Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Church

Túrony Árpád-kori temploma

Church · Mecsek vidéke · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Túrony, Árpád-kori templom
  / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túrony, Árpád-kori templom
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
A Tenkes nyugati lábánál fekvő kis település, Túrony, egy 13. századi alapokkal büszkélkedő templomot rejt, a főúttól alig 200 méternyi távolságra.

Az 58-as út felől a templom felé közeledve impozáns méretű épület ötlik szemünkbe, főleg ahhoz képest, hogy egy több mint 700 éves istenházáról van szó. Persze a több száz éves múlt meglehetősen kalandos.

Túrony község eredeti temploma már a 13. században létezett valószínűleg, legalábbis erre utal az, hogy a mai templom hajójánál lévő keleti fal egy jó tíz méter hosszú részlete ebből a korból származik. A templomot a 14. században egy kápolnával bővítették, és még ugyanebben a században lebontották eredeti szentélyét. Helyette sokszögzáródású, támpilléres, gótikus szentélyt építettek, amely csúcsíves diadalívvel nyílik a szentéllyel csaknem azonos szélességű hajóba. A poligon mindegyik falába fülkéket építettek, amelyek ereklyék és egyházi kincsek bemutatására szolgáltak.

A pécsi káptalanhoz, illetve préposthoz tartozó települést a törökök igen hamar elfoglalták.  Ekkoriban (a 16. század első felében) kezdett el terjedni a vidéken a református vallás is, és a település is lakói is áttértek az új istenhitre. Valószínűleg ezt követően bontották le a kápolnát és a sekrestyét, és festették ki újra a templomot, eltakarva-eltávolítva a korábbi díszítést.

A falu a török kor idején még nem, de az 1706-os „rácdúlást” (a Rákóczi-szabadságharc alatt fosztogató rácok dúlták végig a vidéket) követően elnéptelenedett, temploma egyre romosabb állapotba került. Később a visszaköltöző lakosság a falakat kőlábakkal, támpillérekkel erősítette meg, a kazettás mennyezet is a 18. században készült. A barokk stílusú torony 1827-ben épült - sokáig emiatt hitték a művészettörténészek, hogy egy "fiatal" templomot látunk - csak az ezredfordulón derült az épület középkori eredete, egy alapos régészeti átvizsgálás során. 

1730-ban készült harangját 1915-ben hadügyi célokra lefoglalták, azaz a környék más harangjaival egyetemben beöntötték, és hadianyag lett belőle. 

A túronyi templom 2004-ben felkerült a World Monuments Fund listájára is, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi szervezet a támogatásra érdemes, a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolta. 2006-ban egy több évig tartó teljes rekonstrukciót követően kívül-belül megújult a templom.

Ma a templom és környezete kifejezetten békés, csöndes szemlélődésre csábít, érdemes időt szánni az apró részletek felfedezésére.

Open from

open today
Sunday08:00–17:00
Monday08:00–17:00
Tuesday08:00–17:00
Wednesday08:00–17:00
Thursday08:00–17:00
Friday08:00–17:00
Saturday08:00–17:00

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: June 29, 2020

Public transport

 • A Pécs és Siklós között közlekedő helyközi autóbuszokról Túrony, Kossuth Lajos utca megállóhelyen kell leszállni.

Getting there

 • Túrony, Kossuth Lajos utca megállóhelyről az 58-as főúton déli irányba indulva kb. 50 méter megtétele után fordulj balra, a Kossuth Lajos utcába, majd további 200 méter sétával érhető el a templom.

Parking

 • A Kossuth Lajos utcán, a templom előtti parkolóban lehet megállni.

Coordinates

DD
45.903370, 18.233957
DMS
45°54'12.1"N 18°14'02.2"E
UTM
34T 285448 5087032
w3w 
///huggers.vintage.outsold
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Túrony Árpád-kori temploma

Kossuth Lajos utca 19.
7811 Túrony
Phone +36 72 424 727

Special features

Place to visit Bad weather tip
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp