Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Rám-szakadék alsó tűzrakó hely

Campfire site · Visegrádi-hegység · 220 m
LogoÁllami erdészetek
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • Rám-szakadék alsó tűzrakó hely
  / Rám-szakadék alsó tűzrakó hely
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
A Rám-szakadék többségünknek bakancslistás hely. Jó hír, hogy nem egészen 600 méterrel az igazán izgalmas szurdokrész alatt kijelölt tűzrakó hely is van, így még egy jó kis sütögetéssel is megspékelhetjük mászásunkat.

Ez a lenyűgöző szépségű, fokozottan védett természeti terület egyszerre marasztal és hívogat tovább, Dobogókő irányába. Ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy maradjon, és valóban megrakja azt a tüzet, vagy ha már idáig eljött, menjen fel a Rám-szakadékon. Persze össze is lehet kötni a kettőt, hiszen a szomszédos Lukács-árokban haladó ösvényen lesétálva körbeérhetünk a tűzrakó helyhez, és akkor már kissé megfáradva, megnyugodva, következhet a tűzrakás. 

Egy tűzfészket alakítottak ki, melyet két pad-asztal garnitúra és egy szóló pad kísér. Tűzifát alkalmanként találunk előre bekészítve, de ha mégsem, rövid gyűjtögetéssel az erdő kiadja a száraz tüzelőt.  

Ez a pihenő a Malom-patak és a Rám-szakadékban csörgedező Rám-patak találkozásánál található, így a tűzoltáshoz van honnan vizet meríteni. Ivóvízért sem kell messzire sétálni: ha a Z jelzésen elindulunk a Rám-szakadék felé, fél km-en belül megtaláljuk a Rákóczi-forrást vagy lefelé 1 km-re a Kaintz György-forrást. A források vizét csak saját felelősségre lehet fogyasztani. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

 • A Rám-szakadék alsó tűzrakó helyhez közeli buszmegálló a Dömös, templom megálló, ahová Budapest (Újpest-Városkapu XIII. kerület) és Esztergom felől érkezhetünk. Menetidő: 80-90 perc, Esztergom felől 40 perc.

Getting there

 • A templomtól a P jelzést követve érhetjük el a Királykúti utcát. Itt együtt fut a P, a Z és az S jelzés, ezen haladunk déli irányba kezdetben az aszfaltúton, majd a faluból kiérve a széles turistaösvényen, a Malom-patakkal párhuzamosan. A tűzrakó helyet az S jelzés leválásánál találjuk, amin le is térünk jobbra. A patakon átkelve a műút mellett lesz a tűzrakó hely. Ez az útvonal a buszmegállótól bő 2,5 km.

Parking

 • A gépkocsival érkezők a dömösi Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket.

Coordinates

DD
47.744099, 18.901096
DMS
47°44'38.8"N 18°54'03.9"E
UTM
34T 342661 5289992
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Körtúra a Dunakanyar fokára
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.6 km
Duration 5:00 h
Ascent 581 m
Descent 581 m

Ősöreg romvulkán bércei vigyázzák a Duna és a Kárpátok találkozóhelyét. Csekély magasságok ide vagy oda, a hegykoszorú egyik természeti csodája ez, ...

19
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
A Dunakanyar szurdokútja
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 11.6 km
Duration 3:25 h
Ascent 412 m
Descent 412 m

A Dunakanyar patkójának déli völgyeiben beszűkül a tér: nem csak a folyót préselik össze a hegyek, hanem a csatlakozó völgyeket is szokatlanul ...

17
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Rám-szakadék alsó tűzrakó hely

külterület
2027 Dömös

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp