Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Nature reserve

Búbánat-völgy (Esztergom)

Nature reserve · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Kerek-tó háttérben a Visegrádi-hegységgel
  / A Kerek-tó háttérben a Visegrádi-hegységgel
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • /
  Photo: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
Búbánatvölgy Esztergom északi városrésze, a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán. A Hosszú-hegy és a Szamár-hegy közötti völgyben fekvő településrész a nyaralók és a horgászok körében igazán közkedvelt, hiszen területén és környékén több tó is található.

Búbánatvölgy közigazgatásilag Esztergom része, annak egyik északi városrésze, a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán. Népszerű kirándulóközpont, akár csak a tavak környékén sétálni vagy innen indulva túrázni szeretnénk. Az eredetileg nyaralóövezet természetközeli környezete egyre többeknek szolgál állandó lakhelyül is.

Búbánatvölgyben terül el a Halas-tó, a Mini-tó és a Fürdő-tó, ez utóbbi alatt fekszik a már Kerektó településrészhez tartozó Kerek-tó. Itt ered a Majális-forrás és a Hideg-forrás, valamint 2006-ban kútfúrás közben a Kusztusi-dűlőben, 200 méter mélyen 32 °C-os vizet találtak. Az itt lévő tavakat 1962-ben kezdték kialakítani az addig nádas, mocsaras terület helyén. A Mini-tó létrehozására 1972-ben kapott engedélyt a város, 3 évvel később pedig létrejöhetett a Halas-tó, más néven Ivadéknevelő tó is. A Fürdő-tavat 1983-ban hozták létre. A három tó összesen 3,25 hektáros területet foglal el. A Kerek-tó mellet büfét és rengeteg padot, piknikező- és bocsgrácsozóhelyet találunk.

Esztergomot járva nehéz elképzelni, hogy ezt a csodás tájat egykor véres csatározások szennyezték. Az 1526-os mohácsi csatát követően a törökök könnyűszerrel hódították meg az útjukba akadó településeket. Buda ostroma után útjuk Esztergomba is elvezetett. Az Árpád-kortól kezdve jelentős város, ahol királyi palota állt, ahol István királyt megkoronázták és ahol az első magyar érsekséget alapították, néhány hét leforgása alatt a törökök kezébe került. A török uralom alatt a központi város szinte teljesen elnéptelenedett, a környékbeli falvak behódolni kényszerültek, lakói elmenekültek, vagy rabszolgaként hurcolták el őket. A környező falvakat a törökök kifosztották, sokszor fel is gyújtották, lakóit megölték vagy foglyul ejtették.

Az egyik korabeli monda szerint egy menekülő magyar szekértábor haladt át Esztergom és Pilismarót között, amikor a törökök rajtaütöttek a csoporton. A menekülők a gyerekeket és az asszonyokat szekérkordonnal vették körül, így igyekeztek védeni őket a közeledő ellenségtől, ám a túlerőben lévő török horda könnyűszerrel legyőzte a maroknyi magyar csoportot. A férfiakat megölték, az asszonyokat és a gyerekeket foglyul ejtették. Az eseményt a hagyomány sokáig a hegyek túloldalán lévő Basaharchoz kötötte, de aztán kiderült, hogy valójában Pusztamaróton történt. Ennek ellenére a török seregek jelenléte és pusztítása a környék sok helynevét meghatározta, ezért elképzelhető, hogy (az ismeretlen eredetű) Búbánat-völgy elnevezés ebből az időből származik.

Open from

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of funiQ
Author
funiQ
Updated: January 08, 2021

Public transport

 • A helyközi buszjáratokról az Esztergom, Búbánatvölgye megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszról leszállva a főútról a Dunával ellentétes oldalon menjünk át az Őrtorony utcába, majd kövessük a P+ jelzést a Szarvaskői úton a tavakig.

Parking

 • Autóval több helyen is lehet parkolni, a Fárikúti úton a Fürdő-tó és a Kerek-tó között is találunk parkolót.

Coordinates

DD
47.810534, 18.810536
DMS
47°48'37.9"N 18°48'37.9"E
UTM
34T 336082 5297563
w3w 
///zombie.misfits.stimulant
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
8.1 km
3:00 h
275 m
275 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Búbánat-völgy (Esztergom)

 Esztergom

Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 1 Routes nearby
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Bánatos partokon, a folyópatkó kapujában
Top easy open
8.1 km
3:00 h
275 m
275 m

Búbánat, hideglelés, törökvész, pestis - a terephez tartozó nevek és a mögöttük felsejlő történetek sötét képet festenek a Visegrádi-hegység ...

3
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp