Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátóhely

Ezüst-kevélyi kilátóhely

Kilátóhely · Pilisi-hegyek · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Jobbra, hátul a Nagy-Kopasz, a Budai-hegység legmagasabb pontja
  / Jobbra, hátul a Nagy-Kopasz, a Budai-hegység legmagasabb pontja
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a bányafalról
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Egykor malomkövet bányásztak itt
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Az Ezüst-Kevélyen valamikor hatalmas malomkövek alapanyagát bányászták. Ma egy elhagyatott bányaudvart találunk itt, melynek pereméről Budapestre és a Budai-hegységre nyílik panoráma.

Az Ezüst-kevély bányáit már nem művelik, de a gödör falszerű peremére felmászva végignézhetünk Budapest Duna-partján egészen a Gellért-hegyig. Szemben a Hármashatár-hegy, mögötte a Széchenyi-hegy és a János-hegy, tovább hordozva tekintetünket pedig a laposnak tűnő hegyháton megpillanthatjuk a hegyvidék legmagasabb pontját, a Nagy-Kopaszt (559 m) is. Eggyel közelebb a Szénások fátlan tetőszintje fedezhető fel.

A lent látható település Üröm, melynek középkori eredetű neve az őrlés szóból ered. Nem véletlenül: a lábunk előtti bányagödör a homokkő-kitermelés maradványa. A kőzetet kovás oldatok járták át, ezáltal különösen keménnyé vált. Az itt bányászott hárshegyi homokkőből sokáig gyártottak malomköveket, így kötődött össze a falu elnevezése a hegy anyagának hasznosításával. A felhagyott gödröt lassan visszahódítja a természet, egyre sűrűbb növényzet lepi el az egykori bányaudvart.

Nyitvatartás

Nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-02-15

Tömegközlekedéssel

 • A Pilisborosjenő, orvosi rendelő buszmegállóig a 840-es számú elővárosi buszjárattal utazhatunk az Árpád híd autóbusz-állomásról.
 • Az Üröm, templom tér megállóhelyet szintén a Budapest, Árpád híd autóbusz-állomástól közelíthetjük meg.
 • Ha Budapestről indítanánk a túrát, a csillaghegyi HÉV-megállóból vagy a 143-as és 243-as buszok Pince köz nevű végállomásáról is nekivághatunk.

Megközelítés

 • Üröm, Templom térről a PT jelzésen induljunk el észak felé az Iskola utcán! Erről balra kell kanyarodnunk a Rákóczi Ferenc utcára. A PT hosszú egyenes baktatás után jobbra terel, és elhagyja a település fiatal részét. Felérve a hegyre a P jelzés csatlakozik, ezt bal felé kell követnünk. Megkerüljük a bányagödröt, és ahol az ösvény kis jobbkanyart tesz, nekünk visszafelé kell letérnünk a bányagödör felé induló jelzetlen csapásra. A fák között látjuk a nyílt teret, amit keresünk (2,4 km, 179 m szintemelkedés).
 • Pilisborosjenőről a P◼ jelzést is választhatjuk, ez az Ezüst-Kevély oldalában harántol föl a hegyre. Ehhez a Rózsa utcán kell elindulnunk, mely a Szent Donáth utcába fut. Erről jobbra térünk a Szőlő utcára, majd balra, a Viola közön keresztül hagyjuk el a települést. A jelzés felkalauzol a gerincre, ahol a P jelzésre váltunk jobb felé. Ahol a gerinc kiszélesedik, a turistaút bal felé hajlik - egy jelzetlen ösvény indul egyenesen, kissé jobbra hajolva. Láthatjuk a fák mögött a bányagödröt, így találhatjuk meg a kilátót (3,2 km, 205 m szintemelkedés).
 • A csillaghegyi HÉV-megállóból a P jelzés vezet fel a bányagödörig. Kerüljük meg a turistaúton, majd ahol az enyhe jobbkanyart tenne, forduljunk visszafelé, és válasszuk a gödör peremére vezető jelzetlen ösvényt! (7,2 km, 316 m szintemelkedés.)
 • A 143-as és 243-as buszok végállomásától a P+ jelzés kalauzol a P jelzés csatlakozásáig. Ezen érünk el a bányagödörig és megkerüljük azt jobbról. Ahol a turistaút kissé jobbra hajlik, forduljunk visszafelé, és válasszuk a jelzetlen ösvényt! (5,5 km, 293 m szintemelkedés.)

Parkolás

 • Ürömön a Templom térről a Fő utcára balra fordulva találunk egy ingyenes parkolót.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.611957, 19.005607
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°36'43.0"N 19°00'20.2"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 350117 5275099
w3w (what3words) 
///elnevez.kinyílik.vízcsap
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
38,6 km
10:00 óra
1 285 m
1 245 m
24,1 km
7:00 óra
1 054 m
603 m
10 km
3:30 óra
393 m
485 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
 • 3 Közeli túrák
Teljesítménytúra · Budapest és Környéke
Kinizsi Százas - 40 km
Tipp közepes
38,6 km
10:00 óra
1 285 m
1 245 m

A Kinizsi Százas mellett 32 éve megrendezik a két rövidebb útvonalat is, hogy akik nem bírják az extrém megterhelést, azok is átélhessék a legendás ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra · Budapest és Környéke
Kinizsi Százas - 25 km
Tipp közepes
24,1 km
7:00 óra
1 054 m
603 m

A Kinizsi Százassal egy időben rendezik a 25 km-es távot is, immár 32 éve. A Pilis lábáig egy útvonalon halad a "százasokkal", majd ott szétválnak ...

1
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Pilisi-hegyek
A Kevélyeken át Budapestre
Tipp közepes nyitva
10 km
3:30 óra
393 m
485 m

Ha észak felé nézünk a Margit-hídról, magára vonzza tekintetünket egy háromszög alakú, környezetéből élesen kiemelkedő, sziklás csúcsú hegy.

9
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 3 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp