Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Grillezőhely

Bányász úti-réti tűzrakó helyek, Pilisszentlászló

Grillezőhely · Visegrádi-hegység · 299 m
LogóMagyar Állami Erdőgazdaságok
A tartalmat készítette:
Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • Hóval fedett tűzrakóhely a Bányász úti-réten
  / Hóval fedett tűzrakóhely a Bányász úti-réten
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Tűzrakó- és táborozó hely a Bányász úti réten
  Fénykép: Pusztai Balázs, Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • / Tűzrakó hely a Bányász úti réten
  Fénykép: Pusztai Balázs, Magyar Állami Erdőgazdaságok
Az olyan markáns völgyek, mint amilyen a Bükkös-pataké, mindig nagyon szép dolgokat rejtenek. Már csak ezért is érdemes ellátogatni ide egy jó tűzgyújtásra, piknikezésre.

A családok is szeretni fogják ezt a helyet. Nagyon szépen nyílik itt az erdő, csodás, ahogy a napfény beesik erre az elnyújtott kis rétre. A tűzrakáshoz pedig minden adott: 3 tűzhelyen osztozkodhatunk, és erdei bútorokból sincs hiány.  A tűzrakó helyeket nagy körben kővel rakták ki, a fészkek körül koncentrikusan sorakoznak a rönkök, amiken elhelyezkedhetünk. 10-10 ülőhely/tűzfészek és akkor még nem számoltuk a mellékelt pad-asztal szetteket. Mindegyik tűzrakó hely mellett van ezekből is egy, kettő, illetve három garnitúra. A két szélső placchoz esőbeállót is építettek. 

Alkalmanként előre bekészített tűzifát is találunk a Bányász úti réten, de ha mégsem, a közeli erdők lehullott gallyai és ágai kiadják a gyújtóst. A környezettudatosság jegyében vihetünk is magunkkal megfelelő tűzrevalót. 

Tűzoltáshoz vizet a Bükkös-patakból merítsünk, ivóvizet pedig időszakosan a Zergevirág-forrásból vételezhetünk, ami a tűzrakó helyektől 70 méterre, délre található. Ha ez nem működik, látogassuk meg a Kárpát-forrást innen kb. 800 méterre, északnyugatra. A K+ jelzésen induljunk Pilisszentlászló felé, majd térjünk balra, a K jelzésre. A források vizét csak saját felelőségre lehet fogyasztani. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenesen látogatható terület.

Tömegközlekedéssel

 • A Bányász úti rét tűzrakó helyeihez legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Dömörkapu, autóbusz-forduló megálló, ahová a szentendrei autóbusz állomásról közlekednek járatok - igaz, nagyon ritkán, csak hétvégén, és akkor is csak napi egy járat.

Megközelítés

 • Dömörkaputól kényelmes, 2 km-es sétával érjük el a hosszúkás, Bányász-úti rétet. Nem minden térkép jelöli ezt az elnevezést, ezért érdemes figyelmesen sétálni, míg nem észre nem vesszük az erdei bútorokat. A Bükkös-patak medrét követve, a Z+ jelzésen, vagy a párhuzamos erdészeti műúton haladjunk északnyugat felé.

Parkolás

 • A Bányász úti rét gépkocsival nem megközelíthető, onnan kb. 2 km-re délkeletre, a dömörkapui parkolóban lehet hagyni az autókat.

Koordináták

DD
47.705030, 18.980354
DMS
47°42'18.1"N 18°58'49.3"E
UTM
34T 348489 5285492
w3w 
///dajkál.emelkedő.hintaló
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Séta a Lom-hegy körül, vizek igézetében
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,1 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 409 m
Szintcsökkenés 409 m

A Lom-hegy tömbje körül főként patakpartokon és az eszményi fekvésű Sikáros medencéjében túrázhatunk. Ha jókor vetődünk erre, a hegy nem csak szép ...

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
A Keserűs-hegy kísértése
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 17,3 km
Időtartam 4:55 óra
Szintemelkedés 556 m
Szintcsökkenés 556 m

A Keserűs-hegy legmagasabb pontjára, a Prédikálószékre a legkönnyebb út Pilisszentlászlóról vezet. A fejedelmi panorámán kívül meglátogatjuk ...

5
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Bányász úti-réti tűzrakó helyek, Pilisszentlászló

külterület
2009 Pilisszentlászló
Magyarország

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp