Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

A Botos-hegy felhagyott kőbányája (Balatonhenye)

Viewpoint · Balaton-felvidéki Nemzeti Park · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Balatonhenye fölötti Botos-hegyről
  / Kilátás a Balatonhenye fölötti Botos-hegyről
  Photo: Péter Farkas
 • / A Botos-hegy felhagyott kőbányájánál
  Photo: Péter Farkas
 • / A Balatonhenye fölötti Botos-hegyen
  Photo: Péter Farkas
 • / A Balatonhenye fölötti Botos-hegyen
  Photo: Péter Farkas
 • / A Botos-hegy felhagyott kőbányájánál
  Photo: Péter Farkas
 • / A Balatonhenye fölötti Botos-hegyen
  Photo: Péter Farkas
 • / A Balatonhenye fölötti Botos-hegyen
  Photo: Péter Farkas
 • / A Botos-hegy felhagyott kőbányájánál
  Photo: Péter Farkas
 • / A Balatonhenye fölötti Botos-hegyen
  Photo: Péter Farkas
 • / Kilátás a Balatonhenye fölötti Botos-hegyről
  Photo: Péter Farkas
Balatonhenye a Káli-medencével határos, apró Monoszlói-medence zsákfaluja. A településtől északra emelkedik a Botos-hegy, amelynek tetején egy szép dolomit-kibukkanáson tanulmányozhatjuk a megdőlt kőzetrétegeket és az innen nyíló panorámát. Vadvirágos rétjén hangulatos tájban sétálhatunk, az egykori kőbányára már csak a fölből kiálló kövek emlékeztetnek.

A Balatonhenye határában emelkedő hegy tájhasználata évezredes múltra tekint vissza. A karszt természetes növényzete eredetileg a cseres-kocsánytalan tölgyes volt, de ennek túlnyomó részét az ember kiirtotta, csak csekély folt maradt meg belőle. Helyét szántó, legelő és rét vette át. Az erdők kivágását valószínűleg már a kelták kezdték, később a rómaiak szőlőt telepítettek a déli lejtőkre. A honfoglaláskor a terület a Kál horka szállásterülete volt, a középkorban pedig a szőlőtermesztés mellett a szántók vettek el az erdők területéből.

A török dúlás után visszatelepült és gyarapodó lakosság egyre több állatot tartott, amelyek gyakran legeltek a ligetes tölgyesben. A kilátópontunkkal szemközti domboldalt is tölgyerdő borította korábban a mai borókás helyett.

A Botos-hegy déli oldalának dolomit sziklafüves lejtőjének gyakori fűféléi a pusztai csenkesz, a fenyérfű és a kunkorgó árvalányhaj, közöttük a csabaíre, kőtörőszekfű és a védett árlevelű len virágzik. Az északi oldalon a talaj kissé vastagabb, és a vízviszonyok is kedvezőbbek, itt láthatunk tavaszi héricset és lila virágú nagyezerjófűt is. Az élőlények közül érdekes lehet bikapók és a ritka, de jellemző rovar, az imádkozó sáska.

A közeli, egykori kőfejtőben fejtett, jól rétegzett követ a környékbeli házak építésére használták. A természetes módon töredezett dolomitmurva viszont kiváló útalapozó volt. A 220-230 millió évvel ezelőtt kialakult, ma a Botos-hegyen található kőzettípusok az Alpok geológiai felépítésével mutatnak hasonlóságot. A késő-triász kori Thetys-tengerben kialakult több ezer négyzetkilométeres árapálysíkságon a lerakódó üledék eredetileg mésziszap volt. A száraz éghajlat és a párolgás miatt a tengervíz besűrűsödött, majd a lefelé szivárgó tömény oldatok dolomittá változtatták azt. A mésziszap lassan, évmilliók alatt szilárdult kőzetté.

A 2000-es években újra akarták nyitni a kőbányát, de a helyiek és környezetvédők tiltakozására a tulajdonosok visszaléptek a tervtől.

A Henyei-fennsíkon átvágó, S jelzésű turistaúton továbbhaladva Kapolcs felé állt a híres henyei ősbükk, a környék egyik legidősebb fája. Az egykori erdők egyik utolsó hírmondója volt a közel 400 éves fa, amelynek sajnos már csak a csonkját látni, mivel 2008-ban ismeretlen okból kigyulladt az odúja. A következő évben a korona nagy része már elszáradt, majd 2010-ben még utoljára kihajtott. A kiszáradt törzs 2016 tavaszán dőlt ki. A hatalmas bükköt a 19. század második felében az erdőirtások során kitermelt erdő egyetlen élő tanújaként akkori gazdái, a Halász família tagjai hagyták meg az utókornak emlékül, így róva le kegyeletüket az öreg fák iránt.

A Botos-hegyi kilátópontról nézve Balatonhenye templomtornyán túl a Káli-medence fátlan síkja terül el, a háttérben a Balaton-partot övező Pál-, Bálint- és Fülöp-hegyekkel. Tőlük jobbra a tó túlpartján hullámzó Somogyi-dombság is kirajzolódik, sőt egy keskeny csíkban a Balatont is felfedezhetjük.

Open from

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Updated: August 28, 2020

Public transport

 • A helyközi buszokkal a Balatonhenye, autóbusz-váróterem megállóig utazzunk.

Getting there

 • A buszmegállóból induljunk északra a Kossuth utcán, ahol a S jelzés vezet ki a faluból. Nagyjából 1 km-t sétálunk a kilátópontig.

Parking

 • A faluban a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Coordinates

DD
46.919405, 17.611191
DMS
46°55'09.9"N 17°36'40.3"E
UTM
33T 698811 5199518
w3w 
///incited.unpaged.whimpered
Arrival by train, car, foot or bike

Routes to this place

Type
Name
Distance
Duration
Ascent
Descent
19.1 km
5:15 h
306 m
306 m
46.9 km
14:10 h
1,520 m
1,380 m
Show in map

Nearby Points of Interest

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


A Botos-hegy felhagyott kőbányája (Balatonhenye)

 Balatonhenye

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 2 Routes nearby
Top difficult open
19.1 km
5:15 h
306 m
306 m

Ez a Kapolcsról induló, több kilátópontot, a Király-kő szikláját érintő és a Fekete-hegy híres belvizes tavait sorra vevő körtúra több forrást és ...

5
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Bakonyvidék
Badacsonytördemic - Nagyvázsony (OKT-06.)
Top moderate Stage 6 open
46.9 km
14:10 h
1,520 m
1,380 m

Hiking along the 6th section you will discover a chain of lookouts with various views over Balaton and buttes of Tapolca Basin. As the trail leaves ...

5
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 2 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp