Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lake

Pécsi-tó

Lake · Mecsek · 173 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pécsi-tó hátterében a Tubes
  A Pécsi-tó hátterében a Tubes
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mecsek északi lábánál felszínre jutó bőséges karsztvíz hívta életre az orfűi, mesterséges tórendszert, amelynek legnagyobb tava a Pécsi-tó.

A Mecsek északi lankáinak egyik szelíd völgyében hatalmasnak tetsző, idilli fekvésű tó tükre fodrozódik. Vizére fekve, vagy egy csónakban ringatózva, esetleg valamelyik stégjéről nézelődve enyhén emelkedő, erdős lejtőkeretet szemlélhetünk a partjain. Az ország más mesterséges, hegyi tavaival ellentétben az orfűi Pécsi-tó nem csupán horgászparadicsom, hanem elsősorban turisztikai attrakció. Kiépítettsége többféle igény kiszolgálására is alkalmas, ám a turisztikai érdeklődés ellenére máig kellemes, természetközeli élményt kínál. Infrastruktúrájának színvonala változó, de barátságosan emberléptékű abban az értelemben, hogy a nagy szállodakomplexumok és egyéb szolgáltatóépületek hiányoznak a partjáról. Úszni nagyjából bárhol lehet a tóban, és bár a stégek nagy része lezárt magántulajdon, többük mindenki előtt nyitva áll.

A tavak története

Az 1960-as években Palkó Sándor megyei tanácselnök javaslatára kezdték kialakítani az Orfűi-patak völgyében az üdülőkörzetet, amelynek részeként négy mesterséges, völgyzárógátas tavat hoztak létre. A terv részeként a völgyben fekvő településeket – Orfűt, Mecsekrákost, Mecsekszakált, Tekerest és Bánost – az 1970-es évek során Orfűhöz csatolták, így közigazgatásilag is egységes területként fejlődhetett a jövendőbeli üdülőközpont. A számítás bevált: napjainkra Orfű a megye egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává vált.

Kikapcsolódási lehetőségek

A Pécsről elnevezett tavat 1966-ban alakították ki, a négy tó közül sorrendben másodikként. Tekintélyes méretével (72 hektár) nem csupán az orfűi tórendszer, de egész Baranya megye legnagyobb vízfelületévé vált. A dombok közé ékelődő, gyönyörű környezetben fekvő tavat a Vízfő-forrás táplálja, és az árvízvédelmi és sportolási funkciói mellett elsősorban turisztikai szerepe jelentős. Partján két strand található: a gát nyugati végénél, illetve szintén a nyugati oldalon, Orfű északi határához közel egy-egy fákkal is árnyékolt, füves placc. Mindkettőhöz tartozik étterem, büfé is. A vitorlás bázis mólója körül szintén gyakran látni úszókat. A tóba néhány méter hosszan benyúló, százával sorakozó stégek sokasága egyedülálló. Állapotuk és megjelenésük nagyon változó, csaknem mind magántulajdon, sokuk le is van zárva. Így a látogatóknak elsősorban a parton futó séta- és autóút marad, a tó közelségét nem mindenhol lehet kiélvezni. A parti sétány futókör is egyben, amelyen táblák és felfestések jelzik a megtett távokat.

A tó déli végében magasodó Balázs-hegy adótornya kilátó is egyben, amit érdemes a lejtőn futó turistautak valamelyikén vagy autóval felkeresni, mert onnan nyílik a legteljesebb kilátás Orfűre és környezetére.

Ha vízi sportokra vágyunk, a Pécsi-tó ideális helyszín: kajak, kenu, sárkányhajó, SUP, szörf és vitorlás is bérelhető több helyen, vízibiciklik pedig a strandokon. Megszokott jelenség a tavon végighúzó evezősök látványa is. A tó körül sűrűn kiépített infrastruktúra várja a nyaralókat: a vendégházak, büfék, éttermek, kempingek nyaranta rendszeresen megtelnek vendégekkel. Hogy nem csupán nyáron érdemes idelátogatni, arról a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont neve is sokat mond, de érdemes gyalog vagy kerékpárral túrázva is felfedezni a környéket (Pécsről erdei kerékpárút vezet Orfűre a Mecseken át). A nyugati parton több vendéglátóhely (és egy jelenleg bezárt aquapark) is sorakozik, de a falu a keleti parton található. A területén étterem, gyógyszertár és bolt is működik.

Orfű és a Pécsi-tó népszerűségének a 2008 óta megrendezett Fishing on Orfű fesztivál is adott egy újabb lökést. A sokak szerint legszerethetőbb hazai könnyűzenei fesztivál évről-évre több ezer látogatót vonz ide. A rendezvény helyszíne a Panoráma Kemping, amely olykor más rendezvényeknek is otthont ad. Fesztiválok idején a tó völgye megtelik emberekkel, a vendégváró szolgáltatások kihasználtsága teljes, ezért a nyaralás tervezésénél érdemes elkerülni ezeket az időpontokat.

A tópart falvai

A hosszúkás alakú tavat négy, egykor önálló település veszi körbe: Mecsekrákos, ami a jelenlegi Orfű központja, majd keletről Mecsekszakál következik, a tó nyugati partján pedig Tekeres 19. században épült földszintes házai sorakoznak. Ezekbe a törökdúlás nyomán elnéptelenedő falvakba a 18. század elején Németországból telepítettek be lakosokat, építészeti nyomaikat leginkább Tekeresen figyelhetjük meg. A historikus megjelenésű, 19. század végén épült, sok helyen pajtával és istállóval ellátott földszintes házak kissé városias (és meglepően egységes) külsőt kölcsönöznek a piciny településnek – lakóik kizárólag svábok voltak, akiket a II. világháború után telepítettek ki (a helyükre felvidéki magyarok érkeztek).

A tó körül nyári idényben a Volán helyközi járatai köröznek, amelyek Pécs és Tekeres vagy Abaliget között cirkálva kerülik a tavat, az autós közlekedésen kívül így elsősorban ezekre építhetünk. A téli félévben azonban csak a keleti parton járnak a buszok. A tó körül végigsétálni összesen kb. 6 km, azaz 1,5-2 óra, de az északnyugati szakaszon a kanyargós, olykor forgalmas autóút szélén tudunk csak gyalogolni.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Mindkét strand ingyenes.
Profile picture of Lévai Zsuzsa / Dömsödi Áron
Author
Lévai Zsuzsa / Dömsödi Áron
Update: April 25, 2022

Public transport

 • Pécsről busszal juthatunk el a Pécsi-tóhoz, a keleti parton az Orfű, községháza megálló a falu központjában található.
 • A keleti parton találhatók az Orfű, Horgászfalu I., az Orfű, Horgászfalu II. és az Orfű, Mecsekszakáli elágazás megállók.
 • A nyugati part északi végében, a strandhoz közel az Orfű (Tekeres), forduló buszmegálló, a tó mentén, a másik strandnál az Orfű, Árnyas-part buszmegálló, délebbre, az éttermeknél, az aquaparknál és a kempingnél az Orfű, kemping buszmegálló található. Tekeres kivételével erre csak a nyári szezonban közlekednek buszok.

Getting there

 • A tó partján nagyrészt sétány vezet, a tópart minden buszmegállótól néhány perc gyaloglás csupán.

 

Parking

 • A tó körüli településrészeken belül, illetve a kempingnél találunk parkolókat.

Coordinates

DD
46.154500, 18.137710
DMS
46°09'16.2"N 18°08'15.8"E
UTM
34T 278987 5115196
w3w 
///overpay.ignored.enjoyed
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.6 km
Duration 4:05 h
Ascent 417 m
Descent 417 m

Az Orfűtől délre elterülő hátak erdőségei olyan sűrűségben rejtegetik a terület történelmének szilánkjait, mint a közeli tavak iszapja a kagylókat.

4
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek vidéke
"Mecseki Trinity 150" teljesítménytúra
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 155.6 km
Duration 45:33 h
Ascent 3,826 m
Descent 3,904 m

"Veni, vidi, vici" mondogatom olyan 60 km felé, pedig a vége még sehol sincs, még több, mint dupla ennyit kell gyalogolni. Mégis, már itt érzem a ...

from Gabriella Szlatki,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 13.2 km
Duration 3:50 h
Ascent 308 m
Descent 308 m

Nagyrészt jelzetlen utakat követő túránk a Mecsek északi lejtőinek karsztvizekből duzzasztott tavait tárja fel. Abaliget víztükre után az orfűi ...

3
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.1 km
Duration 3:30 h
Ascent 230 m
Descent 230 m

Könnyű körtúra a Mecsek északnyugati peremén változatos kilátásokkal - ínyenceknek felszín alatti kitérőkkel.

3
from Ferenc Kövecs,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Mecsek vidéke
Letűnt zselici falvak nyomában
recommended route Difficulty easy Open
Distance 21 km
Duration 5:30 h
Ascent 262 m
Descent 307 m

Hosszú túránkon két elnéptelenedett település nyomába eredünk: felkeressük a ma üdülőfaluként működő festői Kánt és Goricát. Ezek a települések a ...

from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Mecsek vidéke
Abaliget vasútállomás – Zobákpuszta (DDK-09)
recommended route Difficulty moderate Stage 9 Open
Distance 37.6 km
Duration 12:00 h
Ascent 1,390 m
Descent 1,200 m

A Nyugati-Mecsek szelíd erdővidékét átszelni változatos élmény. Dombsági magasságok és sziklás hegységi letörések színesítik a kulcsosházakkal is ...

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 7.2 km
Duration 2:30 h
Ascent 229 m
Descent 229 m

Vízi sziklaformáktól tündöklő karsztbirodalmat rejtenek a Mecsek középső szakaszának lejtői. A kicsiny zúgóktól hatalmas mésztufalépcsőkön át ...

10
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.3 km
Duration 3:00 h
Ascent 374 m
Descent 376 m

Biztosan állíthatom, hogy a Meleg-mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két legszebb szurdokvölgye. Nevezhetném őket a ...

38
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Question from Szakács Andrásné · April 22, 2022 · Community
Sárkány forrás?
Show more

Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Pécsi-tó

 Orfű

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp