Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
Túra tervezése ide
Beágyazás
Múzeum

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

· 1 értékelés · Múzeum · Vértes-Velencei-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum
  / Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

2014-ben adták át Csákberényben a Vértes vadászati és erdészeti múltját bemutató múzeumot és egy innen induló tanösvényt.

A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Vértesi Erdő Zrt. saját beruházásában építette föl Csákberény északi végében a vadász és erdész hivatás gazdag múltját, hagyományait és emlékeit bemutató házat.

Csákberény is, mint minden uradalom, sok gazdát látott és sok harcot élt meg az évszázadok során. 1892-ben, a Lamberg családba való beházasodással került Merán János az uradalomba, majd 1937-ben fia, Merán Fülöp vette át a birtok igazgatását. Az 1950-ben elhunyt, nagy vadász hírében álló gróf nevét viseli a múzeum.

A kiállítás összeállításában erősen támaszkodtak a csákberényi Lamberg-, majd későbbi Merán-, illetve a közeli csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeire is.

A múzeumban látható az elmúlt évszázadban a Vértesben elejtett néhány kiemelkedő agancssúlyú vagy érdekességű trófea, valamint  festmények, vadászati kitűzők, régi erdészeti geodéziai műszerek és eredeti selmecbányai fakönyvek tárlata fogadja a látogatót.

Oktatási célokat is szolgál a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és 70 fős előadó- és oktatóterem, mely alkalmas különböző közjóléti, vadászati és erdészeti előadások, konferenciák megtartására is.

A kültéri tablókon keresztül megismerhetjük a Merán- és Esterházy család történetét, illetve az előbbiek híres fővadászának, Öhlmann Péternek az életútját. 

Az intézmény udvarán kapott helyet Kanalas Sándor erdélyi fafaragó szobra, amely a vadászok védőszentjét, Szent Hubertust  ábrázolja. Szent Hubertus példája arra tanít, hogy a vadászt mindig a higgadt önmérséklet és a könyörület, a természet iránti alázat, valamint a vaddal szembeni tisztelet kell, hogy jellemezze.

A csákvári erdészek régi vágya is teljesült, miszerint egy 260 éves, öreg kocsányos tölgy törzsén gránittáblára vésték a Déli-Vértesben hosszabb időn át szolgáló, kiemelkedő erdészek és vadászok nevét, így tisztelegve az elődök emléke előtt. Az udvar másik különlegessége a 80 köbméteres bemutató boksa, amely a faszénégetés történetét és menetét mutatja be.

A múzeum mellől indul a majd öt kilométeres Panoráma tanösvény, amit gyerekekkel ideális kirándulás.

Az épülettől alig 400 méterre, a tanösvény egy leágazásaként találunk egy szóróval, etetővel, sózóval, illetve nagyjából 10-15 férőhelyes magaslessel ellátott vadmegfigyelő pontot, mely azokban a különösen nagy érdeklődésre számot tartó időszakokban is lehetőséget nyújt a vad megfigyelésére, amikor ezt erdőlátogatási tilalom korlátozza.

 

 

Nyitvatartás

Nyitva
hétfőzárva
kedd10:00–16:00
szerda10:00–16:00
csütörtök10:00–16:00
péntek10:00–16:00
szombat10:00–16:00
vasárnapzárva

Árak:

 • Felnőtt jegy : 1000 Ft
 • Kedvezményes jegy (nyugdíjas/diák:) 500 Ft
 • Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 1500 Ft
 • Csoportos jegy: 500 Ft
 • Fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.
 • Csákberényi lakosoknak: 50 Ft

A belépő árából 20% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Sarkadi Katalin profilképe
Szerző
Sarkadi Katalin
frissítve: 2020-07-23

Tömegközlekedéssel

 • Székesfehérvárról, vagy Mórról autóbusszal Csákberény, Hősök tere megállóig kell utazni.

Megközelítés

 • A megállótól balra indulunk a Polgármesteri Hivatal és az István utca felé. Az utca végén találjuk a múzeumot. Összesen 1 km.

Autóval

 • A múzeum bejáratánál lehet parkolni.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.354674, 18.322033
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°21'16.8"N 18°19'19.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 297763 5248056
w3w (what3words) 
///szalámik.törődik.kezdetek
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

2,0
(1)
Profilkép
Bánfi Beáta
2019-03-23 · Közösség
Nem ad kedvezményt természetjáró kártyára. Arra hivatkozik, hogy nem lehúzható a kártya. Bár aranyosan körbevezettek azért az árért egyáltalán nem éri meg bemenni, de még kedvezményes, ha lenne a belépő azzal sem, nemhogy teljes áron, mert nem sok minden van bent. Ha bővítik a kiállítási tárgyakat, biztosan jobb lesz. A mellőle induló tanösvényt nagyon érdemes meglátogatni, annak viszont van értelme.
Mutass többet!

A többiek fényképei

+ 7

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

István utca 66.
8073 Csákberény
Telefon +36 30 597 8881 / +36 34 316 733

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 2 Közeli túrák
Gyalogtúra · Vértesi Tájvédelmi Körzet
A Vértes esszenciája: a Vértesi panoráma-tanösvény
könnyű nyitva
4,8 km
3:00 óra
159 m
160 m
A 2014-ben átadott, rövid, családoknak is jó szívvel ajánlott tanösvény a Vértes esszenciáját adja a maga 4,6 km hosszúságával, hiszen bepillantást ...
14
Szerző: MTSZ,   Együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Vértes peremvidéke
Panorámakör a Vértes szegélyén
könnyű nyitva
8,3 km
2:30 óra
264 m
264 m
Kellemes félnapos kirándulás a Vértes platójának egyedi hangulatot rejtő nyugati sziklabércein, melyekről a Móri-árkot és a túloldalon hullámzó ...
23
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 2 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp