Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Historical Site

Derenk (romfalu)

Historical Site · Aggteleki-karszt · 346 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Derenk iskolája volt az épület elődje
  Derenk iskolája volt az épület elődje
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Évszázadokon keresztül maroknyi lengyel közösség lakott az Aggteleki-karszt fennsíkjának egyik félreeső pontján. A gorálok és kisebb számban magyarok majdhogynem teljes elszigeteltségben éltek az erdő mélyén, mígnem az önkény elsöpörte otthonukat a föld színéről. Ma az egykori iskola épületében kialakított emlékhely és kiállítás fogadja a hosszú gyalogtúrán érkezőket e festői fekvésű helyszínen.

A Derenki-polje

Bár a karsztfennsíkok nem éppen a megtelepedés legideálisabb helyszínei, hiszen a víz elszivárog a mészkőben, és a talaj is gyakorta sekély, Derenk mégis az Alsó-hegy platóján jött létre egy poljéban. A polje nagy karsztos mélyedést jelent, mely lefolyástalan: a csapadékvíz itt hosszabb ideig megmarad a felszínen. Ezt láthatjuk a falu romjaitól délre eső részen, illetve kissé keletebbre, egy hatalmas, vizenyős tisztáson.

Gorálok a karszton

A gyönyörű erdős tájban egykor a fordulatos történetű Derenk (nevének szláv eredetű megfelelője, a „drenka" somfát jelent) élte nyugodt mindennapjait távol a szomszédos településektől, zárványként létezve a nehezen megközelíthető fennsíkon. A 15. században már fontos falu volt, de a török idők, majd a Rákóczi-szabadságharc idején csaknem elnéptelenedett. Az 1711. évi pestisjárvány - egy időre - beverte a szeget Derenk koporsójába: lakosságának nagy része a betegség áldozata lett, maradéka pedig elmenekült. Még 1720-ban is lakatlanul állt.

A lassacskán megjelenő kevés magyar család mellé az Esterházyak szepességi gorálokat telepítettek be. A 19-20. században a falu lakossága 400-500 főt számlált. Szinte kizárólag egymás között házasodtak, földrajzi helyzetükből adódóan pedig a külvilággal ritkán érintkeztek, ezért az utolsó időkig megőrizték nyelvüket és szokásaikat. A lengyelországi hegyekből származó jobbágyok hasonló környezetbe csöppentek, mint ahonnan egy jobb élet reményében elindultak: állattartás, favágás, szénégetés, vadászat jelentette betevőjüket, de egy apró fűrészmalom is szolgálta a falu lakóit.

A kétszer kihalt falu

A trianoni békediktátum a határt a falu főutcáján húzta meg - bár a szláv lakosság a közeli, szlovákok által is lakott Jabloncához (Silická Jablonca) több szállal kapcsolódhatott, egy népszavazáson mégis úgy döntött, hogy Magyarországhoz akar tartozni (hiszen gazdaságilag inkább Miskolc és Szendrő piacaihoz kötődött). E választás bizarr módon később sokba került a derenkieknek.

A rosszul termő földeket birtokló, viszonylag mostoha körülmények közt élő derenkiek gyér bevételeiket időnként orvvadászattal egészítették ki. Az 1930-as évek végén Horthy Miklós, aki többször is a közeli szelcepusztai vadászkastélyban vendégeskedett, medvéskertet alakított ki a környező erdőkben. A rossz szomszédságot jelentő, „útban lévő" lakosokat igyekeztek rábírni az elköltözésre, azonban a zárt közösségnek kevés tagja vállalkozott élete felforgatására. Végül 1943-ban erőszakkal telepítették szét őket, épületeiket pedig lerombolták. Bár anyagilag tisztességesen megfizették a költözködőket, a korábbinál jobb minőségű földeket kaptak, a közösség szétszakadt, és újabb csapásként az 1950-es években nagy részük kuláklistára került. Az utolsó helybéli, aki megtagadta a kitelepítést, az 1960-as évek végéig tartott ki otthona mellett.

Derenk ma

A turistaút mentén fejfára emlékeztető megjelenésű, kétnyelvű (magyar és lengyel) táblák jelzik a házak helyeit, rajtuk a tulajdonosok és új otthonaik helynevei szerepelnek. Az egykori istálló düledező épülete mellett csak az emlékhelynek és kiállítótérnek újjáépített iskolaépület áll már. Az ablaktalan és ajtók nélküli házban Derenk és népessége történetével ismerkedhetünk meg. Közel hozzá kis kápolnát emeltek, a templom helyére kőkeresztet állítottak. A falu harangját az utolsó lakos mentette meg, tőle a szögligeti templomba került.

A „szellemházsor" végében egy tábla jelzi a temetőhöz vezető utat. Innen nagyjából 5 perc sétával érjük el az árnyas sírkertet, melyben számos fakereszt és néhány régi, faragott sírkő árulkodik a múltról.

Derenk az Országos Kéktúra pecsételőhelye.

Opening hours

open today
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: December 16, 2021

Public transport

 • A Szögliget, autóbusz-forduló buszmegállóból indulhatunk el Derenkre.
 • A bódvaszilasi vasútállomásról is startolhatunk.
 • A Bódvaszilas, élelmiszerbolt buszmegállót is választhatjuk kedőpontnak.
 • A Szinpetri, autóbusz-váróterem buszmegállóból is nekivághatunk.
 • A Jósvafő, autóbusz-váróteremtől is feljuthatunk egy jó hosszú túrán.

Getting there

 • Szögligetről induljunk el a P jelzésen, majd arról váltsunk balra a Z jelű turistaútra! Amikor ezen elérjük a Kéktúra K jelzését, térjünk azon balra! Ez vezet el a romfaluba (5,4 km, 189 m szintemelkedés).
 • Bódvaszilason a vasútállomásról a K◼ jelzést kell követnünk, majd a faluközponttól a Kéktúra K jelei vezetnek fel a fennsíkra. Itt a Z jelzésre kell térnünk, majd amikor ahhoz ismét csatlakozik a K jelzés, kövessük azt immáron Derenkig! (9,5 km, 355 m szintemelkedés.)
 • Szinpetriből a S jelzésen kell észak felé indulnunk, majd arról a K jelzésre váltanunk, azt egyenesen követnünk (9,9 km, 326 m szintemelkedés).
 • Jósvafőről a Kéktúra K jelzése vezet Derenkre (12 km, 267 m szintemelkedés).

Parking

 • Szögligeten a Kossuth Lajos utca és a Szabadság tér kereszteződésénél találunk az út mentén parkolókat, de jócskán kihajthatunk a faluból és a Szalamandra-háznál is hagyhatjuk az autót.
 • Bódvaszilason a vasútállomás előtt, vagy az Akácos út menti kastélyépületnél tudunk (mögötte van a parkoló).
 • Szinpteriben a Dózsa György utca elágazásánál találunk parkolót ott, ahol a világ legnagyobb könyvét jelzi a tábla.
 • Jósvafőn a központban, a bolt előtt, vagy a Rákóczi Ferenc utca és a Táncsics utca elágazásánál lehet parkolni.

Coordinates

DD
48.542019, 20.639716
DMS
48°32'31.3"N 20°38'23.0"E
UTM
34U 473407 5376608
w3w 
///sentiment.intruded.pumps
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Aggteleki-karszt
A kurucok központjában, a karsztvidéken
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.1 km
Duration 4:15 h
Ascent 404 m
Descent 404 m

Túránk Gömör és Torna festői határvidékére kalauzol: a középkori eredetű falmaradványokkal letűnt dicsőségére emlékező Szádvár kilátópontjára, majd ...

1
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Sajó-Hernád-medence
Putnok - Bódvaszilas (OKT-24.)
recommended route Difficulty moderate Stage 24
Distance 63.1 km
Duration 18:50 h
Ascent 1,760 m
Descent 1,745 m

The 24th section of the Blue Trail takes you to region of a unique character. After traversing grassy rolling hills the trail enters a karst ...

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp