Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Ciszterci kolostorrom (Pilisszentkereszt)

Ruin · Pilis-hegység · 357 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A pilisi ciszterci apátság romjai
  A pilisi ciszterci apátság romjai
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
A Pilis lábánál, fákkal övezett réten bújnak meg a középkori ciszterci apátság és kolostor romjai.

A Pilisszentkereszt határában álló, 13. század elején, román stílusban épült cisztercita kolostor és apátság egykori impozáns épületegyütteséből sajnos csak nagyon kevés maradt fenn, az elmúlt nyolcszáz év viszontagságai nem múltak el nyomtalanul. A templom pilléreinek maradványait egy-egy, erdei házikóra emlékeztető fatető védi, így első látásra nem is gondolnánk, hogy azok egy kultúr-, vallás- és politikatörténeti jelentőségű, építészetileg is kiemelkedő műemlékünket rejtik.

Királyi alapítás

A területet, amelyen egy faluval körbevett királyi vadászkastély állt, III. Béla király 1184-ben adományozta a ciszterci rendnek, hogy ott kolostort építhessenek. A francia alapítású római katolikus szerzetesrend már néhány évtizeddel korábban, 1142-ben megtelepedett Magyarországon. A rend nagy támogatója volt III. Béla, ami részben annak is köszönhető, hogy első felesége francia származású, második felesége pedig egyenesen a francia király lánya volt.

A korábbi és az általa alapított ciszterci apátságoknak széles kiváltságokat biztosított. A pilisi kolostorhoz az anyakolostorból, az 1136-ban alapított francia Acey-i apátságból hozatott szerzeteseket és mesterembereket egyaránt, mivel annak pontos másaként tervezték felépíteni a pilisi filiálét. Míg ez utóbbiból fájóan kevés maradt fenn, a francia apátság a mai napig áll, és megtekinthető (Abbaye Notre-Dame d'Acey).

A korabeli királyi székhelyhez, Esztergomhoz közel épült apátságnak fontos szerepet szántak III. Béla király és utódai is, és ez meg látszódott az épületen: a közeli forrás vizét kőből épült vízvezeték szállította, díszes pillérek tartották a templomhajó boltíveit, és olyan, nyolcszögű kútház épült a kerengő mellé, amihez hasonlót csak a korabeli nyugat-európai ciszterci kolostorokban lehetett látni.

A templom építése 1225 körül fejeződött be, Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. A 60 méter hosszú, háromhajós építmény az egyenes záródású szentélyen kívül a kereszthajóból nyíló két-két mellékszentéllyel is rendelkezett. A templomhoz dél felől kapcsolódó monostor és a kerengő a templommal párhuzamosan épült.

Drámai helyszín

A kolostor politikai szerepének fontosságát jelzi, hogy III. Béla fia, Imre király itt tette letétbe a keresztes háborúra szánt pénzt. Leghíresebb története azonban III. Béla másik fiához, II. András királyhoz (Endre) köthető, akinek Pilisben meggyilkolt feleségét, Gertrudis királynét itt temették el 1213-ban. A tragikus történetet Katona József dolgozta fel Bánk bán című drámájában. A királynő márvány hatású, gerecsei vörös mészkőből készült díszes szarkofágjának maradványai ma a Nemzeti Galéria gyűjteményében találhatóak.

A tatárjárás után a királyi székhely Budára költözött, és bár a tatárok által felégetett apátságot IV. Béla még újjáépítette, szerepe sokat csökkent az évek során. 1526-ban a törökök is lerombolták a kolostort, a szerzetesek pedig elmenekültek.

Rendi vita

A 18. században a Pilisbe visszatérő pálosok úgy tartották, hogy ezek a magyar alapítású szerzetesrend első központjának, a Boldog Özséb által alapított Szentkereszt pálos monostornak a romjai. Ezért közelébe német és szlovák telepesekkel falut alapítottak, így kapta nevét Pilisszentkereszt.

A ciszterciták azonban szintén meg voltak győződve arról, hogy ez az ő középkori apátságuk maradványa, így hosszas per kezdődött a két szerzetesrend között, aminek csak a rendek 1782-es eltörlése vetett véget. Később bebizonyosodott, hogy valóban a ciszteri rend apátsága állt itt, míg a pálos rend első kolostorának maradványai a közeli Klastrompusztán találhatóak.

1913-ban kezdték meg a romok feltárását, a teljes feltárásra a ’70-es években került sor, de addigra az évszázadok során a köveket elhordták – ezek egy részét a helyi római katolikus plébánia kertjében helyezték el, ahol előzetes bejelentkezés után megtekinthetőek.

A helyszínen csak a földben lévő alapok, illetve a templomhajót tartó kötegpillérek darabjai maradtak. A középkori, román stílusú templomépítészet eme pompás darabjaiból következtethetünk az épület méreteire, ami 13. századi mércével monumentálisnak mondható.

Opening hours

open today

Egész évben szabadon látogatható.

A plébániában előzetes bejelentkezés szükséges!

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: January 20, 2022

Public transport

 • A Pomáz-Pilisszentkereszt-Dobogókő helyi buszjárattal utazva a Pilisszentkereszt, autóbusz-forduló megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszfordulótól induljunk a P jelzésen balra, a település központja felé, és az első lehetőségnél forduljunk balra a Z jelzésre (Patak sor), mely a romokhoz visz (850 m).

Parking

 • A falu nyugati végében, a buszforduló és a temető között találunk parkolót (Pilisszántói út).

Coordinates

DD
47.693300, 18.891000
DMS
47°41'35.9"N 18°53'27.6"E
UTM
34T 341751 5284367
w3w 
///assess.squishy.excite
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
Drafted on March 30, 2017
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 23.3 km
Duration 6:40 h
Ascent 560 m
Descent 782 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

6
from Lánczi Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.2 km
Duration 3:52 h
Ascent 425 m
Descent 425 m

Túránk az óramutató járásával ellentétes irányban járja körbe a Pilis tömbjét. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján a pálos rend helyi ...

2
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 13.7 km
Duration 4:30 h
Ascent 503 m
Descent 504 m

Látványos panorámaszerpentin és elhagyott katonai bázis körkilátással, illetve a Pilis mélyének száraz szurdokvölgye egy túrában, Budapest ...

89
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Pilis-hegység
Pilisi trapp
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 14.7 km
Duration 2:30 h
Ascent 525 m
Descent 525 m

Kevés olyan hely van Magyarországon, ami a Pilis-tetőhöz felvezető szerpentinhez fogható. Ilyen nyílt, változatos panorámákkal kényeztető, ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Pilis-hegység
A grófok páholya a Pilis hajóhídján
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 16.9 km
Duration 5:00 h
Ascent 579 m
Descent 579 m

Budapest környékén számos pontról tűnik fel egy termetes, lapos hátú, jócskán a szomszédsága fölé magasodó hegytömb. A Pilis-tető önálló kis világ ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 21.3 km
Duration 6:16 h
Ascent 681 m
Descent 596 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

from Lánczi Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Stage 15 closed
Distance 22.6 km
Duration 7:30 h
Ascent 1,060 m
Descent 490 m

The 15th section of the Blue Trail takes you through a landscape of wild limestone gorges, dark volcanic cliffs and the stunning view over the ...

27
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others

+ 10

Ciszterci kolostorrom (Pilisszentkereszt)

Külterület
2098 Pilisszentkereszt

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp