Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Nature reserve

Püspökladányi Arborétum

Nature reserve · Berettyó-Körös-vidék · 85 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Püspökladányi Arborétum
  / Püspökladányi Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Püspökladányi Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Püspökladányi Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Püspökladányi Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Püspökladányi Arborétum télen
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
A helyiek Farkasszigetnek nevezik a Püspökladány északi határában található arborétumot. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó kert alapjait még Kaán Károly fektette le 1924-ben. Az arborétum különlegessége a közel száz éves kocsányos tölgy csoport, de tavasszal, a virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban is gyönyörködhetünk.

Az arborétum története

A püspökladányi arborétum telepítése 1954-ben kezdődött. A három évtizeddel korábban meginduló szikfásítási kutatások ke­retében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termő­helyek erdészeti hasznosítása, valamint az erdők fafaj választékának bővítése céljából. A díszítő jellegű fásítások megalapozása, az ahhoz szükséges fa- és cserje­fajok, fajták, változatok kiválasztása és bemutatása csak másodlagos cél volt. Ezért az arborétum egyik részét erdőszerűen telepítették, 2x2 méteres hálózatban, többszintesen, sűrűn és elegyesen. A mintegy 2 hektáros egykori szántóterületen akkor 1290 faj, fajta és változat került telepítésre. A létesítés óta eltelt idő alatt teljesen záródott állományban mára 450 fa- és cserjefaj maradt az alapállományból. Az Arborétum 1988-ban 8 hektárra bővült. 

A Kert botanikai értékei

Az Arborétum növényállománya közül kiemelkedő jelentőségűek a borókák, tiszafák, juharok, mogyorók, madárbirsek, galagonyák, kőrisek, fagyalok, loncok, mahóniák, szilva- és rózsafélék, valamint a bangiták, fajok, amelyek természetes úton is szaporod­nak. Az álciprusok, vagy a duglászfenyő kiváló növekedése meglepő eredménynek könyvelhető el. A változatos növényanyagból említést érdemelnek még a különféle fás bazsarózsák, az 1928-ban telepített kocsányos tölgy csoport, a vasfa, a perzsafa és a japán cseresznye egyedek. Virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban gyönyörködhetünk.

Az arborétum két tavában és környezetében élő növények közül említést érdemel az átokhínár, a békatutaj, a fehér tündérrózsa, a sárga vízitök, a keskenylevelű gyékény, a mocsári-, illetve szibériai nőszirom.

Kutatás és oktatás

Az Intézmény kutatási céllal létesült, de az állomás tevékenysége kiterjed az ország más területeire is. Ugyanakkor a Debreceni Egyetem kihelyezett tanszéke.

Ismeretterjesztés

Az arborétumban található a Bemutatóház, amelyet Kaán Károly születésének 125. évfordulója alkalmából nyitottak meg. Benne a Farkassziget élővilágát és a szikfásítási kutatások történetét bemutató állandó kiállítás, mellette Tury Elemér szobra látható. Helyet kapott a Kertben egy méhészeti bemutató és egy tanösvény is. A természet felé nyitott ifjúság részére ökotáborokat, erdei iskolákat szervez az intézmény.

Műtárgyak a Kertben

Az Arborétumban található esőbeálló és egy 16 méter magas kilátó. A felső szintről keleti és déli irányba nyílik szép kilátás. Az Arborétum területén található még az Intézet irodaépülete, előtte áll Kaán Károly szobra, aki a természetvédelem és az al­földfásítás úttörője volt. Kezdeményezésére jött létre a Püspökladányi Szikkísérleti Telep is 1924 őszén. Szintén az irodaépület előtt áll Magyar Pál, a biológiai tudományok dok­torának, a magyar erdészeti ökológia megalapítójának szobra, aki a kísérleti állomás első kutatója, illetve vezetője volt.

Open from

 • Bemutatóház:
  • hétfő - csütörtök: 8:00 -16:00
  • péntek: 8:00 - 13:00
 • Gyalogosan a kert szabadon látogatható

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Update: May 19, 2021

Public transport

 • Vonattal érkezve a Püspökladány-Vásártér megállónál érdemes leszállni.
 • Helyi busszal (1Y) a Petri Pál utca 17.  nevű megállóig utazzunk.

Getting there

 • A vasútmegállóból a Karcagi utcán induljunk el, majd forduljunk jobbra a Petri Pál utcán. Átmegyünk a főúton, és balra fordulunk. Az elágazásnál jobbra tartunk, átkelünk a síneken. Hosszasan megyünk a Farkasszigeti úton, átkelünk a keresztező 4-es úton - innen 200 méter múlva jobbra találjuk a bejáratot. (2,3 km)
 • A buszmegállótól a Kút utcán sétáljunk ki a főútra, majd forduljunk balra. Az elágazásnál jobbra tartunk, átkelünk a síneken. Hosszasan megyünk a Farkasszigeti úton, átkelünk a keresztező 4-es úton - innen 200 méter múlva jobbra találjuk a bejáratot (1,6 km).

Parking

 • A bejáratnál tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.333282, 21.090960
DMS
47°19'59.8"N 21°05'27.5"E
UTM
34T 506872 5242205
w3w 
///total.rentals.pans
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Észak-Alföld
Kunhalmok között a karcagi pusztában
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 57.9 km
Duration 4:00 h
Ascent 12 m
Descent 12 m

Rejtélyes kunhalmok, alföldi betyárok és a Kilenclyukú híd eredetijének eredhetünk nyomába többek között Karcag környékén, de madármegfigyelésre ...

1
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Püspökladányi Arborétum

Farkassziget 3.
4150 Püspökladány
Phone + 36 54 451 169

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp