Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Jakab-hegyi pálos kolostorrom

Ruin · Mecsek · 562 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A pálos kolostorrom megerősített alapjai a Jakab-hegy tetején
  A pálos kolostorrom megerősített alapjai a Jakab-hegy tetején
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A Pécshez közeli Jakab-hegy platóján találjuk az egyik legkorábbi pálos remeteközösség egykori lakóhelyét. Az épületek eredeti formája már a török kor óta nem látható, de a ráépült barokk kolostor látványos romjai felett érdemes felidézni a környék történetét.

A ma Jakab-hegyként ismert, és a turisták körében rendkívül népszerű területet már az ókorban is felfedezték – egy hatalmas földvár épült a jól védhető hegytetőre, melynek nyomait ma is jól látni. A római hódítás után elnéptelenedett a hegy, majd a 12. században egy falu épült rá, román stílusú templommal. Később ez is lakatlanná vált, ezért Bertalan pécsi püspök ide költöztette a Mecsek erdeiben szétszórtan élő remetéket 1225 körül. A közösség később csatlakozott a pálosokhoz, és több száz éven keresztül éltek itt, fokozatosan továbbépítve, bővítve a templomot és környezetét. A ma látható romok már egy sokkal későbbi korszakból, a 18. századból valók, de érdemes megismerkedni az egyik legkorábbi hazai szerzetesi közösség történetével.

A kolostor története

A mecseki pálos kolostor története érdekes módon egy francia pappal kezdődött. II. András (Endre) magyar király második felesége, Courtenay Jolán nagyszámú kíséretének tagjaként érkezett hazánkba a művelt udvari káplán, Bertalan. A király hamarosan nyugat-európai diplomáciai utakra küldte, ekkor járt Santiago de Compostelában is, ahol nagy hatással volt rá Szent Jakab kultusza. Amikor a király 1218-ban kinevezte pécsi püspökké, a Patacs nevű hegyen álló, ekkor már elhagyatott falu román stílusú temploma köré összegyűjtött szerzetesekből kialakult közösséget Szent Jakab oltalma alá ajánlotta - innen ered a hegy neve is.

Egy kicsivel később az ország másik szegletében Özséb esztergomi kanonok a Pilis barlangjaiban élő remetékkel tartotta a kapcsolatot, majd 1250-ben megalapította a mai Klastrompusztán a Szent Kereszt kolostort és az egyetlen magyar eredetű szerzetesrendet. A pálos rend számos remeteközösséget fogott össze, a mecseki közösség is csatlakozott hozzájuk, innentől lehet őket pálosoknak nevezni.

Feltehetően már ebben az első időszakban meghosszabbították nyugat felé a román kori templomot, majd a 16. század elején egy új, későgótikus szentéllyel bővítették az épületet, amelyhez sekrestye és talán egy torony is kapcsolódott. A török korszak nagy pusztítást hozott a Jakab-hegyen is: a sekrestye és a torony elpusztult, a templom nyugati bővítésének falai is nagyrészt ledőltek, egyedül a kis román stílusú templom oldalfalai és későgótikus, boltozatos szentélye maradt meg.

A török hódoltságot követően az országba visszatérő pálosok a romos kolostor helyett Pécsen telepedtek le. A hegyen található épületek a pécsi székeskáptalan birtokába kerültek, majd 1736-ban Fonyó Sándor pécsi nagyprépost a romokra új templomot és sekrestyét, később zárt kerengőudvaros kolostort építtetett, amelyet ekkor már világi remeték használtak. A külső udvarban egy – talán korábbi eredetű - mesterséges tó biztosította a kolostor vízellátását, a belső udvar közepén pedig egy kút állt; mindkettő helyét láthatjuk még. A romok is elsősorban ebből a későgótikus és barokk, 18. századi időszakból származnak.

1786 után, amikor II. József király feloszlatta a szerzetesrendeket, a Jakab-hegyi kolostort is elhagyták a remeték, berendezését pedig elárverezték. A 19. század elejére az épület lakhatatlanná, majd romossá vált, köveit szép lassan elhordták. A II. világháború után a pálosok ismét elkezdtek berendezkedni a hegyen, egy kisebb rendházat és zarándokkápolnát terveztek ide építeni, de 1950-ben a szerzetesrendeket – immár egy másik rendszer akaratából – újra feloszlatták. A kolostor régészeti feltárása csak 1976-ban kezdődött meg, majd 2007-ben, egy újabb feltárás után helyreállították és látogathatóvá tették a rom környékét. Az 1947-ben elkezdett, majd félbehagyott kolostorépületből esőbeállót és kilátótornyot alakítottak ki, ahonnan tökéletes rálátást kapunk az egykori pálos kolostor romjaira, valamint a Mecsek középső szakaszának erdős hátaira.

A romok és a kilátótorony mellett tűzrakóhely, padok és asztalok kínálnak erdei komfortot, egy fedett helyiség pedig védelmet nyújt az eső ellen (de bivakolásra is kiválóan alkalmas).

Opening hours

Szabadon látogatható

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: November 17, 2021

Public transport

Érdemes Kővágószőlős felől megközelíteni a pálos romokat, mivel ezen az útvonalon olyan látványosságokat ejthetünk útba, mint a Babás szerkövek vagy a Zsongor-kő kilátója.

 • Ha busszal érkezünk Pécs felől, a Kővágószőlős, Községháza megállóig utazzunk.

Getting there

 

 • Kővágószőlős főutcájáról a P◼ jelzésen (Ady Endre utca) induljunk el a Jakab-hegyre. Nagyjából 1 km után váltsunk jobbra a P+ jelzésre, majd a következő elágazásban a P▲ jelzésen keresztül a Kövirózsa tanösvény T jelzését kövessük, ez elvezet a Jakab-hegy tetejére, a romokhoz (2,9 km, 336 m szintemelkedés).

 

Parking

 • A kővágószőlősi községháza előtt tudunk parkolni, a Hősök terén.

Coordinates

DD
46.095228, 18.142966
DMS
46°05'42.8"N 18°08'34.7"E
UTM
34T 279156 5108596
w3w 
///photograph.sparkle.blur
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Mecsek vidéke
A Jakab-hegy kincsei
recommended route Difficulty moderate
Distance 11.9 km
Duration 3:30 h
Ascent 381 m
Descent 381 m

A körtúra során felkapaszkodunk a Mecsek nyugati vonulatának legmagasabb pontjára, a Jakab-hegy fennsíkjára. A csúcson található kilátóból és a ...

14
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy
Distance 11.1 km
Duration 3:40 h
Ascent 464 m
Descent 463 m

A Nyugati-Mecsek emblematikus homokkő hegye izgalmas földtani kalandtúrát ígér a folyók és tengerek kőbe zárt hullámai mentén. Az erdők fölé ...

6
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy
Distance 13.8 km
Duration 4:15 h
Ascent 425 m
Descent 425 m

Elvarázsolt meseerdőkön, rommá lett várak, kolostorok mentén, ősi sírok és megkövült násznép halmai mellett járjuk be a Jakab-hegy homokkő ...

3
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Mecsek vidéke
Abaliget vasútállomás – Zobákpuszta (DDK-09)
recommended route Difficulty moderate Stage 9 Open
Distance 37.6 km
Duration 12:00 h
Ascent 1,390 m
Descent 1,200 m

A Nyugati-Mecsek szelíd erdővidékét átszelni változatos élmény. Dombsági magasságok és sziklás hegységi letörések színesítik a kulcsosházakkal is ...

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Mecsek
Időutazás a Mecsekben
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 52.9 km
Duration 5:20 h
Ascent 956 m
Descent 956 m

Pécsett és környékén a vaskortól a modern időkig lehet kalandozni: ha jól választjuk meg a túra útvonalát, számos múltbéli titok tárul fel előttünk.

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Jakab-hegyi pálos kolostorrom

Jakab-hegy
 Pécs

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp