Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lookout Tower

Fekete István-kilátó (Márkó)

· 2 reviews · Lookout Tower · Bakonyvidék · 486 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Fekete István-kilátó
  A Fekete István-kilátó
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
A Bakony déli részén, a Kis-Bükk 486 m magas tetején a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. borovi fenyőből ácsoltatott kilátót, hogy az erre járó turisták ne csak a bakonyi táj tiszta levegőjét és az erdő hangjait, hanem a pazar körpanorámát is élvezhessék a magasból.

A 2014 júliusának derekán átadott, 20 méter magas épületet Nagy Károly apát, kanonok avatta és szentelte fel a magyarság, a természet és a család tiszteletére.

A helyszínválasztás nem véletlen: a kilátószintről az egész Bakony a lábaink előtt hever. A csúcsok közül a legszembetűnőbbek a Miklós Pál-hegy, a Kab-hegy, a Kőris-hegy és a Hajag-tető – sőt, ha tiszta időt fogunk ki, a Somló és az Alpokalja is kivehető a távolban.

Ha igazán szemfülesek vagyunk, kiszúrhatjuk a panoráma elemei között az építmény „ikertestvérét”, a Papod-hegyen álló Vitéz Bertalan Árpád-kilátót, amihez egy rövid sétával át is kirándulhatunk.

A tájékozódást a kilátószinten a korlátra erősített táblák segítik, így nemcsak a hegycsúcsokat, hanem a közeli településeket is könnyen beazonosíthatjuk. A környék felfedezésében a kilátó lábánál elhelyezett tájékoztató tábla segít, melyen a Bakony térképe és minden főbb látnivaló is szerepel. Érdemes felfedezni például a tájra jellemző karsztforrásokat és barlangokat. Nem véletlen, hogy Mátyás királyunk előszeretettel vadászott a környéken; egyik kedvenc helyének számítottak a hajdan vadban gazdag bakonyi erdők.

A kilátó névadója a természetszeretetéről híres magyar író, Fekete István. Regényeit, kisregényeit olvasva szinte megelevenednek előttünk az élővilág csodái, az irodalom eszközeivel fedezhetjük fel a varázslatos növény- és állatvilágot, miközben a történetek észrevétlenül erkölcsi iránymutatóul is szolgálnak.  

A kilátóhoz a legkönnyebben Márkóról, illetve Hárskútról, a Bakony egyik legmagasabban (499 m-en) fekvő településéről juthatunk – de elérhető a közeli Herendről is némileg hosszabb túrával. Bármilyen irányból érkezzünk, biztosan belefutunk a nyolc állomásból álló erdőismereti tanösvénybe, amely segít elmélyedni a környék geológiájában, állat- és növényvilágában, ezért érdemes rövid kitérőt tenni a ZT jelzéseken. A kilátó és a tanösvény útjának kereszteződésében táblák is segítik az eligazodást.

Opening hours

open today
Egész évben szabadon látogatható. 

Price:

Ingyenes
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: February 24, 2022

Public transport

 • Ha vonattal érkezünk, Márkó vasúti megállóhelyen érdemes leszállni.  
 • Ugyanezen a településen a Márkó, vasúti megállóhely a legközelebbi buszmegálló is. 
 • Ha déli irányból indulunk a kilátóhoz,  a Hárskút, Rózsafa utca megállóban szálljunk le a buszról!

Getting there

 • A márkói vasúti megállóhelytől a legrövidebb útvonalhoz nyugati irányba induljunk a sínekkel párhuzamosan, a töltés aljában futó ösvényen így a Vadvirág utcába jutunk. Az első lehetőségnél térjünk jobbra a Vasút utcára, és rögtön keresztezzük a síneket! Innen a P+ jelzéseket kövessük 3,2 km-en át, majd a keresztetődésben váltsunk az együtt haladó P▲ és ZT jelzésekre a kilátóig (összesen 3,6 km)!
 • Márkón a buszmegállóból északi irányba induljunk a P+ jelzéseket követve, majd 3,2 km után térjünk az együtt futó P▲ és ZT jelzésekre a kilátóig (3,6 km)!
 • Hárskúton a buszmegállóból induló S+ jelzéseket kövessük délnyugati irányba, majd 2,6 km után térjunk balra az együtt haladó P+ és ZT jelzésekre! 3 km után forduljunk balra, északi irányba az együtt haladó P▲ és ZT jelzésekre a kilátóig! 
 • A parkolótól a P▲ jelzéseket kövessük végig, amihez egy kereszteződésben a ZT jelzések is csatlakoznak (összesen 700 m).

Parking

 • A Márkót Hárskúttal összekötő 83111-es út nagyjából felénél találjuk meg a parkolásra alkalmas területet. Érdemes lassan haladni, mert könnyen elmehetünk a letérő mellett. 
 • A parkolási lehetőség egy tisztás a kilátó felé vezető úton. A legkönnyebben úgy találjuk meg, ha az erdei utat lezáró sorompót keressük; onnan már megtaláljuk a tisztást is. 

Coordinates

DD
47.157553, 17.801424
DMS
47°09'27.2"N 17°48'05.1"E
UTM
33T 712346 5226480
w3w 
///sprout.demolished.neuro
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Északi-Bakony
A Hajagok vidéke Hárskút környékén
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 22 km
Duration 5:45 h
Ascent 581 m
Descent 520 m

Hosszú, kalandos vándorlás a Bakony harmadik legmagasabb csúcsára és annak környékére, településektől távoli vidéken.

3
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.5
(2)
Via Nagy
April 05, 2021 · Community
Hangulatos mini túra.
Show more
Zsuzsanna Pápai
August 25, 2020 · Community
Az út szélén egy tábla jelzi a kilátót. Sajnos a táblán nincs feltüntetve a táv. Salakos úton km a parkolóból 700 métert kell sétálni a kilátóhoz.
Show more
2020. augusztus 25., kedd 16:56:31
Photo: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2020. augusztus 25., kedd 16:56:56
Photo: Zsuzsanna Pápai, Közösség

Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp