Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Architecture

Remetebarlangok (Mátraverebély-Szentkút)

Architecture · Cserhátvidék · 306 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A mátraverebély-szentkúti Remetebarlangok
  A mátraverebély-szentkúti Remetebarlangok
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
A Nemzeti Kegyhely melletti rétről felpillantva több nagy nyílást is felfedezhetünk az üledékes kőzetekből álló Meszes-tető déli oldalában. Ezeket valószínűleg már létező, természetes barlangok megnagyobbításával hozták létre a világtól elvonulni kívánó remeték, ám hogy pontosan kik és mikor, az a múlt homályába vész.

A tihanyi barátlakások és a Nagymaros feletti Szent Mihály-hegy remetelakjai mellett van egy harmadik olyan barlangrendszer is hazánkban, amelyet bizonyítottan remeteéletet választó közösségek laktak egykor: a mátraverebély-szentkúti. Akárcsak a másik kettőt, minden bizonnyal ezt is már létező, természetes eredetű barlangokból alakították ki, kihasználva, hogy a Nemzeti Kegyhely fölé emelkedő Meszes-tető könnyen megmunkálható üledékes közetekből, miocén kori, 13-14 millió éves meszes homokkőből épül fel.

A sziklafalon tátongó nyílásokat a kegyhely parkolójából is azonnal megpillanthatjuk - mintha a hegy sápadt, viharvert homloka tűnne elő a fák közül. A hajdani lakók több fülkét is kialakítottak itt, a többségüket valószínűleg hálóhelynek, de olyan is akad, amely szentélyként szolgált; az egyikben még mindig látható a kőoltár, rajta egy Jézus-szoborral. A helyiségek sajnos áldozatul estek a kőzet puhaságának, a falaikat a későbbi látogatók bevésések százaival csúfították el.

Nem tudjuk, a barlanglakásokat ki és mikor alakította ki. A helyi hagyomány meglehetősen későre, a 18. századra datálja az építményeket, ennek azonban ellentmond, hogy a remetei életforma addigra többnyire kiveszett a hazai szerzetesi közösségekből, és egyébként is, más források szerint az utolsó, aki elvonultan élt a fülkékben, a kegytemplomban eltemetett Dobát Jozafát, 1767-ben halt meg. Az sem egyértelmű, hogy a 11. századi Szent László-legendához köthető, a 13. században már forgalmas búcsújáróhelynek számító kegyhely, vagy ez a néhány remetebarlang épült ki korábban, de valószínűsíthető, hogy eredetileg az utóbbiakat is a középkorban létesítették, a későbbi lakók legfeljebb alakítottak rajtuk.

A remetebarlangok elhelyezkedése sem lehet véletlen: ma is csak egy szűk ösvényen közelíthetőek meg, ami hangsúlyozza a világtól való elvonulást, ugyanakkor az előttük lévő teraszról jól szemmel tartható az egész környék.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Péter Farkas
Author
Péter Farkas 
Update: November 18, 2020

Public transport

 • A kegyhelynek Mátraverebély (Szentkút) néven saját buszmegállója van, de az idáig (többnyire Salgótarján vagy Nagybátony felől) közlekedő járatok ritkák.
 • A Mátraverebély, eszpresszó buszmegállónál több busz áll meg, onnan viszont hosszabb sétával érhetjük el a kegyhelyet.
 • Buszozhatunk Pásztóról átszállás nélkül Sámsonházára is, ott a Sámsonháza, Fő út megállónál szálljunk le!
 • Ha vasúttal érkezünk Hatvan felől, a Mátraverebély megállóhelyen szálljunk le!

Getting there

 • A kegyhelytől a templom bal oldalán induló ZΩ jelzésen sétálhatunk fel a Remetebarlangokig (400 m, 64 m szintemelkedés).
 • Mátraverebély-Szentkút az Országos Kéktúra 19. szakasza mentén fekszik. A K jelzésen Hollókőtől kb. 31, Mátraverebély vasútállomásától 5 km távolságra van.
 • A Mátraverebély, eszpresszó buszmegállótól a 21-es úton induljunk el nyugat felé, majd térjünk át jobbra, azaz észak felé a K jelzésre! Ezen közvetlenül a kegyhelyig sétálhatunk (4,5 km).
 • A Sámshonháza, Fő út buszmegállótól az Országos Kéktúra K jelzésén induljunk el délkeletre, majd kövessük azt egészen a kegyhelyig! (4,1 km).
 • Mátraverebély vasútállomásától egyszerűen a K jelzést kell követnünk északi irányba (5,1 km).
 • A kegyhelyet érinti a Mária-út ᵯ jelzése is.

Parking

 • A kegyhelynek saját, tágas parkolója van, amelyet térítésmentesen lehet igénybe venni

Pásztó irányából érkezve 21-es főútról Mátraverebély településnél kell balra, Szentkút felé lekanyarodni, innen még kb. 5 kilométer a kegyhely, végig kitáblázva. Salgótarján felől nem szükséges Mátraverebélyig elmenni, hanem a nagybátonyi elágazó utáni jobb kanyar végén jobbra kell elfordulni. Tábla is jelzi a Nagyboldogasszony Bazilikát.

Coordinates

DD
48.003175, 19.763552
DMS
48°00'11.4"N 19°45'48.8"E
UTM
34U 407772 5317392
w3w 
///munched.recharged.subtexts
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Hiking · Mátravidék
Becske - Mátraverebély (OKT-19.)
recommended route Difficulty moderate Stage 19 Open
Distance 73.1 km
Duration 22:10 h
Ascent 2,245 m
Descent 2,495 m

Throughout the 19th section the Blue Trail crosses a more spectacular part of Cserhát. It traverses wooded rolling hills scattered with cozy ...

6
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp