Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Cave

Mucsényi fatörzslenyomat-barlang

Cave · Slovakia · 294 m
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A barlang vadregényes bejárata
  A barlang vadregényes bejárata
  Photo: Szigeti Ferenc, MTSZ - együttműködő szervezetek
A viszonylag könnyen megközelíthető Mucsényi-barlang (Mučínska jaskyňa) igazi geológiai különlegesség. Kialakulása egy évmilliókkal ezelőtt itt élt fához köthető, amelyet a vulkáni törmelék betemetett, majd a fa szerves anyaga az idők során kimállott, megőrizve a fatörzs alakját. A barlang meglátogatása felér egy földtani időutazással, s ideális helyszíne egy családi kirándulásnak. 

A fatörzslenyomat-barlangok eltérő eredetű geológiai folyamatok hatására alakulnak ki, de minden esetben különböző típusú kőzetekbe beágyazódott, nagyméretű fatörzsek elbomlása után visszamaradt, ember által járható üregekről van szó. Ezeket a különleges, ún. pszeudokarsztos természeti jelenségeket eddig leginkább csak pár országból írták le (Románia, Japán, Szlovákia, Magyarország, USA), a vulkáni eredetű Görgényi- és Kelemen-havasok által közrefogott erdélyi Maros-szorosban jelenleg már 70 tagot számláló barlang együttes pedig éppenséggel Európa-bajnoknak számít ebben a műfajban (az egységnyi területre vetített lelőhelyek számának szempontjából).

A könnyen megközelíthető, lényegében az Ipolytarnóc melletti geológiai bemutatóhely (Borókás-árok) feletti hegygerinc túloldalán, már éppen Szlovákiában található Mucsényi-barlang is ebbe az előkelő geológiai klubba tartozik. A barlang kialakulásának története kb. 19-20 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor is egy kidőlt, feltehetőleg tűleveles fát egy akkoriban működő vulkán hamuja befedett (ez lett a jelenlegi befogadó kőzet, a riodácit tufa). A fatörzs elszenesedett, majd évmilliókkal később, amikor a Mucsényi-patak bevágódása lehetővé tette a levegővel való érintkezését, szép lassan kimállott a fa szerves anyaga. Az így keletkezett üreg a riodácit tufa elaprózódása folytán később tovább tágult, de alapvetően megőrizte a fatörzs eredeti alakját.

A barlangot egyetlen, kb. 12 m hosszú, 2,5 m széles és 1,5 m magas vízszintes járat képezi, amelynek falán több helyütt is felfedezhetünk elszenesedett famaradványokat.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Update: February 18, 2022

Public transport

 • A Losonc (Lučenec) irányából érkező távolsági buszok első megállója Mucsényben (Mučín) pont a barlanghoz vezető tansövény kezdeténél, a Völgy utcánál található.

Getting there

 • A barlang a szlovákiai Mucsény (Mučín) településről egy 2,7 km-es könnyű túra során közelíthető meg legegyszerűbben (115 m szint felfele a barlangig). A településről a főútról nyíló Völgyiho utcán (ulica) kell kigyalogolnunk, követve a barlanghoz vezető tanösvény jelét (fehér négyzet zöld sávval átlósan áthúzva), amely végig jól követhető módon vezet bennünket először egy patakvölgyben, majd abból kikapaszkodva fel a barlanghoz.

Parking

 • Mucsényben (Mučín) a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.

Coordinates

DD
48.233213, 19.676170
DMS
48°13'59.6"N 19°40'34.2"E
UTM
34U 401695 5343068
w3w 
///limping.cold.snug
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy
Distance 6.9 km
Duration 2:00 h
Ascent 178 m
Descent 178 m

Időutazás az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont körül. A geológiai tanösvényen egy 17 millió évvel ezelőtti, folyóparti katasztrófa nyomába ...

1
from Kravalik Zsuzsa, Gulyás Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp