Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Rékavár

Ruin · Mecsek · 311 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A regényes, beerdősült Rékavárban
  A regényes, beerdősült Rékavárban
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A Réka- és az Óbányai-völgy találkozásában elvékonyodó hegyháton izgalmas hangulatú, sáncokkal és csekély vármaradványokkal tűzdelt domborulat töri meg a szellős tölgyes monotonitását: a Rékavár várhelye.

A várat közelítve egyértelműen kirajzolódik a terep legvédhetőbb, még éppen beépíthető pontja: a kezdetben lapos hátat egyre meredekebb lejtők szegélyezik, ahogy az Óbányai- és a Réka-völgy szorongatja a hegytömb elkeskenyedő orrát. A kiszögellés hátán beszűkül a tér: a csekély magasság ellenére elsősorban bükkökkel és tölgyekkel elegyedő, sűrű hárserdő jelenik meg, és furcsán zegzugos, hullámos terep kényszerít rövid kaptatóra. A hajdani Rékavár tekintélyes sáncgyűrűin kelünk át, behatolva ezzel az elbontott sasfészek területére. A homályos, szürkés rengeteg, a falak köveinek halmai és a jól látható földemelvények máig érzékeltetik, hogy egykor alaposan átalakíthatták, és komoly védelemmel láthatták el a hegytetőt. Évszázadok pusztulása és magánya ellenére is érezhető a régi erősség jelenléte, a nagyobb romok hiányában is hangulatos és látogatásra érdemes a várhely.

Eredetéről korlátozott tudás áll rendelkezésünkre: ásatásokkal még nem bizonyított, de sejthetően a tatárjárás előtt épülhetett az erősség, ám az illír vagy kelta eredet sem kizárt. Egy 13. század végéről ismert oklevél homályos utalást tesz a „nádasdi várra", amit egy bizonyosabb említés követ a 14. század elejéről. A tulajdonos Kórógyi családot hűtlenségük okán Károly Róbert megfosztotta várától, ám később visszakapták I. Lajostól. Egy évszázaddal később már a Marótiak, majd sejthetően a Nádasdot birtokló Csupor Miklós tulajdona volt. A következő századokból nincs ismert feljegyzése, és a régészek sem találtak olyan anyagot, mely szerint a mohácsi csata után még állt volna - viszont abban biztosak, hogy tűz pusztította el. A 19. században Rákvárként említik a romokat, nevét pedig a szomszédos völgytől örökölhette, amit viszont patakjának rákállománya után emlegettek így (ez változott később Rékára).

A hosszúkás, kb. 200 méter kiterjedésű, legszélesebb pontján 36 méteres várról érdekes ábra tekinthető meg a hegy tövében, egy tájékoztató táblán. A hagyomány (és egyes történészek) szerint itt született Skóciai Szent Margit, akinek atyja, Száműzött Eduárd nem csupán Magyarországon élt, de Szent István király rokonával, Ágotával kötött házasságot, és földeket kapott Nádasd környékén. A hajdani vár védhetőségét, kiváló pozícióját mi sem bizonyítja jobban, mint a sziklássá szűkülő bércorron lefelé tartó útvonal, amint a sáncokat elhagyva meredeken hajlik alá a völgybe. Esős időszakon kívül jól járható a csapás, és szép, regényes környezetet szel át. 

A várrom területét sűrű erdő fedi, és a balkáni eredetű ezüsthárs színesíti, amelyet szív alakú leveléről, annak pedig ezüstös fonákjáról könnyű azonosítani. A hőségek ellen védekezve megfordítja leveleit, ezzel csökkentve párologtatását - ezért a szembenső magaslatokról nézve a hársak világos lombkoronája szabályosan kirajzolja a Rékavár helyét. 

A várhelytől délnyugatra, a sáncokhoz közel esőbeálló nyújt menedéket a viharok elől.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: May 09, 2022

Public transport

 • A Mecseknádasd, temető buszmegálló a legközelebbi tömegközlekedési pont a várhely környezetében.
 • Az Óbánya, forduló a másik közeli buszmegálló.

Getting there

 • A Mecseknádasd, temető megállótól a Z jelzés vezet el a várromhoz (2,2 km, 107 m szintemelkedés).
 • Az óbányai buszmegállótól a legrövidebb megoldás, ha a Z+ jelzést követjük a falu központján át, majd a focipályánál balra térünk a Z▲ jelzésre. A hegyhátra érve bal felé követjük a Z jelzést, amely elvezet a Rékavárba (2,7 km, 109 m szintemelkedés).
 • Az óbányai parkolóból a falunak hátat fordítva kell követnünk a K jelzést, majd arról a Skóciai Szent Margit-keresztnél jobbra térve a Z jelzésen kapaszkodhatunk föl a várromhoz (2,2 km, 71 m szintemelkedés).
 • A Skóciai Szent Margit-kereszt közelében parkolva a kerítés mögött az aszfaltot elhagyó K jelzés, majd a Z jelzés vezet föl a várhelyhez (500 m, 68 m szintemelkedés).

Parking

 • A legközelebbi parkolót Óbánya végén találjuk.
 • Ha van hely, parkolhatunk a Réka-völgy torkolatában, a várhely alatt is (a Skóciai Szent Margit-keresztnél).

Coordinates

DD
46.221363, 18.430542
DMS
46°13'16.9"N 18°25'50.0"E
UTM
34T 301838 5121852
w3w 
///tasks.moles.leering
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 5.5 km
Duration 1:30 h
Ascent 150 m
Descent 150 m

Rövid kirándulásunk bizonyítja, hogy az Óbányát övező hegyek szerényebb adottságú oldala is érdekes lehetőségeket tartogat. Erdei séta a falut ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.2 km
Duration 4:15 h
Ascent 289 m
Descent 287 m

A kirándulók által legismertebb és leglátogatottabb mecseki patakos szurdok az Óbányai-völgy. Évente több tízezer bakancsos turista választja úti ...

22
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Mecsek vidéke
Zobákpuszta – Mórágy (DDK-10)
recommended route Difficulty moderate Stage 10 Open
Distance 37.4 km
Duration 10:50 h
Ascent 865 m
Descent 1,095 m

A Keleti-Mecsek hírneves, romantikus völgyeiben számos vízesés és zúgó között, mohos sziklák szorításában vezet a Dél-dunántúli Kéktúra.

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Rékavár

 Mecseknádasd

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp