Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Museum

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

· 1 review · Museum · Vértes és vidéke · 249 m · closed
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum
  Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

2014-ben adták át Csákberényben a Vértes vadászati és erdészeti múltját bemutató múzeumot és egy innen induló tanösvényt.

A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Vértesi Erdő Zrt. saját beruházásában építette föl Csákberény északi végében a vadász és erdész hivatás gazdag múltját, hagyományait és emlékeit bemutató házat.

Csákberény is, mint minden uradalom, sok gazdát látott és sok harcot élt meg az évszázadok során. 1892-ben, a Lamberg családba való beházasodással került Merán János az uradalomba, majd 1937-ben fia, Merán Fülöp vette át a birtok igazgatását. Az 1950-ben elhunyt, nagy vadász hírében álló gróf nevét viseli a múzeum. A kiállítás összeállításában erősen támaszkodtak a csákberényi Lamberg-, majd későbbi Merán-, illetve a közeli csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeire is.

A múzeumban látható az elmúlt évszázadban a Vértesben elejtett néhány kiemelkedő agancssúlyú vagy érdekességű trófea, valamint  festmények, vadászati kitűzők, régi erdészeti geodéziai műszerek és eredeti selmecbányai fakönyvek tárlata fogadja a látogatót.

Oktatási célokat is szolgál a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és 70 fős előadó- és oktatóterem, mely alkalmas különböző közjóléti, vadászati és erdészeti előadások, konferenciák megtartására is.

A kültéri tablókon keresztül megismerhetjük a Merán- és Esterházy család történetét, illetve az előbbiek híres fővadászának, Öhlmann Péternek az életútját. 

Az intézmény udvarán kapott helyet Kanalas Sándor erdélyi fafaragó szobra, amely a vadászok védőszentjét, Szent Hubertust  ábrázolja. Szent Hubertus példája arra tanít, hogy a vadászt mindig a higgadt önmérséklet és a könyörület, a természet iránti alázat, valamint a vaddal szembeni tisztelet kell, hogy jellemezze.

A csákvári erdészek régi vágya is teljesült, miszerint egy 260 éves, öreg kocsányos tölgy törzsén gránittáblára vésték a Déli-Vértesben hosszabb időn át szolgáló, kiemelkedő erdészek és vadászok nevét, így tisztelegve az elődök emléke előtt. Az udvar másik különlegessége a 80 köbméteres bemutató boksa, amely a faszénégetés történetét és menetét mutatja be.

A múzeum mellől indul a majd öt kilométeres Panoráma tanösvény, ami gyerekekkel ideális kirándulás.

Az épülettől alig 400 méterre, a tanösvény egy leágazásaként találunk egy szóróval, etetővel, sózóval, illetve nagyjából 10-15 férőhelyes magaslessel ellátott vadmegfigyelő pontot, mely azokban a különösen nagy érdeklődésre számot tartó időszakokban is lehetőséget nyújt a vad megfigyelésére, amikor ezt erdőlátogatási tilalom korlátozza.

Opening hours

closed today
Sunday10:00–14:00
Thursday10:00–16:00
Friday10:00–16:00
Saturday10:00–16:00
Szünnapokon is lehetséges a látogatás, előzetes bejelentkezés alapján. (legalább 10 fős csoportok számára, 10 nappal korábban egyeztetett időpontban)

Price:

 • Felnőtt jegy: 1000 Ft
 • Kedvezményes jegy (nyugdíjas/diák:) 500 Ft
 • Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 1500 Ft
 • Csoportos jegy: 500 Ft
 • Fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.

A belépő árából 20% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Katalin Sarkadi
Author
Katalin Sarkadi
Update: February 22, 2022

Public transport

 • Székesfehérvárról, vagy Mórról autóbusszal Csákberény, Hősök tere megállóig kell utazni.

Getting there

 • A megállótól balra indulunk a Polgármesteri Hivatal és az István utca felé. Az utca végén találjuk a múzeumot. Összesen 1 km.

Parking

 • A múzeum bejáratánál lehet parkolni.

Coordinates

DD
47.354674, 18.322033
DMS
47°21'16.8"N 18°19'19.3"E
UTM
34T 297763 5248056
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Vértes és vidéke
A Vértes sztyepprétjeinek ölelésében
recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.3 km
Duration 3:50 h
Ascent 342 m
Descent 342 m

Szurdok, fennsík, hegygerinc: a Vértesre jellemző összes hegyi tájat végigjárjuk ezen a látványos körtúrán, a hegység legjellegzetesebb vidékén.

24
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Vértesi Tájvédelmi Körzet
A Vértes esszenciája: a Vértesi panoráma-tanösvény
recommended route Difficulty easy Open
Distance 4.8 km
Duration 3:00 h
Ascent 159 m
Descent 160 m

A 2014-ben átadott, rövid, családoknak is jó szívvel ajánlott tanösvény a Vértes esszenciáját adja a maga 4,6 km hosszúságával, hiszen bepillantást ...

36
from MTSZ _,   MTSZ - együttműködő szervezetek
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8.3 km
Duration 2:30 h
Ascent 264 m
Descent 264 m

Kellemes félnapos kirándulás a Vértes platójának egyedi hangulatot rejtő nyugati sziklabércein, melyekről a Móri-árkot és a túloldalon hullámzó ...

53
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

2.0
(1)
Beáta Bánfi
March 23, 2019 · Community
Nem ad kedvezményt természetjáró kártyára. Arra hivatkozik, hogy nem lehúzható a kártya. Bár aranyosan körbevezettek azért az árért egyáltalán nem éri meg bemenni, de még kedvezményes, ha lenne a belépő azzal sem, nemhogy teljes áron, mert nem sok minden van bent. Ha bővítik a kiállítási tárgyakat, biztosan jobb lesz. A mellőle induló tanösvényt nagyon érdemes meglátogatni, annak viszont van értelme.
Show more

Photos from others

+ 7

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

István utca 66.
8073 Csákberény
Phone +36 30 605 3267

Special features

Place to visit Families Bad weather tip
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp