Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Püspökladányi Arborétum

Természetvédelmi terület · Berettyó-Körös-vidék · 85 m
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Püspökladányi Arborétum
  / Püspökladányi Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Püspökladányi Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Püspökladányi Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Püspökladányi Arborétum
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
 • / Püspökladányi Arborétum télen
  Fénykép: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
A helyiek Farkasszigetnek nevezik a Püspökladány északi határában található arborétumot. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó kert alapjait még Kaán Károly fektette le 1924-ben. Az arborétum különlegessége a közel száz éves kocsányos tölgy csoport, de tavasszal, a virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban is gyönyörködhetünk.

Az arborétum története

A püspökladányi arborétum telepítése 1954-ben kezdődött. A három évtizeddel korábban meginduló szikfásítási kutatások ke­retében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termő­helyek erdészeti hasznosítása, valamint az erdők fafaj választékának bővítése céljából. A díszítő jellegű fásítások megalapozása, az ahhoz szükséges fa- és cserje­fajok, fajták, változatok kiválasztása és bemutatása csak másodlagos cél volt. Ezért az arborétum egyik részét erdőszerűen telepítették, 2x2 méteres hálózatban, többszintesen, sűrűn és elegyesen. A mintegy 2 hektáros egykori szántóterületen akkor 1290 faj, fajta és változat került telepítésre. A létesítés óta eltelt idő alatt teljesen záródott állományban mára 450 fa- és cserjefaj maradt az alapállományból. Az Arborétum 1988-ban 8 hektárra bővült. 

A Kert botanikai értékei

Az Arborétum növényállománya közül kiemelkedő jelentőségűek a borókák, tiszafák, juharok, mogyorók, madárbirsek, galagonyák, kőrisek, fagyalok, loncok, mahóniák, szilva- és rózsafélék, valamint a bangiták, fajok, amelyek természetes úton is szaporod­nak. Az álciprusok, vagy a duglászfenyő kiváló növekedése meglepő eredménynek könyvelhető el. A változatos növényanyagból említést érdemelnek még a különféle fás bazsarózsák, az 1928-ban telepített kocsányos tölgy csoport, a vasfa, a perzsafa és a japán cseresznye egyedek. Virágzáskor aranyvesszőkben, díszalmákban, fehér és lila virágú orgonákban gyönyörködhetünk.

Az arborétum két tavában és környezetében élő növények közül említést érdemel az átokhínár, a békatutaj, a fehér tündérrózsa, a sárga vízitök, a keskenylevelű gyékény, a mocsári-, illetve szibériai nőszirom.

Kutatás és oktatás

Az Intézmény kutatási céllal létesült, de az állomás tevékenysége kiterjed az ország más területeire is. Ugyanakkor a Debreceni Egyetem kihelyezett tanszéke.

Ismeretterjesztés

Az arborétumban található a Bemutatóház, amelyet Kaán Károly születésének 125. évfordulója alkalmából nyitottak meg. Benne a Farkassziget élővilágát és a szikfásítási kutatások történetét bemutató állandó kiállítás, mellette Tury Elemér szobra látható. Helyet kapott a Kertben egy méhészeti bemutató és egy tanösvény is. A természet felé nyitott ifjúság részére ökotáborokat, erdei iskolákat szervez az intézmény.

Műtárgyak a Kertben

Az Arborétumban található esőbeálló és egy 16 méter magas kilátó. A felső szintről keleti és déli irányba nyílik szép kilátás. Az Arborétum területén található még az Intézet irodaépülete, előtte áll Kaán Károly szobra, aki a természetvédelem és az al­földfásítás úttörője volt. Kezdeményezésére jött létre a Püspökladányi Szikkísérleti Telep is 1924 őszén. Szintén az irodaépület előtt áll Magyar Pál, a biológiai tudományok dok­torának, a magyar erdészeti ökológia megalapítójának szobra, aki a kísérleti állomás első kutatója, illetve vezetője volt.

Nyitvatartás

 • Bemutatóház:
  • hétfő - csütörtök: 8:00 -16:00
  • péntek: 8:00 - 13:00
 • Gyalogosan a kert szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2022-01-31

Tömegközlekedéssel

 • Vonattal érkezve a Püspökladány-Vásártér megállónál érdemes leszállni.
 • Helyi busszal (1Y) a Petri Pál utca 17.  nevű megállóig utazzunk.

Megközelítés

 • A vasútmegállóból a Karcagi utcán induljunk el, majd forduljunk jobbra a Petri Pál utcán. Átmegyünk a főúton, és balra fordulunk. Az elágazásnál jobbra tartunk, átkelünk a síneken. Hosszasan megyünk a Farkasszigeti úton, átkelünk a keresztező 4-es úton - innen 200 méter múlva jobbra találjuk a bejáratot. (2,3 km)
 • A buszmegállótól a Kút utcán sétáljunk ki a főútra, majd forduljunk balra. Az elágazásnál jobbra tartunk, átkelünk a síneken. Hosszasan megyünk a Farkasszigeti úton, átkelünk a keresztező 4-es úton - innen 200 méter múlva jobbra találjuk a bejáratot (1,6 km).

Parkolás

 • A bejáratnál tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.333282, 21.090960
DMS
47°19'59.8"N 21°05'27.5"E
UTM
34T 506872 5242205
w3w 
///ültet.pille.serpenyő
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos kerékpártúra · Hortobágyi Nemzeti Park
Egy termálfüzér keresztül kasul a Hortobágyon és a Tiszán
ajánlott túra Nehézség nehéz Szakaszolt túra
Hossz 611,6 km
Időtartam 41:20 óra
Szintemelkedés 296 m
Szintcsökkenés 322 m

Egy hosszú tekerés után elmerülni a meleg vízben, mindig kikapcsoló. Ez a termálfüzér a Hortobágy és a Tisza 18 termálfürdőjét köti össze egy ...

Szerző: Leitold Márton,   Outdooractive Editors

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Püspökladányi Arborétum

Farkassziget 3.
4150 Püspökladány
Telefon + 36 54 451 169

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp