Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Mucsényi fatörzslenyomat-barlang

Barlang · Szlovákia
A tartalmat készítette:
Együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A barlang vadregényes bejárata
  / A barlang vadregényes bejárata
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A barlang belseje
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
A viszonylag könnyen megközelíthető Mucsényi-barlang (Mučínska jaskyňa) igazi geológiai különlegesség. Kialakulása egy évmilliókkal ezelőtt itt élt fához köthető, amelyet a vulkáni törmelék betemetett, majd a fa szerves anyaga az idők során kimállott, megőrizve a fatörzs alakját. A barlang meglátogatása felér egy földtani időutazással, s ideális helyszíne egy családi kirándulásnak. 

A fatörzslenyomat-barlangok eltérő eredetű geológiai folyamatok hatására alakulnak ki, de minden esetben különböző típusú kőzetekbe beágyazódott, nagyméretű fatörzsek elbomlása után visszamaradt, ember által járható üregekről van szó. Ezeket a különleges, ún. pszeudokarsztos természeti jelenségeket eddig leginkább csak pár országból írták le (Románia, Japán, Szlovákia, Magyarország, USA), a vulkáni eredetű Görgényi- és Kelemen-havasok által közrefogott erdélyi Maros-szorosban jelenleg már 70 tagot számláló barlang együttes pedig éppenséggel Európa-bajnoknak számít ebben a műfajban (az egységnyi területre vetített lelőhelyek számának szempontjából).

A könnyen megközelíthető, lényegében az Ipolytarnóc melletti geológiai bemutatóhely (Borókás-árok) feletti hegygerinc túloldalán, már éppen Szlovákiában található Mucsényi-barlang is ebbe az előkelő geológiai klubba tartozik. A barlang kialakulásának története kb. 19-20 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor is egy kidőlt, feltehetőleg tűleveles fát egy akkoriban működő vulkán hamuja befedett (ez lett a jelenlegi befogadó kőzet, a riodácit tufa). A fatörzs elszenesedett, majd évmilliókkal később, amikor a Mucsényi-patak bevágódása lehetővé tette a levegővel való érintkezését, szép lassan kimállott a fa szerves anyaga. Az így keletkezett üreg a riodácit tufa elaprózódása folytán később tovább tágult, de alapvetően megőrizte a fatörzs eredeti alakját.

A barlangot egyetlen, kb. 12 m hosszú, 2,5 m széles és 1,5 m magas vízszintes járat képezi, amelynek falán több helyütt is felfedezhetünk elszenesedett famaradványokat.

Árak:

Ingyenes.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2021-09-09

Tömegközlekedéssel

 • A Losonc (Lučenec) irányából érkező távolsági buszok első megállója Mucsényben (Mučín) pont a barlanghoz vezető tansövény kezdeténél, a Völgy utcánál található.

Megközelítés

 • A barlang a szlovákiai Mucsény (Mučín) településről egy 2,7 km-es könnyű túra során közelíthető meg legegyszerűbben (115 m szint felfele a barlangig). A településről a főútról nyíló Völgyiho utcán (ulica) kell kigyalogolnunk, követve a barlanghoz vezető tanösvény jelét (fehér négyzet zöld sávval átlósan áthúzva), amely végig jól követhető módon vezet bennünket először egy patakvölgyben, majd abból kikapaszkodva fel a barlanghoz.

Parkolás

 • Mucsényben (Mučín) a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.

Koordináták

DD
48.233213, 19.676170
DMS
48°13'59.6"N 19°40'34.2"E
UTM
34U 401695 5343068
w3w 
///hattyú.édesanya.tudakozó
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Cserhátvidék
Kapaszkodás a „palóc Olimposzra"
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 11,8 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 543 m
Szintcsökkenés 624 m

A Karancs csúcsára invitáló túra Észak-Magyarország peremének egyik leglátványosabb panorámáját kínálja. A környezetéből élesen kiemelkedő, árnyas ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet
MackóKör - Bakancsban a Medves hátán
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 28,1 km
Időtartam 8:00 óra
Szintemelkedés 626 m
Szintcsökkenés 626 m

A Medves-fennsík különleges atmoszférájának megismerése mellett két, bazaltkúpra épült szomszéd várat is útba ejthetünk ezen az egyénileg bejárható ...

5
Szerző: Abelovszky Tamás,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mindet mutassa

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp