Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

Ezüst-kevélyi kilátóhely

Viewpoint · Pilisi-hegyek · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Jobbra, hátul a Nagy-Kopasz, a Budai-hegység legmagasabb pontja
  / Jobbra, hátul a Nagy-Kopasz, a Budai-hegység legmagasabb pontja
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a bányafalról
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Egykor malomkövet bányásztak itt
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Az Ezüst-Kevélyen valamikor hatalmas malomkövek alapanyagát bányászták. Ma egy elhagyatott bányaudvart találunk itt, melynek pereméről Budapestre és a Budai-hegységre nyílik panoráma.

Az Ezüst-kevély bányáit már nem művelik, de a gödör falszerű peremére felmászva végignézhetünk Budapest Duna-partján egészen a Gellért-hegyig. Szemben a Hármashatár-hegy, mögötte a Széchenyi-hegy és a János-hegy, tovább hordozva tekintetünket pedig a laposnak tűnő hegyháton megpillanthatjuk a hegyvidék legmagasabb pontját, a Nagy-Kopaszt (559 m) is. Eggyel közelebb a Szénások fátlan tetőszintje fedezhető fel.

A lent látható település Üröm, melynek középkori eredetű neve az őrlés szóból ered. Nem véletlenül: a lábunk előtti bányagödör a homokkő-kitermelés maradványa. A kőzetet kovás oldatok járták át, ezáltal különösen keménnyé vált. Az itt bányászott hárshegyi homokkőből sokáig gyártottak malomköveket, így kötődött össze a falu elnevezése a hegy anyagának hasznosításával. A felhagyott gödröt lassan visszahódítja a természet, egyre sűrűbb növényzet lepi el az egykori bányaudvart.

Open from

open today
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Updated: February 15, 2021

Public transport

 • A Pilisborosjenő, orvosi rendelő buszmegállóig a 840-es számú elővárosi buszjárattal utazhatunk az Árpád híd autóbusz-állomásról.
 • Az Üröm, templom tér megállóhelyet szintén a Budapest, Árpád híd autóbusz-állomástól közelíthetjük meg.
 • Ha Budapestről indítanánk a túrát, a csillaghegyi HÉV-megállóból vagy a 143-as és 243-as buszok Pince köz nevű végállomásáról is nekivághatunk.

Getting there

 • Üröm, Templom térről a PT jelzésen induljunk el észak felé az Iskola utcán! Erről balra kell kanyarodnunk a Rákóczi Ferenc utcára. A PT hosszú egyenes baktatás után jobbra terel, és elhagyja a település fiatal részét. Felérve a hegyre a P jelzés csatlakozik, ezt bal felé kell követnünk. Megkerüljük a bányagödröt, és ahol az ösvény kis jobbkanyart tesz, nekünk visszafelé kell letérnünk a bányagödör felé induló jelzetlen csapásra. A fák között látjuk a nyílt teret, amit keresünk (2,4 km, 179 m szintemelkedés).
 • Pilisborosjenőről a P◼ jelzést is választhatjuk, ez az Ezüst-Kevély oldalában harántol föl a hegyre. Ehhez a Rózsa utcán kell elindulnunk, mely a Szent Donáth utcába fut. Erről jobbra térünk a Szőlő utcára, majd balra, a Viola közön keresztül hagyjuk el a települést. A jelzés felkalauzol a gerincre, ahol a P jelzésre váltunk jobb felé. Ahol a gerinc kiszélesedik, a turistaút bal felé hajlik - egy jelzetlen ösvény indul egyenesen, kissé jobbra hajolva. Láthatjuk a fák mögött a bányagödröt, így találhatjuk meg a kilátót (3,2 km, 205 m szintemelkedés).
 • A csillaghegyi HÉV-megállóból a P jelzés vezet fel a bányagödörig. Kerüljük meg a turistaúton, majd ahol az enyhe jobbkanyart tenne, forduljunk visszafelé, és válasszuk a gödör peremére vezető jelzetlen ösvényt! (7,2 km, 316 m szintemelkedés.)
 • A 143-as és 243-as buszok végállomásától a P+ jelzés kalauzol a P jelzés csatlakozásáig. Ezen érünk el a bányagödörig és megkerüljük azt jobbról. Ahol a turistaút kissé jobbra hajlik, forduljunk visszafelé, és válasszuk a jelzetlen ösvényt! (5,5 km, 293 m szintemelkedés.)

Parking

 • Ürömön a Templom térről a Fő utcára balra fordulva találunk egy ingyenes parkolót.

Coordinates

DD
47.611957, 19.005607
DMS
47°36'43.0"N 19°00'20.2"E
UTM
34T 350117 5275099
w3w 
///leotard.visions.pines
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
38.6 km
10:00 h
1,285 m
1,245 m
24.1 km
7:00 h
1,054 m
603 m
10 km
3:30 h
393 m
485 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 3 Routes nearby
Endurance Hike · Budapest und Umgebung
Kinizsi Százas - 40 km
Top moderate
38.6 km
10:00 h
1,285 m
1,245 m

A Kinizsi Százas mellett 32 éve megrendezik a két rövidebb útvonalat is, hogy akik nem bírják az extrém megterhelést, azok is átélhessék a legendás ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Budapest und Umgebung
Kinizsi Százas - 25 km
Top moderate
24.1 km
7:00 h
1,054 m
603 m

A Kinizsi Százassal egy időben rendezik a 25 km-es távot is, immár 32 éve. A Pilis lábáig egy útvonalon halad a "százasokkal", majd ott szétválnak ...

1
from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Pilisi-hegyek
A Kevélyeken át Budapestre
Top moderate open
10 km
3:30 h
393 m
485 m

Ha észak felé nézünk a Margit-hídról, magára vonzza tekintetünket egy háromszög alakú, környezetéből élesen kiemelkedő, sziklás csúcsú hegy.

9
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 3 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp