Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Nature reserve

Püspökladányi Arborétum

Nature reserve · Berettyó-Körös-vidék · 85 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Püspökladányi Arborétum
  Püspökladányi Arborétum
  Photo: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
A helyiek Farkasszigetnek nevezik a Püspökladány északi határában található arborétumot. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó kert alapjait még Kaán Károly fektette le 1924-ben. Az arborétum különlegessége a közel száz éves kocsányos tölgy csoport, de tavasszal, a virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban is gyönyörködhetünk.

Az arborétum története

A püspökladányi arborétum telepítése 1954-ben kezdődött. A három évtizeddel korábban meginduló szikfásítási kutatások ke­retében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termő­helyek erdészeti hasznosítása, valamint az erdők fafaj választékának bővítése céljából. A díszítő jellegű fásítások megalapozása, az ahhoz szükséges fa- és cserje­fajok, fajták, változatok kiválasztása és bemutatása csak másodlagos cél volt. Ezért az arborétum egyik részét erdőszerűen telepítették, 2x2 méteres hálózatban, többszintesen, sűrűn és elegyesen. A mintegy 2 hektáros egykori szántóterületen akkor 1290 faj, fajta és változat került telepítésre. A létesítés óta eltelt idő alatt teljesen záródott állományban mára 450 fa- és cserjefaj maradt az alapállományból. Az Arborétum 1988-ban 8 hektárra bővült. 

A Kert botanikai értékei

Az Arborétum növényállománya közül kiemelkedő jelentőségűek a borókák, tiszafák, juharok, mogyorók, madárbirsek, galagonyák, kőrisek, fagyalok, loncok, mahóniák, szilva- és rózsafélék, valamint a bangiták, fajok, amelyek természetes úton is szaporod­nak. Az álciprusok, vagy a duglászfenyő kiváló növekedése meglepő eredménynek könyvelhető el. A változatos növényanyagból említést érdemelnek még a különféle fás bazsarózsák, az 1928-ban telepített kocsányos tölgy csoport, a vasfa, a perzsafa és a japán cseresznye egyedek. Virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban gyönyörködhetünk.

Az arborétum két tavában és környezetében élő növények közül említést érdemel az átokhínár, a békatutaj, a fehér tündérrózsa, a sárga vízitök, a keskenylevelű gyékény, a mocsári-, illetve szibériai nőszirom.

Kutatás és oktatás

Az Intézmény kutatási céllal létesült, de az állomás tevékenysége kiterjed az ország más területeire is. Ugyanakkor a Debreceni Egyetem kihelyezett tanszéke.

Ismeretterjesztés

Az arborétumban található a Bemutatóház, amelyet Kaán Károly születésének 125. évfordulója alkalmából nyitottak meg. Benne a Farkassziget élővilágát és a szikfásítási kutatások történetét bemutató állandó kiállítás, mellette Tury Elemér szobra látható. Helyet kapott a Kertben egy méhészeti bemutató és egy tanösvény is. A természet felé nyitott ifjúság részére ökotáborokat, erdei iskolákat szervez az intézmény.

Műtárgyak a Kertben

Az Arborétumban található esőbeálló és egy 16 méter magas kilátó. A felső szintről keleti és déli irányba nyílik szép kilátás. Az Arborétum területén található még az Intézet irodaépülete, előtte áll Kaán Károly szobra, aki a természetvédelem és az al­földfásítás úttörője volt. Kezdeményezésére jött létre a Püspökladányi Szikkísérleti Telep is 1924 őszén. Szintén az irodaépület előtt áll Magyar Pál, a biológiai tudományok dok­torának, a magyar erdészeti ökológia megalapítójának szobra, aki a kísérleti állomás első kutatója, illetve vezetője volt.

Opening hours

Gyalogosan a kert szabadon látogatható.

 •  Bemutatóház:
  • hétfő - csütörtök: 8:00 - 16:00
  • péntek: 8:00 - 13:00

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Author
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
Update: August 12, 2022

Public transport

 • Vonattal érkezve a Püspökladány-Vásártér megállónál érdemes leszállni.
 • Helyi busszal (1Y) a Petri Pál utca 17.  nevű megállóig utazzunk.

Getting there

 • A vasútmegállóból a Karcagi utcán induljunk el, majd forduljunk jobbra a Petri Pál utcán. Átmegyünk a főúton, és balra fordulunk. Az elágazásnál jobbra tartunk, átkelünk a síneken. Hosszasan megyünk a Farkasszigeti úton, átkelünk a keresztező 4-es úton - innen 200 méter múlva jobbra találjuk a bejáratot. (2,3 km)
 • A buszmegállótól a Kút utcán sétáljunk ki a főútra, majd forduljunk balra. Az elágazásnál jobbra tartunk, átkelünk a síneken. Hosszasan megyünk a Farkasszigeti úton, átkelünk a keresztező 4-es úton - innen 200 méter múlva jobbra találjuk a bejáratot (1,6 km).

Parking

 • A bejáratnál tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.333282, 21.090960
DMS
47°19'59.8"N 21°05'27.5"E
UTM
34T 506872 5242205
w3w 
///total.rentals.pans
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Cycling · Hortobágyi Nemzeti Park
A thermal trough through the Hortobágy and the Tisza
recommended route Difficulty difficult Multistage route
Distance 611.6 km
Duration 41:20 h
Ascent 296 m
Descent 322 m

Soaking in warm water after a long roll is always a turn-off. This thermal torrent connects the 18 thermal baths of the Hortobágy and the Tisza in ...

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Püspökladányi Arborétum

Farkassziget 3.
4150 Püspökladány
Phone + 36 54 451 169

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp