Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Mosque

Malkocs bej dzsámija

Mosque · Dél-Dunántúl
Responsible for this content
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Malkocs bej dzsámija
  / Malkocs bej dzsámija
  Photo: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Malkocs bej dzsámija
  Photo: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Malkocs bej dzsámija
  Photo: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
Baranya török emlékekben bővelkedő vidékéhez Siklós egy szépen helyreállított dzsámival járul hozzá, mely lassan öt évszázada dacol az idővel.

A névadó klisszai Malkocs bej a 16. század közepén jelentős szerepet játszott a magyarországi török harcokban, így Siklós 1543-as elfoglalásában is. A nevét viselő imahely valamikor a következő két évtizedben épülhetett, pontos adat nincs róla. Siklós török kori életéről egyébként is kevés információval rendelkezünk, de a városban talált régészeti emlékek, illetve a híres utazó, Evlia Cselebi leírása alapján Pécshez és Szigetvárhoz hasonlóan telhettek itt is a napok a hódoltság időszakában.

Malkocs bej dzsámija egy volt a legalább négy siklósi dzsámi közül. A török kort követően többször átépítették, a 19. században lakóházként szolgált, majd szinte teljesen feledésbe merült a létezése is. Feltárása 1969-ben kezdődött meg, a műemléki helyreállításra pedig az 1990-es évek elején került sor (ezért Europa Nostra díjban is részesült). Ennek köszönhető, hogy szinte teljesen régi fényében ragyog az épület (bár előcsarnoka és minaretje hiányzik). A 12,2×12,2 méteres épületbelsőben rögtön feltűnik a tizenkétszög-záródású mihráb, azaz a Mekka felé tájolt imafülke, a tompa csúcsíves záródású, illetve a jellegzetes szamárhátíves tükörrel ellátott ablaknyílások. Az épület számos balkáni dzsámival mutat erős hasonlóságot, mint például a szarajevói Ali pasa dzsámi, a mosztári Koski Mehmed pasa dzsámi, vagy épp a pocsitelji Siáman Ibrahim dzsámi. További érdekesség, hogy eredeti rendeltetésének megfelelően (is) működik.

Open from

Tavasztól őszig látogatható! A téli időszakban zárva tart, de előzetes bejelentkezés alapján 20 illetve 20 fő feletti csoportokat fogadnak!

 • hétfő-vasárnap: 9:00 - 17:00

Belépőjegy árak: Felnőtt: 350 Ft Diák (6-18) nyugíjas: 250 Ft Tárlatvezetés: 1000 Ft/csoport, előzetes bejelentkezéssel!

Price:

 • felnőtt: 450 Ft
 • diák (6-18 év) és nyugdíjas: 350 Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2019 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: September 17, 2019

Public transport

 • A dzsámihoz legközelebb található Siklós, Városháza buszmegállóból Pécs, Mohács, Villány irányába indul napi néhány járat.
 • A néhány száz méterre található autóbusz-állomásról óránként 2-3 járat is megy Pécsre, és közvetlen budapesti buszjárt is megáll itt.

Getting there

 • A városháza melletti buszmegállóból keleti irányba induljunk a Széchenyi utcán! 90 méter után, az első kereszteződésben jobbra már látjuk a néhány méterre álló dzsámi épületét.
 • Az autóbusz-állomásról keleti irányba induljunk el a Szent István térről! A Felszabadulás utca (a város főutcája) egyenesen a dzsámihoz vezet, amit a Kossuth téren álló városháza mögött kell keresni 10 percnyi sétát követően (összesen 900 méter).

Parking

 • A művelődési ház parkolójában lehet megállni közvetlenül a dzsámi mellett (bár a kihelyezett tábla szerint erre az intézmény kávézójában kell engedélyt kérni), vagy a Széchenyi utcán lehet megállni a közelben.
 • Siklós egyes területein fizetős a parkolás - további információ a linkajánlónkban található.

Coordinates

DD
45.851432, 18.300111
DMS
45°51'05.2"N 18°18'00.4"E
UTM
34T 290384 5081085
w3w 
///decrease.plotted.improve
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Malkocs bej dzsámija

Vörösmarty utca 2.
7800 Siklós
Phone +36 72 579 090

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 4 Routes nearby
Top moderate
18.5 km
5:10 h
427 m
441 m

A Villányi-hegységben összesimul, ötvöződik a kultúrtáj és a lágy erdőség: a szőlősorokkal borított dombok tövében százéves, parányi présházak ...

from MTSZ _,   Együttműködő szervezetek
Bicycle Rides · Pannonien
Termáltúra, Harkány - Siklós
Top easy Stage 3
5.5 km
0:25 h
17 m
19 m

A Harkányi Gógy és Starndfürdőt és a Thermal Spa Siklóst összekötő biciklitúra. A termáltúra olyan túra ami termál vagy gyógyfürdővel rendelkező ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
Bicycle Rides · Pannonien
Szőlők között az ördög nyomában
Top moderate
51.3 km
3:35 h
170 m
170 m

Hazánk legdélebbre található, és egyik legkisebb hegysége, a Villányi-hegység számos kincset rejteget a kíváncsi bringás számára. Nemcsak a borról ...

from Tamás Abelovszky,   MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Cycling · Hungary
Termálfüzér, Barcstól - Gyuláig
Top difficult Multistage route
552.7 km
37:30 h
445 m
488 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér Magyaroszág Nyugati fertájának 19 termálfürdőjét köti össze ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors
 • 4 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp