Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Waterfall

A Sebes-víz vízesése

Waterfall · Bükkvidék · 513 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Sebes-víz vízesése
  A Sebes-víz vízesése
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A Fátyol-vízesés „testvére" a sokkal kevésbé ismert, ám annál látványosabb Sebes-víz zuhatag, amely természetes erdei környezetben, a Bükk legnagyobb esésű patakvölgyében zúdul alá a maga által épített mésztufa lépcsősoron.

A bükki karszt központi térségének egyik legkülönlegesebb látnivalója a kevesek által ismert zuhatag, mely megjelenésében és keletkezésében a Fátyol-vízeséssel rokonítható. Látványa azonban sokkal különb annál: dús, kiépítetlen erdei környezetben, vad robajjal zúdul alá a víz, mely a lehulló ágak s kidőlt fák torlaszain, illetve a saját maga által épített akadályokon ezernyi ezüstös fonalra, fátyolszerű sugárra oszlik. (Aszályos időszakban sajnos patak helyett csak csepegéssel kell beérnünk, de a kőzetformációk ekkor is érdemesek a megtekintésre).

A Sebes-víz igazi mésztufa-monstrumot épített maga alatt. A folyamat mozgatórugója a csapadékvíz, mely a mészkőfelszínre hullva a kőzettest repedésein keresztül annak gyomrába jut, közben a talajjal érintkezve szénsavat vesz fel, és amikor egy forrásban a felszínre lép, a szénsav-tartalom elillan, az oldott mész pedig elkezd kiválni. Ezáltal édesvízi mészkő, más néven mésztufa vagy (lyukacsossága nyomán) darázskő keletkezik. Ez bekérgezi a patak útjába kerülő akadályokat, a rajta megtelepedő mohák és növények pedig a széndioxid elvonásával gyorsítják is a folyamatot. A lépcsőkön alábukó víz zúgói itt, a Bükk legnagyobb esésű patakvölgyében pazar képet festenek.

Az átlagosan kb. 800 méter magas Bükk-fennsíkra hulló csapadék elnyelődik a felszínről, a mélybe jutva pedig szövevényes barlangrendszereket épít, réseken és nagyobb hasadékokon keresztül vándorol a hegyvidék pereme felé. A fennsík szegélyén ezért számos bővizű forrás működik, melyek hosszabb-rövidebb patakokat táplálnak. Ilyen a vízesést létrehozó Sebes-víz is, amelynek rövidke felszíni útja a vízesésnél száz méterrel feljebb kezdődik, és a Garadna-pataknál ér véget. A két forrásbarlangból esős időszak után a hideg levegő mellett jelentős mennyiségű víz tör elő - száraz periódusban azonban alig szivárog valami a felszínre.  A gyorsfolyású patak rövid, nagy esésű völgyet vájt a fennsík oldalába, végigmenni benne nem mindig egyszerű - főleg csapadékos időben vagy hóolvadáskor, amikor a hangos robajjal zúduló víz részben az ösvényt is elönti.

A Sebes-víz zuhataga leginkább tavasszal, hóolvadás vagy nagyobb esőzések után tündököl teljes pompájában - a látogatás időpontját érdemes ehhez igazítani.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: January 10, 2021

Public transport

 • Miskolcról a 15-ös busszal utazhatunk, a Garadna vasút vagy Ómassa megállóhelyen szálljunk le.
 • Ha a Lillafüredi Állami Erdei Vasúttal érkezünk, Garadna állomásig, azaz a végállomásig utazzunk.

Getting there

 • Garadna állomástól induljunk tovább, Ómassa felé a S+ jelzést követve. Miután átkeltünk a Sebes-víz feletti hídon, forduljunk balra a jelzéssel (1,1 km 97 m szintemelkedés).
 • Ómassáról indulva először a K jelzésen induljunk el délnyugat felé, ami 200 méter múlva balra kanyarodva folytatódik a S jelzéssel fonódva. Amikor szétválik a két jelzés, a S jelzésen menjünk tovább, ez vezet el a Sebes-vízhez, amit a zuhatagnál ér el (2,3 km, 113 m szintemelkedés).
 • A Sebesvízi út és a Jávorkúti út elágazásától (parkolási lehetőség) az aszfaltot jobbra elhagyó S jelzésen kereshetjük fel a vízesést (0.6 km szintemelkedés nélkül).

Parking

 • Ómassán nem találni kijelölt parkolóhelyet, érdemes Garadnán próbálkozni.
 • Garadna állomáson az Ómassai út mentén találunk helyet az autónak.
 • Autóval felhajthatunk a Sebesvíz Panzió közelébe is, ahol a Sebesvízi út és a Jávorkúti út elágazásánál parkolhatunk.

Coordinates

DD
48.109408, 20.554454
DMS
48°06'33.9"N 20°33'16.0"E
UTM
34U 466834 5328556
w3w 
///referring.notched.unsuccessful
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Bükkvidék
Körtúra a Bükk fennsíkjain
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 19.5 km
Duration 5:50 h
Ascent 746 m
Descent 746 m

Rengeteg látnivalót és élményt felvonultató körtúránk a Bükk-fennsík tájaira kalauzol el. Az útvonal hosszú, és a sok megálló elég időt kíván, ...

1
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 20.4 km
Duration 6:15 h
Ascent 782 m
Descent 782 m

A Bükk karsztjelenségeinek tárházát, tájhasználatának pedig látványos lenyomatait vonultatja fel ez a hosszú, mégsem megerőltető útvonal.

3
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


A Sebes-víz vízesése

Külterület, Ómassa és Garadna között
 Ómassa

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp