Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Tűzrakó hely a Miklós deák-völgyi tavaknál

Campfire site · Visegrádi-hegység · 183 m
LogoÁllami erdészetek
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • Tűzrakó hely a Miklós deák-völgyi tavaknál
  / Tűzrakó hely a Miklós deák-völgyi tavaknál
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
Az a miliő, amit a Miklós deák-völgyi tavak világa nyújt, nincs minden turistaút mentén. Az erdővel kombinált vizes élőhely mindig extra hangulatot áraszt, hát még ha tüzet is gyújthatunk, és úgy élvezhetjük.

Pilismarót közelében a Dunakanyar egyik leghangulatosabb kirándulóhelye bújik meg. Mindez nagyban annak köszönhető, hogy a Pilisi Parkerdő 2014-ben felkarolta ezt a területet, és felújította a Miklós deák-völgyi hármas tórendszert. A vizes élőhelyet új, a természetvédelmi szempontoknak is megfelelő műtárgyak építésével állították helyre úgy, hogy a víz útja az élőlények számára átjárható legyen, hiszen itt végtére is egy több ponton felduzzasztott patakról van szó. 

Tehát a régi térképeken még egykori tavakként feltüntetett vizekben ma burjánzik az élet. Ez az erő áthat a parton vagy a tűz körül üldögélve is. A tűzfészek körüli kisebb koncentrikus körben elhelyezett hat rönkről könnyedén nyársalhatunk, míg a nagyobb köríven napsugaras alakban elrendezett 5 pad-asztal garnitúrán folyhat a konyhai előkészítő- és utómunka vagy akár csak a társasági élet. A part mentén további asztalokat és padokat is találunk.  

Alkalmanként előre bekészített tűzifa is rendelkezésre áll, de ha éppen nincs, a közeli erdőkben könnyűszerrel lelhetünk száraz gyújtóst és parázsnak valót. Az viszonylag egyértelmű, hogy e tavak partján honnan fogunk az oltáshoz vizet vételezni. Az ivóvíz más kérdés, forrást a tűzrakó helynél nem találunk, ám a közelben igen, a Kádár-forrást. Ehhez a P jelzésen induljunk tovább a völgyben, majd a P● turistaútra forduljunk rá a tavak után balra. Átkelve a patak fölött 500 méteren belül meg is találjuk a forrást, melynek vizét csak saját felelősségre fogyasszuk! 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

 • A Miklós deák-völgyi tavakhoz legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Pilismarót, községháza buszmegálló, ahová Budapest, Újpest-Városkapu XIII. ker. buszpályaudvarról közlekednek járatok Szentendrén keresztül (menetidő: 89-95 perc), illetve Esztergom felől (menetidő: 20-30 perc).

Getting there

 • Pilismarótról a P jelzés kalauzol a tavakig (2,7 km).

Parking

 • Közvetlenül a tűzrakó hely mellett kijelölt parkolót is találunk.

Coordinates

DD
47.774166, 18.847509
DMS
47°46'27.0"N 18°50'51.0"E
UTM
34T 338737 5293443
w3w 
///keyholes.armies.belong
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A Visegrádi-hegység csendes oldala
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 16.6 km
Duration 5:10 h
Ascent 726 m
Descent 726 m

A Visegrádi-hegység ritkán járt hátaira és völgyeibe tartunk, olyan kilátópontokra, melyekről a széles erdőtáj hátterében távolinak tűnik a Duna, ...

5
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Tűzrakó hely a Miklós deák-völgyi tavaknál

külterület
2028 Pilismarót

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp