetjük.

A Tiszakürt Arborétum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Tiszakürtön az ország sok más helyéhez hasonlóan főúri kertből lett arborétum. A Tiszakürtöt birtokló grófi család lánya, Tige Mária a szarvasi Bolza Péter grófhoz ment feleségül. A fiatal pár Pozsonyban élt, de nagyszabású terveket szövögettek egy grófi kert kialakításáról Tiszakürtön.

A 130 évvel ezelőtt megkezdődött telepítések során platánokat, hársakat, amerikai tölgyeket és különböző fenyőfajokat hoztak a tiszakürti kertbe. Számos fenyőt földlabdával, ökrös szekéren utaztattak Erdélyből idáig, de Bécs környéki faiskolákból is érkeztek csemeték. Az átalakítás célja az volt, hogy a meglévő, erdős adottságokra alapozva megmaradjon, ami érték, érkezzenek külhoni botanikai értékek, illetve helyet kapjanak a Kertben a tulajdonosok számára fontos funkciók. Így létesültek lovaglásra alkalmas utak, teniszpálya, pergolák, imahelyek, a konyhát kiszolgáló zöldséges- és gyümölcsöskert is. Az egzóták telepítésekor ezeket platánok, hársak, amerikai tölgyek, fenyőfajok váltották föl.

Az arborétumban több mint 500 fa- és cserjeféle él, közöttük néhány nevezetes egyedet is láthatunk. Ilyen például az a több mint 150 éves tiszafa, amelyet még gróf Bolza Péter ültetett. A tekintélyes méretű egyed, bár a II. világháborúban megsérült, még ma is él és virul. Az Öreg tölgy rétjén láthatjuk a park legidősebb fáját, egy 350-400 évesre becsült kocsányos tölgyet, mely még az eredeti keményfa ligeterdő része volt. A park legnagyobb fája azonban nem ez, hanem a Hármas Platán. A 19. században három platán-csemetét - a kor divatjának megfelelően- tudatosan ültettek közel egymáshoz, hogy később majd egyetlen tekintélyes méretű fává nőjenek össze.

A bejáratnál lévő látogatóközpontban válthatjuk meg a belépőket, ahol a vetítőteremben megismerkedhetünk a park történetével, és egy filmen megcsodálhatjuk az arborétumot a különböző évszakokban.

Az arborétumi séta során egy kilátót is felkereshetünk, melyre csigalépcsőn juthatunk fel. Az arborétum mindig szép, de az őszi színkavalkád idején vagy májusban, amikor a park rododendronjai virágoznak, különösen igaz ez. Június közepén pedig a közeli Tisza kínál felejthetetlen látnivalót, ez ugyanis a tiszavirágzás időszaka.

Botanikai értékek

Az eredeti főúri kert, az „Öregpark” területét összesen 4 kilométernyi sétány tárja fel. A látnivalók sorát az eredeti ligeterdőből fennmaradt tölgyfák nyitják, s ezeket mindjárt a fogadótér előtt megtaláljuk. A parkot átszelő Földeslaposi-árok partján mocsárciprusokat és a csatorna lépcsőzetes rézsűjére telepített - májusban virágköntösbe öltöző havasszépéket (rhododendron) láthatunk.

A középső nagyréti látképet fenyőcsoportok, malonyai tuják, ezüst­fenyők, hátrább egy termetes bíbor tölgy keretezi, melyet megkoronáz egy hatalmas platán. Szétterpeszkedő tövének körmérete 9 méter, feljebb 6 méteres kerületű, a mellmagasságban szétterülő ágak egyenként 2,5 méteres kerületükkel külön-külön is egy-egy fának beillenének.

A Tégláslaposi-csatorna másik oldalán európai mércével mérve is kimagaslóan szép arborétumi látvány tárul elénk: az Öregtölgy rétjén a 350 éves óriás kocsányos tölgy az egykor itt kiterjedt erdők tanúfája. Mellette hatalmas mocsárciprus és függönyszerűen lecsüngő, "zászlós" ágazatú vörösfenyők díszlenek. A csatorna mellett áll a park legöregebb duglászfenyője, és innen látszik egy pompás lombú bíbor tölgy óriás gömbje is. Megkapó elem a Tiszafás tisztás is, melyet középen a maga nemében hatalmas, 120 esztendős virginiai boróka ural. Vöröslő, rostosan foszló kérgű törzsének kerülete 3,4 méter, koronaátmérője 12 méter! Nem messze 16 méteres koronaátmérőjű gyönyörű, öreg  tiszafa díszlik.

Növényfal választja el az egykori Bolza udvarházat a kastély területétől, sok szép örökzölddel (magyal, babérsom, kínai borbolyafélék, ostorménfák) beültetve. Kis tó tükrözi az arborétum legszebb fenyőjét, a megszokottan karcsú, itt azonban széles, visszahajló koronájú mocsárciprust. Törzskörmérete tövén 4,3 méter. Említésre méltó az áprilisban, lombfakadás előtt nyíló, fehér virágú kobuszi liliomfa, a májusban zöldessárga virágait bontó tulipánfa, az ősszel aranysárgára színeződő "halfarok levelű" páfrányfenyő, a virágszálfák és a havasszépék, az összenőtt törzsű hármasplatán és a kínai óriásfenyő.

Természetvédelem

2001 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület. A védett fajokat a Kertben néhány kora tavaszi lágyszárú, nevesen a tavaszi hérics, a téltemető és a hóvirág képviseli. A fenntartók jelenleg ezen fajok szaporításával és helyben történő kiültetésével foglalkoznak, de a jövőben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve tágabb ex-situ szaporítás-program elindítását tervezik.

Alkotások a Kertben

Az 1974-1982 között itt működő fafaragó alkotótábor hagyatékaként több szép faragvány díszíti a parkot. Művészi értékével kimagaslik közülük Vas Csaba alkotása, a gyeptükör fölött szinte lebegő, közel 6 méteres, titokzatos mosolyú Niké nimfa szobra.

Látnivalók a környéken:

 • Tiszakürti Helytörténeti Gyűjtemény
 • Tiszazugi Földrajzi Múzeum
 • Cserkeszőlői Fürdő- és Gyógyászati Központ
 • Tiszakécske, Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő
 • Lakitelek, Tőserdei Kalandpark

Opening hours

Hétfőnként zárva.

 • január és február: 8:00-14:00
 • március: 8:00-17:00
 • április - szeptember: 8:00-18:00
 • október: 8:00-17:00
 • november: 8:00-16:00

Ünnepnapokon nyitva.

Price:

 • Felnőtt: 1000 Ft
 • Kedvezményes: 800 Ft (diák 6-26 éves korig, nyugdíjas 62 év felett)
 • Gyermek: 600 Ft (3-6 éves korig)
 • Családi jegy: 2400 Ft (2  felnőtt + 2 gyermek. minden további gyermek/diák hozzátartozónak a gyermekjegyet kell megvásárolni)

A szakvezetésre, madárgyűrűzésre, rovarmegfigyelésre előzetesen be kell jelentkezni a +36 56 568 020, a +36 56 318 338, a +36 30 732 3662 vagy a +36 30 732 3740-es telefonszámon!

20% belépődíj kedvezmény jár a Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Tóth Judit / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Author
Tóth Judit / Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Update: January 27, 2022

Public transport

 • Autóbusszal Kecskemétről, Budapestről, Szarvasról, Békéscsabáról, vagy a környező településekről Tiszakürt, községháza megállóig utazzunk.

Getting there

 • A buszmegállótól kb. 200 métert kell csak gyalogolnunk. Északkelet felé indulunk, majd balra fordulunk a Bolza gróf utcába. Innen egyenesen vezet az utunk az arborétumig.

Parking

 • A 44-es Kecskemét-Békéscsaba útról Tiszakürtre érve, a Hősök (volt Piac) teréről az új iskolánál északnak fordulva, 200 métert a Tisza irányába haladva jutunk el az arborétum főbejáratához.
 • Autóval az arborétum bejárata mellett, az utcán tudunk megállni.

Coordinates

DD
46.887007, 20.117971
DMS
46°53'13.2"N 20°07'04.7"E
UTM
34T 432802 5192985
w3w 
///prospective.eggplant.outsells
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Forest train · Alsó-Tisza-vidék
Tiszakécskei kisvasút
recommended route Difficulty easy
Distance 1.6 km
Duration 0:50 h
Ascent 7 m
Descent 4 m

A tiszakécskei kisvasút úttörővasútként kezdte pályafutását, és hiába szerették meg a helyiek és a városkába látogató turisták, több üzemszünet ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Tiszakürti Arborétum

Bolza gróf utca 5.
5471 Tiszakürt
Phone +36 56 568 020

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp