Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Tó

Pécsi-tó

Tó · Mecsek · 173 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Pécsi-tó hátterében a Tubes
  A Pécsi-tó hátterében a Tubes
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mecsek északi lábánál felszínre jutó bőséges karsztvíz hívta életre az orfűi, mesterséges tórendszert, amelynek legnagyobb tava a Pécsi-tó.

A Mecsek északi lankáinak egyik szelíd völgyében hatalmasnak tetsző, idilli fekvésű tó tükre fodrozódik. Vizére fekve, vagy egy csónakban ringatózva, esetleg valamelyik stégjéről nézelődve enyhén emelkedő, erdős lejtőkeretet szemlélhetünk a partjain. Az ország más mesterséges, hegyi tavaival ellentétben az orfűi Pécsi-tó nem csupán horgászparadicsom, hanem elsősorban turisztikai attrakció. Kiépítettsége többféle igény kiszolgálására is alkalmas, ám a turisztikai érdeklődés ellenére máig kellemes, természetközeli élményt kínál. Infrastruktúrájának színvonala változó, de barátságosan emberléptékű abban az értelemben, hogy a nagy szállodakomplexumok és egyéb szolgáltatóépületek hiányoznak a partjáról. Úszni nagyjából bárhol lehet a tóban, és bár a stégek nagy része lezárt magántulajdon, többük mindenki előtt nyitva áll.

A tavak története

Az 1960-as években Palkó Sándor megyei tanácselnök javaslatára kezdték kialakítani az Orfűi-patak völgyében az üdülőkörzetet, amelynek részeként négy mesterséges, völgyzárógátas tavat hoztak létre. A terv részeként a völgyben fekvő településeket – Orfűt, Mecsekrákost, Mecsekszakált, Tekerest és Bánost – az 1970-es évek során Orfűhöz csatolták, így közigazgatásilag is egységes területként fejlődhetett a jövendőbeli üdülőközpont. A számítás bevált: napjainkra Orfű a megye egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává vált.

Kikapcsolódási lehetőségek

A Pécsről elnevezett tavat 1966-ban alakították ki, a négy tó közül sorrendben másodikként. Tekintélyes méretével (72 hektár) nem csupán az orfűi tórendszer, de egész Baranya megye legnagyobb vízfelületévé vált. A dombok közé ékelődő, gyönyörű környezetben fekvő tavat a Vízfő-forrás táplálja, és az árvízvédelmi és sportolási funkciói mellett elsősorban turisztikai szerepe jelentős. Partján két strand található: a gát nyugati végénél, illetve szintén a nyugati oldalon, Orfű északi határához közel egy-egy fákkal is árnyékolt, füves placc. Mindkettőhöz tartozik étterem, büfé is. A vitorlás bázis mólója körül szintén gyakran látni úszókat. A tóba néhány méter hosszan benyúló, százával sorakozó stégek sokasága egyedülálló. Állapotuk és megjelenésük nagyon változó, csaknem mind magántulajdon, sokuk le is van zárva. Így a látogatóknak elsősorban a parton futó séta- és autóút marad, a tó közelségét nem mindenhol lehet kiélvezni. A parti sétány futókör is egyben, amelyen táblák és felfestések jelzik a megtett távokat.

A tó déli végében magasodó Balázs-hegy adótornya kilátó is egyben, amit érdemes a lejtőn futó turistautak valamelyikén vagy autóval felkeresni, mert onnan nyílik a legteljesebb kilátás Orfűre és környezetére.

Ha vízi sportokra vágyunk, a Pécsi-tó ideális helyszín: kajak, kenu, sárkányhajó, SUP, szörf és vitorlás is bérelhető több helyen, vízibiciklik pedig a strandokon. Megszokott jelenség a tavon végighúzó evezősök látványa is. A tó körül sűrűn kiépített infrastruktúra várja a nyaralókat: a vendégházak, büfék, éttermek, kempingek nyaranta rendszeresen megtelnek vendégekkel. Hogy nem csupán nyáron érdemes idelátogatni, arról a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont neve is sokat mond, de érdemes gyalog vagy kerékpárral túrázva is felfedezni a környéket (Pécsről erdei kerékpárút vezet Orfűre a Mecseken át). A nyugati parton több vendéglátóhely (és egy jelenleg bezárt aquapark) is sorakozik, de a falu a keleti parton található. A területén étterem, gyógyszertár és bolt is működik.

Orfű és a Pécsi-tó népszerűségének a 2008 óta megrendezett Fishing on Orfű fesztivál is adott egy újabb lökést. A sokak szerint legszerethetőbb hazai könnyűzenei fesztivál évről-évre több ezer látogatót vonz ide. A rendezvény helyszíne a Panoráma Kemping, amely olykor más rendezvényeknek is otthont ad. Fesztiválok idején a tó völgye megtelik emberekkel, a vendégváró szolgáltatások kihasználtsága teljes, ezért a nyaralás tervezésénél érdemes elkerülni ezeket az időpontokat.

A tópart falvai

A hosszúkás alakú tavat négy, egykor önálló település veszi körbe: Mecsekrákos, ami a jelenlegi Orfű központja, majd keletről Mecsekszakál következik, a tó nyugati partján pedig Tekeres 19. században épült földszintes házai sorakoznak. Ezekbe a törökdúlás nyomán elnéptelenedő falvakba a 18. század elején Németországból telepítettek be lakosokat, építészeti nyomaikat leginkább Tekeresen figyelhetjük meg. A historikus megjelenésű, 19. század végén épült, sok helyen pajtával és istállóval ellátott földszintes házak kissé városias (és meglepően egységes) külsőt kölcsönöznek a piciny településnek – lakóik kizárólag svábok voltak, akiket a II. világháború után telepítettek ki (a helyükre felvidéki magyarok érkeztek).

A tó körül nyári idényben a Volán helyközi járatai köröznek, amelyek Pécs és Tekeres vagy Abaliget között cirkálva kerülik a tavat, az autós közlekedésen kívül így elsősorban ezekre építhetünk. A téli félévben azonban csak a keleti parton járnak a buszok. A tó körül végigsétálni összesen kb. 6 km, azaz 1,5-2 óra, de az északnyugati szakaszon a kanyargós, olykor forgalmas autóút szélén tudunk csak gyalogolni.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Mindkét strand ingyenes.
Lévai Zsuzsa / Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa / Dömsödi Áron
frissítve: 2022-04-25

Tömegközlekedéssel

 • Pécsről busszal juthatunk el a Pécsi-tóhoz, a keleti parton az Orfű, községháza megálló a falu központjában található.
 • A keleti parton találhatók az Orfű, Horgászfalu I., az Orfű, Horgászfalu II. és az Orfű, Mecsekszakáli elágazás megállók.
 • A nyugati part északi végében, a strandhoz közel az Orfű (Tekeres), forduló buszmegálló, a tó mentén, a másik strandnál az Orfű, Árnyas-part buszmegálló, délebbre, az éttermeknél, az aquaparknál és a kempingnél az Orfű, kemping buszmegálló található. Tekeres kivételével erre csak a nyári szezonban közlekednek buszok.

Megközelítés

 • A tó partján nagyrészt sétány vezet, a tópart minden buszmegállótól néhány perc gyaloglás csupán.

 

Parkolás

 • A tó körüli településrészeken belül, illetve a kempingnél találunk parkolókat.

Koordináták

DD
46.154500, 18.137710
DMS
46°09'16.2"N 18°08'15.8"E
UTM
34T 278987 5115196
w3w 
///pagoda.fesztivál.csillan
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,6 km
Időtartam 4:05 óra
Szintemelkedés 417 m
Szintcsökkenés 417 m

Az Orfűtől délre elterülő hátak erdőségei olyan sűrűségben rejtegetik a terület történelmének szilánkjait, mint a közeli tavak iszapja a kagylókat.

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek vidéke
"Mecseki Trinity 150" teljesítménytúra
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 155,6 km
Időtartam 45:33 óra
Szintemelkedés 3 826 m
Szintcsökkenés 3 904 m

"Veni, vidi, vici" mondogatom olyan 60 km felé, pedig a vége még sehol sincs, még több, mint dupla ennyit kell gyalogolni. Mégis, már itt érzem a ...

Szerző: Szlatki Gabriella,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,2 km
Időtartam 3:50 óra
Szintemelkedés 308 m
Szintcsökkenés 308 m

Nagyrészt jelzetlen utakat követő túránk a Mecsek északi lejtőinek karsztvizekből duzzasztott tavait tárja fel. Abaliget víztükre után az orfűi ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 12,1 km
Időtartam 3:30 óra
Szintemelkedés 230 m
Szintcsökkenés 230 m

Könnyű körtúra a Mecsek északnyugati peremén változatos kilátásokkal - ínyenceknek felszín alatti kitérőkkel.

3
Szerző: Kövecs Ferenc,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Mecsek vidéke
Letűnt zselici falvak nyomában
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 21 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 262 m
Szintcsökkenés 307 m

Hosszú túránkon két elnéptelenedett település nyomába eredünk: felkeressük a ma üdülőfaluként működő festői Kánt és Goricát. Ezek a települések a ...

Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Mecsek vidéke
Abaliget vasútállomás – Zobákpuszta (DDK-09)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 9 nyitva
Hossz 37,6 km
Időtartam 12:00 óra
Szintemelkedés 1 390 m
Szintcsökkenés 1 200 m

A Nyugati-Mecsek szelíd erdővidékét átszelni változatos élmény. Dombsági magasságok és sziklás hegységi letörések színesítik a kulcsosházakkal is ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,2 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 229 m
Szintcsökkenés 229 m

Vízi sziklaformáktól tündöklő karsztbirodalmat rejtenek a Mecsek középső szakaszának lejtői. A kicsiny zúgóktól hatalmas mésztufalépcsőkön át ...

11
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 10,3 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 374 m
Szintcsökkenés 376 m

Biztosan állíthatom, hogy a Meleg-mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két legszebb szurdokvölgye. Nevezhetném őket a ...

39
Szerző: Müller Nándor,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Andrásné Szakács kérdése · 2022-04-22 · Közösség
Sárkány forrás?
Mutass többet!

Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Pécsi-tó

 Orfű

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp