Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Nature reserve

Soroksári Botanikus Kert

· 1 review · Nature reserve · Duna menti síkság · 112 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Bazsarózsák a Soroksári Botanikus Kertben
  Bazsarózsák a Soroksári Botanikus Kertben
  Photo: Péter Farkas

A Szent István Egyetemhez tartozó kert a dél-pesti Soroksáron található, ahol egykor sváb gazdák földparcellái sorakoztak. Legizgalmasabb részei a mai napig természetközeli állapotban megmaradt láprét-rezervátum és az alföldi homokpusztagyepek. 

A Kert története

A Soroksári Botanikus Kert létesítését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. Célja elsődlegesen az volt, hogy helyszínt és növényanyagot biztosítson a növénytani gyakorlati oktatás számára, segítve a leendő kertészmérnökök növénytani ismereteinek elmélyítését. A területen valaha a soroksári gazdák kisparcellás földjei és kaszálói helyezkedtek el. Ezek jelentős részén az 1940-es évek végén, az államosítást követően különböző fafajú erdészeti ültetvényeket telepítettek. Számos állományuk ma is a botanikus kert meghatározó élőhely foltjait alkotja.

A korábban csak kevésbé művelt, inkább legeltetett, mélyebb fekvésű területeken természetközeli állapotban maradtak fenn a Turjánvidékre jellemző láprét foltok.

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A Kert tíz nagyobb gyűjteménye négy csoportba tagolódik.

 • A növényföldrajzi egységeket öt kollekció mutatja be: Észak-Amerika; Kelet-Ázsia; Közép-Ázsia és Kaukázus; Kelet-, Közép- és Dél-Európa; Kárpátok.
 • A génalaptartalékokat és élőgyűjteményeket a honos évelők-, a vadrózsák- és a vadgyümölcsök gyűjteményei képviselik.
 • A fontosabb növénytársulások alatt berendezett sziklakerti gyűjtemény nem a hagyományos értelemben vett „sziklakert”, hanem a közép-hegységeinkre jellemző karsztbokorerdők, sziklagyepek és lejtősztyepprétek növényfajait gyűjti egybe.
 • Mediterrán és szubtrópusi növények csoportját alkotja az a 120 fa- és cserjefajból álló kollekció, amely növényházi tartást nem igényel, azaz szabadföldön telel.

Kiemelkedő értékű a Borostyángyűjtemény. A nálunk is ismert borostyánnak világszerte mintegy 800 fajtája ismert, ebből a Kertben 140 fajta, valamint további 11 borostyánfaj található meg.

Külön szót kell ejteni a Kert eredeti növénytársulásairól. Legértékesebb és egyben legsérülékenyebb a Rezervátum terület, amely egy töredékekben fennmaradt, meszes talajú száradó láprét, a Duna–Tisza közére jellemző társulás. A közel 12 ha nagyságú terület természetes állapotában őrzi ritka és védett növényfajok nagy egyedszámú populációit, mint pl. a szibériai nőszirom vagy a fehér zászpa. 

A láprét csak szakmai vezetővel és a kijelölt tanösvényeken látogatható. Egyes fokozottan védett részei, a növény- és állatvilág védelme érdekében, egyáltalán nem látogathatók.

Másik karakteres elem az Alföldi homokpusztagyepek területe. Karakteres elemei az árvalányhajak, a kései- és a magyar szegfű, a homoki nőszirom.

A Kert igen változatos élőhelyeihez alkalmazkodva a nagygombák is sokszínű képet mutatnak. Az eddigi kutatások során több mint 400 faj(!) jelenlétét sikerült igazolni. Legértékesebbek a meszes homoktalajokhoz kötődő, „pöfetegszerű” fajok, de előfordul itt a védett óriás bocskorosgomba vagy az olyan jóval közönségesebb, de látványos fajok, mint a változékony tinóru.

Oktatás, kutatás és ismeretterjesztés

A létrehozott élőgyűjtemények a kert céljaként eredetileg meghatározott egyetemi oktatást és botanikai kutatásokat jelenleg is szolgálják. Ugyanakkor a kert ma már egyre inkább köznevelési, ismeretterjesztési és turisztikai feladatokat is ellát. Rendszeres programok: májusban a Növények nemzetközi napja és családi nyílt nap; szeptemberben a Kutatók Éjszakája; októberben pedig a természetvédelmi vetélkedő általános iskolásoknak. 

Természetvédelem

1977 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület a Soroksári Botanikus Kert, ahol számos védett növényfaj eredeti élőhelyén, őshonos állományként is megtalálható. Ilyenek például a fent már említetteken túl a kígyónyelv páfrány, a buglyos szegfű vagy az északi galaj, melyeknek sok ezer tövet számláló populációi élnek a láprét rezervátumában.

Ugyancsak itt virítanak az orchideafélék is, mint a szúnyoglábú bibircsvirág, a mocsári nőszőfű, a mocsári kosbor és a fehér madársisak. A kertben a védett növényfajok ex-situ megőrzésének is jelentős hagyományai vannak. Ennek eredményeképp jelentős egyedszámú állományai vannak a magyar zergevirágnak, a réti kardvirágnak, a tavaszi tőzikének, illír sáfránynak, bókoló zsályának, de látható még a mocsári kockásliliom, a kakasmandikó, a bánáti bazsarózsa, a babér boroszlán, az óriás útifű, a fekete galagonya vagy a szentendrei rózsa is, sok további védett faj mellett.

 

2012-ben, a kert alapításának 50. évfordulóján adták át a természeti értékek és a gyűjtemények bemutatására kialakított tanösvényt. Így a Soroksári Botanikus Kert ma már önállóan, vezetés nélkül is látogatható az érdeklődő közönség számára.

Opening hours

 • Hétfő - péntek: 8:00 - 16:00
 • szombat: 9:00 - 16:00

Price:

 • Felnőtt jegy: 800Ft
 • Kedvezményes jegy (gyermek és nyugdíjas): 500Ft
 • Szakvezetés: 3000Ft
 • Fotózás: +400 Ft
 • 10 alkalmas felnőtt bérlet: 7000Ft
 • 10 alkalmas kedvezményes bérlet: 4000Ft

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Update: September 20, 2022

Public transport

 • A 166-os busszal a Kertészeti Egyetem megállóig utazzunk.

Getting there

 • Rögtön a buszmegállótól indul a botanikus kert bekötőútja.

Parking

 • A botanikus kert találunk parkolót.

Coordinates

DD
47.400201, 19.151927
DMS
47°24'00.7"N 19°09'06.9"E
UTM
34T 360553 5251294
w3w 
///mimed.mouth.blues
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Water trails · Duna menti síkság
Evezős kalandok a Ráckevei Duna-ágon
recommended route Difficulty easy Open
Distance 23.5 km
Duration 7:00 h
Ascent 22 m
Descent 21 m

Látványos, mégis könnyű evezős túra, amibe a kezdő lapátolók is bátran belevághatnak. Kiváló terep ez azoknak, akik szeretnék megismerni hazánk ...

from Eszter Szabó,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 4.9 km
Duration 1:30 h
Ascent 39 m
Descent 39 m

Egy hihetetlen talpalatnyi vadont fedezhetünk fel ezen az egyedülálló tanösvényen a főváros geometriai középpontjától pár lépésre, légvonalban ...

11
from Ferenc Szigeti,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Water trails · Duna menti síkság
Evezés a Ráckevei-Duna úszólápjai mentén
recommended route Difficulty moderate
Distance 22.9 km
Duration 6:00 h
Ascent 0 m
Descent 0 m

Ajánlott túra azoknak, akik nem szeretnének a fővárostól messzire utazni, mégis természetközeli vízi világra vágynak. Vadregényes nádaslabirintusok ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 5.4 km
Duration 1:20 h
Ascent 49 m
Descent 49 m

A főváros egyik legfontosabb természeti értékét, a Merzse-mocsár Természetvédelmi Területet ismerhetjük meg ezen a különleges tanösvényen Budapest ...

24
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 11.9 km
Duration 3:37 h
Ascent 448 m
Descent 96 m

Természetélmény, épített emlékek, kisvasutazás és persze mennyei rétes - mindez azoknak, akik szeretnének kitörni egy kicsit a főváros nyüzsgéséből ...

9
from Brigitta Hidvégi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 57.6 km
Duration 4:10 h
Ascent 149 m
Descent 214 m

Látványos szakaszokkal és kihívásokkal teli kerékpáros túraútvonal a Duna mellett a Clark Ádám téri 0 kilométerkőtől Százhalombatta Óvárosáig és ...

from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 21.8 km
Duration 2:00 h
Ascent 322 m
Descent 83 m

Budapesten sokszor nehéz megtalálni azokat a kerékpárral biztonságosan bejárható utakat, amelyeken keresztül el lehet hagyni a város forgatagát – ...

4
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy
Distance 9.4 km
Duration 0:45 h
Ascent 30 m
Descent 30 m

Zárt bringaúttal, Budapest legnagyobb tavával, virágzó rétekkel, tanösvényekkel, békakoncerttel, bringaparkkal és játszótérrel egy kihagyhatatlan ...

3
from Ferenc Szigeti,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Soroksári Botanikus Kert

Péteri-major
1238 Budapest, Soroksár
Phone +36 30 375 2438

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp