Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Panoramaweg empfohlene Tour

Malom Kör 30

Panoramaweg · Börzsönyvidék · geschlossen
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Malom-kör instant túrát futva vagy gyalog is lehet teljesíteni
  A Malom-kör instant túrát futva vagy gyalog is lehet teljesíteni
  Foto: Vitalitás SE
m 500 400 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
A börzsönyi instant túra hosszabb távján egészen Kóspallagig elkalandozunk Zebegényből, miközben számos ponton a Dunakanyar csodálatos panorámáját élvezhetjük.

Diese Tour liegt im Bereich einer Wegesperrung und ist daher geschlossen. Aktuelle Infos

geschlossen
schwer
Strecke 32,7 km
10:00 h
772 hm
772 hm
478 hm
116 hm

A Malom Kör, mint egyénileg teljesíthető „instant” körtúra a Börzsönybe invitálja az indulókat egy rövidebb (20 km) és egy hosszabb (30 km) távra. Futva vagy gyalog lehet teljesíteni a túrákat, az ellenőrző pontokon történő áthaladást QR-kód leolvasással lehet igazolni. A túra nevét az útvonal mentén folyó Malom-völgyi patak ihlette. A túra rajt- és célpontja a festői Zebegényben, a Monarchia Rétesháznál található. Az útvonalak gondos megtervezése során a szervezők célja az volt, hogy mesebeli látvánnyal és változatos, izgalmas tereppel találkozzon az idelátogató. A túra útvonala természetvédelmi területen halad, így a kijelölt turistautakról letérni nem szabad. Az esetleges vadászati időpontokról érdemes indulás előtt tájékozódni az IpolyErdő honlapján.

Szintidő:

 • Futva: 6 óra
 • Túrázva: 10 óra

Ellenőrzőpontok:

 • Rajt, cél: Zebegény, Rétesház
 • 1. EP: Ernő-forrás
 • 2. EP: Kilátóhely pihenő
 • 3. EP: Törökmező turistaház
 • 4. EP: Száraz fák rétje
 • 5. EP: Kóspallag ABC

Nevezési díj:

 • 3500 Ft
  • egyedi, kézzel készített kézműves kerámiaérem
  • egyedi nyakba-akasztó, mely “kártyatartó karabinerrel” kapcsolódik az éremhez, így arról levehető és más célból is használható
  • a zebegényi Monarchia Rétesháznál egy finom rétesre beváltható kupon
  • az eredménylistán tallózható teljesítési adatok (Eredmények)
 • 1500 Ft
  • Amennyiben a teljesítő nem igényli az ajándékokat, úgy a nevezési díj fejében az eredménylistán tallózható részletes teljesítési adatok, a teljesítő profilképével

Szervező:

Technikai információk:

 • Okostelefon és mobilinternet előfizetés szükséges a teljesítéshez. 
 • Többen is indulhatnak egy telefonnal, a mobil felületen a QR kód beolvasása után további teljesítők (nevezéskor kapott kódszám alapján) hozzáadhatók. A pontérintés rögzített időpontja ebben az esetben az összes résztvevőnek azonos lesz.
 • A „Túráim” menüpontban az aktuális nevezés adatainál a „start” gomb megnyomása után a telefonon a túra adatai, az eltelt idő, illetve a túrához tartozó QR-kódos ellenőrzőpontok száma jelenik meg. 
 • A kihelyezett kódokat a “QR kód” ikon megnyomását követően (a telefon kameráját a kód fölé tartva) az oldal azt automatikusan beolvassa. Fontos, hogy a telefonon a beállítások/alkalmazások menüpontban engedélyezni kell a böngésző hozzáférését a fényképezőgép funkcióhoz.
 • Előfordulhat, hogy nincs mobilinternet elérhetőség az adott ponton, ahol a QR-kód található, ez esetben akkor is olvasd le a kódot, és haladj tovább. Az alkalmazás megjegyzi azt, és ha lesz internet-elérhetőség, akkor az „Offline frissítés gomb” megnyomása után rögzíti a rendszer a sikeres pontérintést. Nagyon fontos, hogy miután beolvastad a QR-kódot, ne frissítsd a weboldalt, mivel akkor az ideiglenes fájl, ami az érintési pontot jelzi, kitörlődik. Ha problémád akad, bátran hívd a szervezőket a +36 20 264 1721-es számon.

A teljesítés menete: 

 • A Malomkör weboldalhoz tartozó mobil felületen beépített QR kód olvasó található, így a készülékre nem szükséges előzetesen külön QR-kód olvasó alkalmazást telepíteni. Megadott sorrendben kell érinteni a pontokat, és a kijelölt úton kell haladni. Szintidőn túli beérkezés és pontkihagyás esetén az eredménytáblázatban a „kiszállt” vagy „szintidőn kívül” fog szerepelni a név mellett.
 • Aki futva nevezett, de a megadott futó-szintidőből – bármilyen okból – kicsúszik, ám a megadott táv túrázó szintidején belül célba ér, választhat: vagy sikertelen futó teljesítő lesz (ebben az esetben még kétszer próbálkozhat), vagy sikeres túrázó teljesítő lesz, megkapja az érmet és a rétest, az eredménylistán pedig túrázóként lesz feltüntetve.
 • A sikeres célba érkezést követően e-mailben kapsz egy 4 számjegyű kódot, amely nyitja a Malomkör turistaoszlopba épített, “becsületkassza” alapon működő éremtárolóinak egyikét.
Profilbild von Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualisierung: 03.11.2021
Schwierigkeit
schwer
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
478 m
Tiefster Punkt
116 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Start

Zebegény, Rétesház (123 m)
Koordinaten:
DD
47.803650, 18.913590
GMS
47°48'13.1"N 18°54'48.9"E
UTM
34T 343776 5296584
w3w 
///pfennig.bedeutenden.dampfer

Ziel

Zebegény, Rétesház

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A rajthelyről a Z jelzésen indulunk a település központja felé.
 • A hidacska előtt balra térünk a S↺ jelzésre, és azt követjük a S● jelzésig.
 • A patakon átkelve a S+ jelzést követjük a Szent Mihály-hegyre.
 • A hegycsúcsra már a S jelzést kövessük, ami hamarosan fonódik a K jelzéssel.
 • A K jelzés a Törökmezőig kísér minket.
 • Onnan a Z jelzést kövessük, majd a Z+ jelzés átvezet a P jelzésre.
 • Kóspallagról a K jelzésen indulunk vissza.
 • A Törökmezei-halastó után jobbra térünk a Z jelzésre, ami már a célig vezet.

Az útvonal részletes leírása:

A Rétes Ház előtt található útjelző táblán lévő start QR kód beolvasása után indulj el a Kossuth Lajos úton a faluközpont felé, majd a Mókus sörözőnél (300 m) fordulj balra a Szőnyi utcába. Haladj tovább, majd (20 m) múlva fordulj balra a Trianon-emlékmű felé, és haladj a S↺ jelzésen, a macskaköves járdán felfelé. 600 m után a Trianoni emlékművet keresztezve továbbra is a S↺ jelzésen haladj jobbra. Elhagyva a Kós Károly-kilátót a kereszteződésnél továbbra is a S↺ jelzésen fordulj jobbra, majd balra. Figyelj, mert 900 méter múlva a jól követhető eddigi jelzés balra felfelé visz. 250 méter után térj rá a S● jelzésre egyenesen, melyen eljutsz az Ernő-forrásig, az 1. ellenőrzőpontig (2.7 km). A QR kód a közelebb lévő rönkasztal hátsó lábán van elhelyezve; a tartalék kód pedig a forrásnál lévő rönkasztal hátsó lábán található.

Innen haladj tovább a S↺ jelzésen lefelé, majd (700 m) balra térj át a S+ jelzésre. 1 km utánaz Y kereszteződésnél tarts jobbra a S+ jelzésen. 300 méter múlva az útvonalról jobbra letérve találsz egy kilátóhely-pihenőt, a 2. ellenőrzőpontot (4,6 km). A QR kód a faház belső részén a tetőszerkezet szarufáján felül van elhelyezve; a tartalék kód pedig a faház jobb oldalán, az építmény külsején, szintén a tetőszerkezet belső részén található.

Térj vissza a S+ jelzésre, és haladj tovább felfelé, majd fordulj balra (1,8 km) a S jelzésen Hegyes-tető felé. Légy óvatos a meredek, sziklás úton! 900 méter múlva a rádiótornyot elhagyva a tisztáson tarts balra a K jelzésen, és rövidesen megérkezel a Julianus-kilátóhoz. Ha időd engedi, menj fel, és gyönyörködj a lenyűgöző kilátásban.! A kilátó tetejéről nem csak a kanyargó Dunára, a belső Börzsönyre is páratlan a kilátás!

A kilátót magad mögött hagyva a K jelzésen indulj tovább Kövesmező felé. Innen 2,2 km-re a K jelzés keresztezi az aszfaltutat, majd mellette halad, 800 m után ismét keresztezi, és enyhén jobbra fordul a egyenesen a Csapás-rétek felé. A tisztás végében található Déchy-Mór pihenőhely után a K jelzésesen haladj lefelé az erdőben, és 1 km múlva az Y kereszteződésben tarts jobbra, majd 600 méter után a kereszteződésben haladj tovább egyenesen. Ezután a K jelzés balra kanyarodik, és megérkezel Törökmezőre, a 3. ellenőrzőponthoz (14,1 km). A QR kód a turistaház előtt található útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az Ipoly Erdő Zrt. „ A Börzsöny-hegység természeti értékei” témájú információs táblájának hátsó tartóoszlopára van rögzítve.

A turistaházat jobbra kerülve indulj tovább a Z◼ jelzésen, majd 200 méter múlva a Z jelzésen fordulj jobbra. Körülbelül 500 méter múlva a tisztáson enyhén balra térj le egy kevésbé kitaposott keskenyebb ösvényre. Hamarosan kiérsz egy aszfaltútra, melyen utad balra kanyarodva folytasd, majd az útról 250 méter megtétele után jobbra térj le. A mezőn át beérsz az erdőbe, ahol ismét egy aszfaltút (Kóspallagi út) keresztezi a Z jelzést. Körültekintve keresztezve haladj át rajta, és folytasd utad az erdőben. Az erőből kiérve (1 km) az Y elágazásnál tarts jobbra a Z jelzésen, majd 200 méter múlva a Z+ jelzésen fordulj enyhén balra, majd a mezőn a kitaposott ösvényen haladj egyenesen a száraz fák rétjén, és 800 m múlva megérkezel a 4. ellenőrzőponthoz (17,8 km). A QR kód a turista útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az útvonaladdal megegyezően, a Kóspallag felé vezető úton innen 500 méterre, jobbra egy piros színű beton oszlopon van elhelyezve.

Innen balra kanyarodva Kóspallag felé menj tovább a S jelzésen. 600 méter után az Y elágazásnál haladj jobbra az erdőbe, majd kiérve az erdőből egyenesen haladj tovább az erdő szélén. A S jelzésen beérve Kóspallagra a Váci úton egyenesen az ABC-hez érve megérkezel az 5. ellenőrző ponthoz (21,3 km). A QR kód a közért előtt található turista útjelző tábla hátoldalán található; a tartalék kód pedig az Ipoly Erdő Zrt. „Kirándulás Kóspallagról a Csóványosra” témájú információs táblájának hátsó tartóoszlopára van rögzítve.

Innen utad balra kanyarodva a K jelzésen, a Kossuth utcán folytasd. 600 m után a falu végén, a buszmegállónál fordulj jobbra, a földútra. A focipályát jobbról kerülve térj be az erdőbe. 500 méter után murvás útra érsz, fordulj balra, és menj 500 métert lefelé az aszfaltútig. Körültekintve keresztezd, és folytasd utad felfelé az erdőben. 2 km múlva az erőből kiérve fordulj jobbra, és haladj az erdő szélén a vadászles felé. Itt fordulj balra, és egyenesen haladj továbbra is az erdő szélén, majd egyenesen át a legelőn egészen a szemközti erdőig, Törökmező felé. 2 km múlva Törökmező előtt fordulj jobbra a Z jelzésre. A jelzést követve (1 km) kelj át a Malomvölgyi-patakon, aztán kövesd a kanyargó ösvényt, míg kiérsz a Malom-völgybe. Itt a letaposott füves úton fordulj jobbra, és kövesd az erdő mellet annak nyomvonalát. Az erdőbe érve (1km) újra kelj át a Malomvölgyi-patakon, és folytasd utad, míg eléred (2 km) Zebegényt. A Z jelzésen az Ady Endre utcán haladva érsz vissza a Rétesházhoz. A már ismert útjelző táblán lévő cél QR kód beolvastatásával sikeresen teljesíteted a 32,8 km-es távot. Gratulálunk!

 

Vízvételi lehetőségek, vendéglátóhelyek és bolt listája az útvonalon:

 • Rétesház, Zebegény
 • Mókus Söröző, Zebegény (250 m)
 • Ernő-forrás (2,8 km, iható vizű)
 • Törökmezői turistaház (14 km)
 • ABC, Kóspallag (22,5 km)
 • Nyomóskút a kóspallagi ABC-vel szemben (22,5 km)
 • Börzsöny Söröző, Kóspallag (400 m-rel letérve a kijelölt útról, Szent István út 48.)

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Vonattal érkezve a Zebegény állomáson szálljunk le.

Anfahrt

 • A vasútállomástól a település főutcáján, a Kossuth Lajos úton sétáljunk fel 450 m-t a kezdőpontig a Z jelzésen.

Parken

 • A rajt-cél helyszínnél nem biztos, hogy tudunk parkolni az utcán, ezért érdemes a település központjában, a Petőfi téren hagyni az autót.

Koordinaten

DD
47.803650, 18.913590
GMS
47°48'13.1"N 18°54'48.9"E
UTM
34T 343776 5296584
w3w 
///pfennig.bedeutenden.dampfer
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geschlossen
Schwierigkeit
schwer
Strecke
32,7 km
Dauer
10:00 h
Aufstieg
772 hm
Abstieg
772 hm
Höchster Punkt
478 hm
Tiefster Punkt
116 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 7 Wegpunkte
 • 7 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp